Közös döntés: a NATO erősíti jelenlétét Irakban

Publikálás dátuma
2018.02.15. 14:13
Jens Stoltenberg NATO főtitkár a brüsszeli sajtóértekezleten. Fotó: JOHN THYS / AFP

A térségben tevékenykedő NATO-missziók fejlesztéséről és megerősítéséről egyeztek meg az észak-atlanti szövetség tagállamainak védelmi miniszterei, közölte Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára Brüsszelben csütörtökön, tudósít az MTI. A fejlesztésre Irak stabilitásának megteremtése érdekében van szükség.

Stoltenberg a kétnapos védelmi miniszteri találkozót követően sajtóértekezleten mondta el, a NATO folytatja és további katonai akadémiák létrehozásával kibővíti a Bagdadban és más parancsnokságokon folytatott képzési tevékenységét azzal a céllal, hogy egyre magasabb színvonalú védelmi kapacitáshoz segítse az iraki erőket.

A katonai szövetség jelenlétének fokozását tervezi a térségben, harci tevékenységben azonban továbbra sem vesz részt – tette hozzá a főtitkár.

Magyar katonák Irakban
Az iraki magyar katonai kontingens létszámát 150 főről 200-ra emelik, közölte Szijjártó Péter kedden az MTI-vel. Szijjártó ezt az Iszlám Állam elleni globális koalíció külügyminiszteri értekezlete után mondta, hozzátéve, az újabb magyar katonák február végén érkezhetnek az országba, ahol többek közt robbanóeszközök hatástalanításáról tartanak képzéseket az iraki haderő tagjainak.

Szerző

Fucsovics lesérült - Mi lesz a következő versennyel?

Publikálás dátuma
2018.02.15. 11:21
Illusztráció: Facebook/Fucsovics Márton

Le kellett mondania a jövő heti, marseille-i ATP 250-es tornát Fucsovics Mártonnak, mert a budapesti challenger torna elődöntőjében elszenvedett sérülése súlyosabb, mint gondolták, az MRI-vizsgálat részleges combizomszakadást mutatott ki - írta Facebook-oldalán. A teniszező napi több kezelést kap, de - reményei szerint - a dubai-i tornán való részvételét a sérülés nem veszélyezteti.  

"Motivált vagyok és egy ilyen kis sérülés nem vethet vissza! Szorítsatok, hogy mielőbb 110%-os legyek!" – írta a világranglista 62. helyén álló sportoló.

Szerző

Kastély a város szélén

Kastély épült Hódmezővásárhely határában, a batidai tanyavilág szélén. A korai Walt Disney stílusban emelt több száz négyzetméter alapterületű ingatlant Lázár János családi birtokai zárják satuba. A szerényen csak vendégháznak aposztrofált, de leginkább vadászkastélyra hajazó építményhez gyakorlatilag csak a csúcsminiszter édesanyjának földjein keresztül lehet eljutni.

Lázár János kijelentése szerint semmi köze a beruházáshoz, az pedig nyilván a véletlenek sorozata, hogy a kastély telkét Lázár egykori hódmezővásárhelyi kollégája, Kulik Jenő vásárolta meg, és hogy a Lázár família is szinte ezzel egyidőben vásárolta körbe a leendő luxus vadászlakot. Amúgy köztudott, hogy Lázár János szívesen vadászik.

Summa summárum, felépült egy vadászkastély jellegű nem vadász kastély, amihez legföljebb légi úton lehet majd valamelyik Lázár birtok érintése nélkül eljutni. Így, ha például Lázár János egyik kedvenc kollégájának, Rogán Antalnak támadna kedve arrafelé cserkelni, elég csak helikopterre pattannia, és hipp-hopp ott teremhetne.

Természetesen semmilyen papiros nem bizonyítja, hogy a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban vele egykor együtt gyakornokoskodó Kulik Lázár strómanja lenne, és ilyet nem is állítok. Tehát nem tényközlés, csak vélemény, hogy szerintem márpedig túl sok a véletlen egybeesés ahhoz, hogy legalább gondolatkísérlet szintjén ne bukkanna föl bennem az a vélekedés: ez a Kulik mégiscsak afféle strómanja egykori cimborájának. Így ugyanis ennek a kastélynak nem kell megjelennie Lázár vagyonnyilatkozatában, de a majdani haszon legalább egy része átszivároghat az érdekeltségi köreibe.

Vagy ha mégsem, hát a csúcsminiszter - vadászkastély híján - annyival kevesebbet is ér.

Szerző