Hercegi esküvő - Kulisszatitkok

Publikálás dátuma
2018.02.14 06:16
A királyi család egy rajongója a hercegi pár eljegyzési kártyájával
Fotó: /
Újabb részletek kerültek nyilvánosságra Harry herceg és Meghan Markle tavaszi egybekeléséről. Azt is tudni, a pár Skóciában romantikázik Valentin napon.

Stílusosan a Twitteren keresztül tett közzé a Kensington Palota a brit és nemzetközi közvélemény figyelmét biztosan megragadó információkat a közelgő királyi esküvőről. Ahogy az ifjú pár sajtósai fogalmaztak, Harry herceg és Meghan Markle "izgatottan várják a nagy napot, melynek ünneplését meg akarják osztani a lakossággal".

A királyi család egy rajongója a hercegi pár eljegyzési kártyájával

A királyi család egy rajongója a hercegi pár eljegyzési kártyájával

Szokatlan módon szombaton, és nem hétköznap tartják az esküvőt. Nem feltétlenül republikánusok azok a britek, akiket a május 19-i időpont kihirdetése óta aggaszt, hogyan egyeztethető össze a királyi frigy és az Angol Kupa döntője a Wembley Stadionban. Ez már csak abból a szempontból is érdekes, hogy Cambridge hercege, aki várhatóan Harry tanúja lesz, az Angol Labdarúgó Szövetség elnökeként fontos szerepet tölt be az eseményen. Rendszerint ő adja át a győztes csapatnak a trófeát. Miután azonban a Szent György kápolnában megrendezett ceremónia déli harangszóra kezdődik, a meccset pedig akár délután fél 6 órára is lehet tenni, ha akar, Vilmos mind a két kötelezettségének eleget tehet.

Akármilyen modern és szuverén egyéniség is a Briliáns elmék tévésorozat egykori sztárja, nem áll ellen a kísértésnek, hogy Canterbury érseke, Justin Welby celebrálta esküvő után királyi fogatba ülve tegyen meg egy nagy kört Windsorban. Miután elmarad a szokásos nyilvános csókolózás a Buckingham-palota erkélyén, a közvélemény a hintós felvonulás során kerülhet legközelebb az addigra valószínűleg már a Sussex hercege és hercegnője címet viselő párhoz.

Windsor gazdaságának és idegenforgalmának óriási lökést ad az esküvő, az üzletek máris méltó dekoráción gondolkodva készülnek a látogatók ostromára.

Az egyházi ünnepséget és a hintós körutazást követően 800 vendég várható a Szent György teremben megtartott fogadásra, majd este az örömapa, Károly walesi herceg ad vacsorát egy újabb, mintegy hatszáz fős, a családtagokon kívül Harry és Meghan ,,szűk” baráti körét magába foglaló társaságnak. Ennek helyszíne még nem köztudott. A The Times napilap valószínűsítése szerint a Windsor Park területén található Frogmore House-ra esik majd a választás. Mindkét alkalommal hangzanak el beszédek, de ami a britek figyelmét leginkább megragadta, az az ifjú feleségnek a hagyományokkal szakító felszólalása lesz. Bár a tervek szerint Meghant 73 éves édesapja, Thomas, volt hollywoodi fővilágosító kíséri az oltár elé, a félszegnek mondott örömapa szívesen átadja közszerepléshez szokott lányának a felköszöntés dicsőségét. Markle kisasszony az ENSZ nőjogi és esélyegyenlőségi képviselőjeként számos alkalommal próbálhatta ki orátori tehetségét.

