Nehéz ellenfeleket kaptak a gyorskorcsolyázók

Publikálás dátuma
2018.02.15. 19:35
Fotó: AFP/Mark Ralston
Nem remekeltek csütörtökön a magyarok az ötkarikás játékokon, ám szombaton Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca és Liu Shaolin Sándor javíthat a mérlegen.

Az elmúlt napok szeles időjárása után, amely lehetetlenné tette az alpesi számok megrendezését, csütörtökön végre kisütött a nap, felmelegedett a levegő és megállt a légmozgás a dzsongszoni pályán. Így többek közt sor kerülhetett az alpesi sízés királyszámára, a férfi lesiklásra, melyet Aksel Lund Svindal nyert meg. A 35 éves síző sikere már csak azért is szenzáció, mert három rendkívül súlyos sérülés után diadalmaskodott. Korábban elszakadt az Achilles-ina, kétszer pedig a térdszalagja, a mostani idényre is egy ilyen sérülésből tért vissza.

Ugyanebben a versenyszámban Kékesi Márton az 57 indulóból 53. lett. A magyar síző viszonylag óvatos menetet produkált és több mint 11 másodperces hátránya lett, amivel a leérkezett versenyzők között a legrosszabb volt. "Elégedett vagyok, mert teljesítettem a pályát egészségesen. Lesiklásra nem igazán tudunk készülni otthon, így nem érzem a helyes íveket. Sokan mondták, hogy ne induljak, ha rázósnak érzem, de miért ne!? Így legalább ebben a számban is volt magyar résztvevő. Viszont már nagyon várom a technikai számokat, mert azokban jobb vagyok" - értékelt Kékesi.

Kékesi Márton viszonylag óvatos menetet produkált Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

Kékesi Márton viszonylag óvatos menetet produkált Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

Nem termett sok babér a magyaroknak a női alpesi sízők óriás-műlesiklő versenyszámában. Hozmann Szonja a 49. helyen végzett, míg Maróty Mariannt kizárták.

A női sífutók 10 kilométeres szabadstílusú számában Szőcs Emőke a 77. helyen végzett. Meglepetésre nem Marit Björgen, minden idők legeredményesebb női téli olimpikonja győzött, hanem honfitársa, Ragnhild Haga. A szám magyar szereplője a 90 fős mezőnyből 13 sportolónál volt gyorsabb, a győztes norvégtól pedig 6:04.1 perccel maradt el.

Ami a magyarok szombati programját illeti, Jászapáti Petra mellett Bácskai Sára Luca indul a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyében. A magyar szakvezetés csütörtöki döntése nem meglepő, mivel Bácskai januárban a drezdai Európa-bajnokságon bronzérmet nyert ezen a távon. A futambeosztással viszont nem volt szerencséje az MTK 18 éves versenyzőjének, ugyanis két pjongcsangi bajnokkal is azonos hatosba került, amelyből majd a legjobb három jut az elődöntőbe. Egyrészt ott lesz az első selejtezőben az olasz Arianna Fontana, aki 500 méter diadalmaskodott, másrészt vállalta az indulást a holland Jorien ter Mors, aki nagy pályán 1000 méteren lett aranyérmes. Ha ez nem lenne elég Bácskai számára: a dél-koreaiak olimpiai és ötszörös világbajnoka, Sim Szuk Hi is ebben a futamban szerepel.

Sokkal jobban Jászapáti Petra sem járt, ugyanis a szegedi versenyző ellenfélül kapta a hatszoros világbajnok, szintén dél-koreai Csoj Min Dzsongot, aki a világkupa négy versenyéből hármat megnyert ezen a távon és egyszer második lett. Az orosz Szofija Proszvirnova sem könnyű rivális, mivel négyszeres Európa-bajnok, és még a kínai Li Csin-jü is ebben a hatosban lesz.

A szombati rövidpályás gyorskorcsolya programban még a férfi 1000 méter szerepel, amelyben a negyeddöntőben már csak Liu Shaolin Sándor lesz érdekelt. A táv magyar vk-győztese a kanadai Charles Hamelinnal is találkozik, aki háromszoros olimpiai bajnok, nem mellesleg a táv 2016-os világbajnoka. De ott lesz a kínai Vu Ta-csing, aki az 500 méter specialistája. Emellett két lett riválisa is lesz az MTK magyar világbajnokának.

A magyarok szombati programja:

11.00–13.55 Rövid pályás gyorskorcsolya női 1500 m döntő Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca

11.00–13.55 Rövid pályás gyorskorcsolya férfi 1000 m döntő Liu Shaolin Sándor

Nyuszi a tigris előtt
Fotó: AFP/Mark Ralston

Fotó: AFP/Mark Ralston

Akwasi Frimpong a téli játékok történetének első ghánai résztvevője. A 32 éves sportoló szkeletonban (a versenyzők fejjel előre hasalnak a több mint 100 km/órás sebességgel száguldó szánkón) olyan sisakban indult, melyen egy nyuszi ül a tigris előtt. A kép a sportoló életét szimbolizálja. Frimpong kilenc testvérrel Ghánában nőtt fel, kamaszként édesanyjával Hollandiába költözött. Mivel a család nem kapott letelepedési engedélyt, illegálisan tartózkodott az országban. Frimpong atletizált, ifjúsági bajnok sprinter volt, amikor térdsérülést szenvedett, illegális bevándorlóként azonban nem kapott megfelelő orvosi ellátást. Sérüléséből külső segítség nélkül több mint két év alatt épült fel, ezután kezdett el bobozni. A holland csapattal nem sikerült kvótát szereznie a 2014-es szocsi téli olimpiára. Ezután váltott szkeletonra, szülőhazájában, Ghánában megalapította a szánkószövetséget, és afrikai sportolóként sikerült kvótát szereznie az idei játékokra. Frimpong két futam után a 30., utolsó helyen áll, de bízik benne, hogy 2022-ben vagy 2026-ban ő lesz az első afrikai sportoló, aki érmet szerez a téli olimpián.
Szerző

