Előfizetés

Trump lett az elnök, mégis csődbe mehet a fegyvergyár

Sokan azt gondolták, hogy Donald Trump, a republikánusok jelöltjének 2016-os győzelme elhozza a Kánaánt a fegyvergyáraknak. A Remington most mégis a csőd szélére került.

Csődvédelmi eljárást kezdeményez a Remington Outdoor Co., a világ egyik legismertebb fegyvergyára - írta a Bloomberg. A csődeljárás várhatóan nem jelenti a 200 éves cég végét, a tartozásokat várhatóan sikerült átütemezni.

"Nem ez az első alkalom, hogy a Remingtonnak pénzügyi gondjai akadtak, vélhetően nem is ez lesz az utolsó" - magyarázta a helyzetet Richard Feldman, az egyik fegyvertartás mellett lobbizó csoport elnöke. Úgy vélte, akkor emelkedhet majd a vállalat részvényeinek értéke, ha a demokraták majd megerősödnek.

A látszólag furcsa kijelentés mögött az áll, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt mindenki arra számított, hogy Hillary Clinton, a hagyományosan fegyverellenes demokrata párt jelöltje nyer majd. Az emberek emiatt "pánikba estek" és rengeteg fegyvert kezdtek vásárolni, a gyárak pedig alig győzték kiszolgálni az igényeket. 

Donald Trump republikánus jelölt győzelme után viszont mindenki megnyugodott, a gyárak pedig nem tudták eladni a készleteket.

Lemondott a holland külügyminiszter, mert hazudott

Lemondott tisztségéről Halbe Zijlstra holland külügyminiszter kedden, miután komoly belpolitikai botrányt okozott, hogy elismerte, nem volt igaz azon kijelentése, miszerint 2006-ban részt vett egy Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével tartott találkozón. Zijlstra hétfőn ismerte el, hogy korábban hazudott, és nem volt jelen személyesen a kérdéses egyeztetésen, amelyen korábbi állítása szerint Putyin az úgynevezett "Nagy-Oroszország" létrehozására vonatkozó terveiről beszélt. Kijelentette, a történtek olyan mértékben aláásták a hitelességét, hogy tárcavezetői feladatainak ellátása lehetetlenné vált.

Elutasították Assange fellebbezését

Publikálás dátuma
2018.02.13. 17:47
Assange Ecuador londoni nagykövetségén - AFP fotók
Elutasította kedden az illetékes londoni bíróság Julian Assange fellebbezését a brit letartóztatási parancs érvényben tartása ellen.

A WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója ellen eredetileg a svéd hatóságok adtak ki európai elfogatóparancsot nemi erőszak gyanúja miatt, de a svéd ügyészség végül megszüntette a vizsgálatot.  Assange ügyvédei a svéd vádak ejtésére hivatkozva kérték, hogy a brit hatóságok is vonják vissza a letartóztatási parancsot. A londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága azonban a múlt héten úgy döntött, hogy nem érvényteleníti az intézkedést. 

Az a döntés nem volt jogerős, és Assange - aki csaknem hat éve Ecuador londoni nagykövetségén él menedékjog oltalma alatt - fellebbezett, ám a bíróság kedden a fellebbezést is elutasította.