Törvénytelen a Facebook adatgyűjtése

Publikálás dátuma
2018.02.13 12:07
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /

Egy német bíróság kimondta: illegális, ahogy a Facebook személyes adatainkat használja. A berlini regionális bíróság döntése három fontos kérdéskört érint, írja a Német Fogyasztói Szervezetek Szövetsége (VZBV) közleményében.

Az első az alapértelmezett beállításokkal kapcsolatos. A Facebook elrejti, hogy alapértelmezetten kiszolgáltatják felhasználói magánéletét, mondta erről Heiko Dünkel, a VZBV jogásza. Erre példa, hogy ha valaki a Messenger applikáción keresztül levelezik, a helyzetét kérdés nélkül megosztja partnerével a chat-program, melyben első indításkor eleve minden helymeghatározó szolgáltatás be van kapcsolva. Erre viszont semmi sem hívja fel a figyelmet – az ilyen jellegű hiányos tájékoztatás sérti a németországi fogyasztói jogokat. Hasonló problémákat vet fel, hogy ugyanilyen módon, alapértelmezetten engedélyezettek olyan beállítások is, amikkel a közösségi médián kívüli internetes keresőoldalak is látják a Facebook-felhasználók személyes profilját.

Szintén törvénytelen, hogy a vállalat a valós adatok megadására kötelezi, illetve olyan nyilatkozatok elfogadására veszi rá használóit, amivel elfogadják, hogy nevüket, képmásukat, adataikat az egyesült államokban üzleti céllal használja a Facebook. A nyilatkozatok tartalma, és azok elfogadtatásának módja egyaránt jogsértő, továbbá, a német bíróság szerint a platformnak biztosítania kell az anonimitás lehetőségét is.

Mint Dünkel elmondta, azt is kifogásolták, hogy míg a Facebook azt állítja, ingyenes, és mindig is az lesz, ez nem igaz: ha nem is pénzzel, de adatokkal mindenképpen fizetni kell a szolgáltatásért. A bíróság ezzel kapcsolatban a Facebooknak adott igazat: szlogenjük nem félrevezető.

Már múlthónapban megszületett az ítélet, de csak tegnap tette közzé a VZBV, tudósít a Verge. Mint írják, az ítélet ellen mindkét fél fellebbezik.

A Facebook közleményben reagált, azt hangsúlyozva, az ügy 2015-ös kezdete óta sok mindent megváltoztattak. „Keményen dolgozunk, hogy biztosítsuk, irányelveink világosak és könnyen érthetőek legyenek, és hogy a Facebook által kínált szolgáltatások teljes összhangban legyenek a törvényekkel” – nyilatkozták a Reuters hírügynökségnek, hangsúlyozva, a júniusban szigorodó Európai Uniós követelményeket is figyelembe veszik.

Nem ez az első eset, hogy a kétmilliárdnál is több felhasználóval bíró közösségi oldal adatkezelési gyakorlatát kifogásolják. Szintén Németországban jelenleg is tart egy másik vizsgálat annak kapcsán, ahogy a bejelentkezett felhasználók internetes mozgását követi a vállalat.

Szerző
2018.02.13 12:07

Transznemű kormányzójelölt Vermontban

Publikálás dátuma
2018.08.15 20:02

Fotó: facebook.com/christineforvermont/
Az állam erősen liberális, ott legalizálták először az Egyesült Államokban az azonos neműek házasságát. A jelenlegi kormányzó viszont republikánus.
A transznemű Christine Hallquist lesz az amerikai Demokrata Párt kormányzójelöltje a kicsiny északkeleti Vermont államban az idén novemberben esedékes „félidős” választáson, amelynek során újraválasztják az Egyesült Államok képviselőházát és a szenátus egyharmadát, valamint kormányzói, illetve egyéb önkormányzati tisztségek betöltéséről döntenek. Hallquist három másik indulót győzött le a kedden tartott vermonti demokrata előválasztáson. Az eddigi előválasztásokon már több tucat transznemű önjelölt indult – túlnyomórészt a demokraták színeiben -, de ez volt az első eset, hogy valamelyikük meg is nyerje saját pártja előválasztását, és jogot szerezzen a másik nagy párt jelöltjével való megmérkőzésre. Vermont erősen liberális szemléletű, ott legalizálták először az Egyesült Államokban az azonos neműek házasságát. A többség 1992 óta mindig a demokrata jelöltre szavazott az elnökválasztáson – a kormányzóválasztást azonban 2016-ban történetesen a republikánus jelölt nyerte meg. 
Témák
Vermont
2018.08.15 20:02

Veszélyben dolgoznak a magyar munkavállalók

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:47
Az összes csok-támogatás feltétele, hogy tíz évig az adott ingatlanban kell élni FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /
Négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát, ás folyamatosan nő a munkahelyi balesetek száma is.
Továbbra is rengeteg magyar dolgozik veszélyes körülmények között - derült ki a a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának jelentéséből, amelyet a napi.hu szemlézett először. A 7098 vizsgált cégből 5305-nél találtak valamilyen szabálytalanságot, azaz négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát.
– Hat-hét éve folyamatosan növekszik a munkabalesetek száma – reagált a friss jelentésre lapunknak Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldalának ügyvivője. A szakértő szerint ennek két oka van: egyrészt a munkaerő hiány miatt olyan személyeket alkalmaznak, akik szakképzetlenek, vagy nem rendelkeznek gyakorlattal, így pedig balesetbe sodorják magukat, vagy másokat. Másrészt pedig a munkáltatók nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy a munkavédelmi oktatásokat tartalommal tartassák meg.
Mandrik István szerint tíz évvel ezelőtt nem 7098 céget vizsgáltak, hanem ennek a többszörösét. A már megszűnt Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ugyanis 1300-as állománnyal működött és minden megyében stabilan jelen voltak. Mandrik szerint érdemes figyelni az intézkedések minőségét is. A döntő többség ugyanis figyelmeztetéssel, vagy figyelemfelhívással zárul, így „gazdaságbarát” ellenőrzéseket tartottak.  Öt éve egyébként 17222 munkabaleset történt összesen, ez a szám viszont 2017-ben már 23378 nőtt. 2012-ben 62 halálos kimenetelű munkabaleset történt, míg 2017-ben már 79. Mandrik szerint nagyobb ellenőrzéssel és a munkaadók ösztönzésével lehetne megfékezni a folyamatos növekedést. – Ezeken kívül szükség lenne egy független biztosítóra, amely által a munkáltatók bónuszt kapnának, ha minden szabályt betartanak, míg maluszt (a casco biztosítás analógiájára), ha ezeket elmulasztják. Magyarország egyébként látszólag kimondottan jól áll a foglalkoztatási megbetegedések számában. Mandrik azonban úgy vélte, ez csak papíron igaz. Évek óta ugyanis alig, vagy egyáltalán nincs ilyen jelentés.
2018.08.15 19:47