A hagyományokkal ellentétben Meghan is felszólal a vacsorán Fotók: AFP

A hagyományokkal ellentétben Meghan is felszólal a vacsorán Fotók: AFP

2018.02.14 06:16

A borok királya, a királyok bora

Publikálás dátuma
2018.12.10 16:54

Fotó: /
A tokaji aszú világszerte a legismertebb magyar bor, amelyet már a világháborúk előtt jól ismertek Európa különböző pontjain. Mára visszanyerte régi hírnevét. December 10. a tokaji aszú napja. Első ízben tavaly tartották a világ egyik legjobb édes borának ünnepnapját. „Az első Aszú Day meglepően sikeres volt, olyan helyekről kaptunk visszajelzést, amire mi sem számítottunk. Többen voltak, akik eddig ugyan nem rajongtak az édes borokért, de ezen a napon egy-egy kivételes tokaji aszút megkóstolva megváltozott a véleményük. Ez is alátámasztja azt, amit már sokszor tapasztaltam: aki egyszer találkozik egy aszúval, attól kezdve másképpen értékeli ezt a kategóriát” – mesél Kézdy Dániel, az Aszú Day ötletgazdája az első év tapasztalatairól. Noha elsősorban desszertborként ismerjük az aszút nem csak az édességek mellé ajánlott. Magyarország a világelsők közé tartozik a minőségi libamáj előállításában, a magyar gasztronómiában éppen ezért az egyik tradicionális párosítás a libamáj és a tokaji aszú. A libamáj édeskés íze kiválóan harmonizál az aszú cukortartalmával, a zsíros textúrát pedig remekül ellensúlyozza a bor élénk savszerkezete. Az elkészítésnél érdemes figyelembe venni az aszú karakterét. A fiatal aszúkhoz friss gyümölcsök és zöldfűszerek passzolnak, az érett, régebbi évjáratokhoz pedig használjunk aszalt gyümölcsöket, lekvárt, vagy karamellizálhatjuk is az ételt. Mivel a tokaji aszú az évjáratok, dűlők és borkészítés eltérései miatt sokszínű, így bátran kísérletezhetünk az ízekkel a konyhában.
"Tokaji, a borok királya és a királyok bora" így minősítette a bort XIV. Lajos, miután megkóstolta a térség borát. A Tokaji borvidék Magyarország északkeleti részén található, régre visszanyúló borkészítési hagyományokkal rendelkező szőlőtermő terület, amelyet már 1737 óta jegyeznek mint a világ első zárt borvidékét. A Tokaji Borvidék 27 települést foglal magába és 5000 hektár szőlőterületen fekszik. A háromszög alakú területet nyugatról Abaújszántó, délen Tokaj és keleten Sátoraljaújhely fogja közre. Tokaj-Hegyalját az UNESCO 2002-ben vette fel a világörökség listára. A borok kivételes ízvilágának titka a talaj, a mikroklíma, a botritisz nevű nemespenész, a helyi szőlőfajták és a borkészítés egyvelegének köszönhető. Mindezen tényezők miatt a tokaji karaktere nem hasonlítható más borokéhoz. A vulkanikus alapkőzet a borok ásványos karakterét és a feszes savszerkezetet adja, a folyók által befolyásolt őszi, párás mikroklíma pedig segíti a Botrytis cinerea nemespenész kialakulását, aminek köszönhetően megjelennek az aszúsodott szőlőszemek. Ezeket a bogyókat, amelyekben a cukor koncentrálódik, kézzel, több körben, az őszi hónapokban folyamatosan szedik. A szigorúan meghatározott borkészítési eljárást minden termelőnek be kell tartania, így csak a borvidéken engedélyezett hat szőlőfajtából készülhet. Azonos évjáratú borba vagy erjedő mustba áztathatják az aszús szemeket, a kierjedés után a maradékcukor-tartalomnak pedig minimum 120 gramm/liternek kell lennie, és kötelező hordós érlelésnek is alávetni a bort. 
A borvidék egyik nevezetes pincészete a spanyol, illetve magyar tulajdonban lévő Oremus pincészet, amely 1993-ban alakult meg a spanyol Vega Sicilia testvérbirtokaként. A siker valóban egyedülálló, hiszen a pincészet ma már mintegy félszáz országba juttatja el a borvidék különleges nedűjét. A pince bortermelő tevékenységét a tolcsvai birtokközpontban fejti ki, ahol 1999-ben felépült- a több kilométert befutó és már a XIII. század óta használatos pincelabirintussal összekötött - új borház. Bár a térség elsősorban édesborairól ismert, nagy sikert aratott az Oremus száraz, Mandolás nevű boraival. A hegyek oldalában, 200 méter tengerszint feletti magasságot meg nem haladó módon telepített szőlő védve érzi magát az északi széltől, ugyanakkor fekvéséből következően bőséges napsütésben részesül. 2016-ban Bacsó András, a Tokaj Oremus birtokvezetője nyerte el a borászok borásza címet. Bacsó órákat képes mesélni a régióról, a pincészetekről, a térségről, mondandóját olyan színesen adja elő, hogy egy időre mi is e csodálatos és egészen egyedülálló borvidéken érezhetjük magunkat.

A bor világa

A bor az öregember teje – hangzik a mondás. A magyarok felmérések szerint igencsak jól ismerik a szőlő erjesztésével készült alkoholos italt, amely már évezredek óta jelentősen javítja az emberek kedélyállapotát. Rendszeresen jelentkező sorozatunkban azonban igyekszünk még mélyebb betekintést adni a borok világába, fajtái mellett a különböző nevesebb és kevésbé ismert szőlőtermő vidékekkel is foglalkozunk.

2018.12.10 16:54
Frissítve: 2018.12.10 16:55

A harci kutya szájából rángatta ki ölebét az idős asszony

Publikálás dátuma
2018.12.07 07:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az assszony két yorkit is megmentett a haláltól, bár egyiküknek szinte leszakította fejét az őrjöngő támadó.
 Saját életét is kockára téve mentette meg lánya kutyáit a X. kerületben egy 64 éves budapesti asszony, miután két harci kutya támadt rájuk az utcán - értesült a Blikk.  A nő éppen sétára indult a 11 éves és 6 éves yorkikkal, amikor a két nagytestű, stafforshireterrier-szerű kutya rájuk rontott Miután az egyik vadállat elragadta Zsófit, az egyik kedvencünket, belenyúltam a támadó kutya szájába. Még most is érzem a harapását – mondta az asszony, akinek a lánya a nagy kiabálásra lett figyelmes.
– Sokkoló volt a látvány: a yorkimról a fülétől a lapockájáig lenyúzták a bőrt. Anyukám elkérte az érintett gazdák telefonszámát, amiről utólag kiderült, hogy nem él – mesélte megrendülten a gazda, aki – mint mondta – rettegett attól, hogy az édesanyja torkának is nekiesnek a kutyák. Brigi az ügyben feljelentést is tett.  Korom Gábor kutyaoktató szerint a kutyatámadások jelentős része elkerülhető lenne, ha a gazda megtanulná kontrollálni a kutyáját. – Aki csak pórázzal tudja megfékezni saját kutyáját, kérjen segítséget. Egy erőszakosabb kutya hajlamos úgy értelmezni a feszes pórázt, hogy a gazdája harcba küldi – mondta a szakember.  – Soha nem szabad beállni egy támadás tűzvonalába, a gazdák ugyanis ilyenkor szoktak megsérülni. Ha már egymásnak esett a két kutya, nem az a feladat, hogy szétszedjük őket egy hirtelen mozdulattal. Inkább a hátsó combjuknál tudjuk őket kihúzni a tűzvonalból – szögezte le a szakember a lapnak nyilatkozva. 
2018.12.07 07:33