Martin Schulz azonnali hatállyal távozik pártja elnöki tisztségből

Publikálás dátuma
2018.02.13. 20:12
AFP fotó

Martin Schulz azonnali hatállyal távozik a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki tisztségéből. Ezt a politikus személyesen jelentette be kedden Berlinben. Martin Schulz a párt elnökségi ülése után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy keserűség és harag nélkül távozik tisztségéből.

Elmondta, hogy az elnökség egyhangúlag támogatta javaslatát, amely szerint a testület Andrea Nahlest, a párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetőjét jelöli elnöknek. A tisztség betöltéséről rendkívüli kongresszuson, április 22-én döntenek.

Az egyelőre nem ismert, hogy a kongresszusig ki vagy kik látják el a pártelnöki feladatokat. Sajtóértesülések szerint meglehet, hogy a vezető testületek kedd esti ülésén felkérik Olaf Scholz alelnököt, a tartományi rangú Hamburg polgármesterét, hogy ügyvezető elnökként irányítsa a párt munkáját a Wiesbadenben tartandó rendkívüli kongresszusig.

Szerző

Trump lett az elnök, mégis csődbe mehet a fegyvergyár

Sokan azt gondolták, hogy Donald Trump, a republikánusok jelöltjének 2016-os győzelme elhozza a Kánaánt a fegyvergyáraknak. A Remington most mégis a csőd szélére került.

Csődvédelmi eljárást kezdeményez a Remington Outdoor Co., a világ egyik legismertebb fegyvergyára - írta a Bloomberg. A csődeljárás várhatóan nem jelenti a 200 éves cég végét, a tartozásokat várhatóan sikerült átütemezni.

"Nem ez az első alkalom, hogy a Remingtonnak pénzügyi gondjai akadtak, vélhetően nem is ez lesz az utolsó" - magyarázta a helyzetet Richard Feldman, az egyik fegyvertartás mellett lobbizó csoport elnöke. Úgy vélte, akkor emelkedhet majd a vállalat részvényeinek értéke, ha a demokraták majd megerősödnek.

A látszólag furcsa kijelentés mögött az áll, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt mindenki arra számított, hogy Hillary Clinton, a hagyományosan fegyverellenes demokrata párt jelöltje nyer majd. Az emberek emiatt "pánikba estek" és rengeteg fegyvert kezdtek vásárolni, a gyárak pedig alig győzték kiszolgálni az igényeket. 

Donald Trump republikánus jelölt győzelme után viszont mindenki megnyugodott, a gyárak pedig nem tudták eladni a készleteket.

Frissítve: 2018.02.13. 19:32

Lemondott a holland külügyminiszter, mert hazudott

Lemondott tisztségéről Halbe Zijlstra holland külügyminiszter kedden, miután komoly belpolitikai botrányt okozott, hogy elismerte, nem volt igaz azon kijelentése, miszerint 2006-ban részt vett egy Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével tartott találkozón. Zijlstra hétfőn ismerte el, hogy korábban hazudott, és nem volt jelen személyesen a kérdéses egyeztetésen, amelyen korábbi állítása szerint Putyin az úgynevezett "Nagy-Oroszország" létrehozására vonatkozó terveiről beszélt. Kijelentette, a történtek olyan mértékben aláásták a hitelességét, hogy tárcavezetői feladatainak ellátása lehetetlenné vált.

Szerző