Egyre csak duzzad Mészáros vagyona

Publikálás dátuma
2018.02.15. 19:19

Azt még nem lehet tudni, hogy a kisbefektetők jól járnak-e, de az biztos, hogy Mészáros Lőrincnek sokat hozhat hat társasága lényegében eggyé olvasztása. Talán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közel három évtizedes történetének legbonyolultabb műveletére készül a felcsúti polgármester-nagyvállalkozó. A miniszterelnökkel baráti viszonyban lévő oligarcha érdekeltségi körébe tartozó, meglehetősen szerteágazó tevékenységet folytató Opus Global Nyrt. csütörtökön bejelentette, hogy a Mészáros Lőrinc által irányított társaság 611 forintos árfolyamon (2018. február 13-i záróár) részvényeket bocsát ki, amelyből 60-80 milliárd forint közötti friss tőkét vonnak be, de nem ám akárhogy.

A BÉT-en csütörtökön 724 forintos árfolyamon is kereskedtek ezzel a papírral (a záróár 697 forint volt) 2,8 milliárd forintos forgalom mellett. Tőzsdei szakértők azonban ezen csodálkoztak, hiszen a tőkeemelés általában árfolyamcsökkenéssel szokott járni, Vagyis a megelőző napi záróárhoz képest 10,6 százalékkal drágultak az Opus-papírok. A tőkebevonás után a részvények vagy legalábbis azoknak egy része, Mészáros Lőrinchez kerülnek, cserébe a nagyvállalkozó legfontosabb cégeiért. A társasághoz közelállók - érdeklődésünkre - ezt nem cégfúziónak, hanem tőkeemelésnek minősítették.

A történet a tőzsde nyelvén úgy néz ki, hogy Mészáros Lőrincnek eddig volt 77 millió darab Opus-részvénye, ami a tranzakció befejezését követően újabb 100-130 millió darab papírral gyarapodhat, vagyis az eddigi 23,7 százalékos részesedése 41-45 százalékosra bővülhet - tudtuk meg. Áttételeken keresztül akár ennél is több lehet a felcsúti polgármester részesedése, amelynek mértékét az általunk megkérdezettek sem merték megbecsülni. A kisbefektetők jelentős érdeklődése miatt volt olyan időszak, amikor az Opus-részvények árfolyama a 750 forintos csúcsig is felkúszott, ezért a mostani tőkeemelés a társaság fő tulajdonosai számára ideális, hiszen az igazgatóság a tranzakció kibocsátási árát - mint említettük - 611 forinton rögzítette.

A különböző tulajdonosi hányaddal Mészáros Lőrinchez köthető, a tőkeemelésben résztvevő cégek közül a két legfontosabb a Mészáros és Mészáros, illetve az R-Kord Kft. A profiltisztítást követően ezek kizárólag építőipari, vasútépítési tevékenységet folytatnak majd. A polgármester nevéhez köthető kft. lassan 20 esztendős, mély- és magasépítési munkálatokat végez, beleértve a szennyvízelvezetési és -tisztítási, hulladékgazdálkodási, és ivóvízminőség-javító beruházásokat, az út- és szerkezetépítést. Az R-Kord Kft. hasonló életkorú, a vasútépítéssel összefüggő biztosító- és távközlő berendezések, valamint vasúti felsővezeték építését, karbantartását, tervezését, engedélyeztetését végzi. Árbevételük 2010 és 2016 között 91 milliárd forint volt, amiből 15,5 milliárd forint tiszta nyereséget ért el, és 13,6 milliárd forintot osztalékként ki is fizettek. A kevésbé ismert Visonta Projekt keményítőt állít elő, a Kall Ingridients állami támogatással és hitellel kistafírozva izocukrot gyárt, a Mátrai Erőmű, amelyben kisebbségi tulajdonos a polgármester, az országban a második.

A tőkeemelést június végéig hajtják végre. A társaság meghatározása szerint a 75 milliárd forint feletti saját tőkéjével az Opus Global Nyrt. a BÉT egyik meghatározó ipari és termelő vállalatává fejlődik.

A tőkeemeléstől függetlenül az Echo TV tulajdonos Mészáros Lőrinc - legalábbis a 24.hu értesülése szerint - a Story TV-re is szemet vetett. A két tévétársaság együttműködését azonban az utóbbit tulajdonló Hungarian Project Management Kft. vezetője, Borsány-Gyenes András tagadta. Viszont Csík Zoltán, Echo TV igazgatósági tagja, aki Mészáros Lőrinchez közel áll, az esetleges összeköltözésről úgy nyilatkozott, hogy "az a szerződő felek akarata szerint üzleti titkot képez".

Szerző

Egyre csak duzzad Mészáros vagyona

Publikálás dátuma
2018.02.15. 19:19

Azt még nem lehet tudni, hogy a kisbefektetők jól járnak-e, de az biztos, hogy Mészáros Lőrincnek sokat hozhat hat társasága lényegében eggyé olvasztása. Talán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közel három évtizedes történetének legbonyolultabb műveletére készül a felcsúti polgármester-nagyvállalkozó. A miniszterelnökkel baráti viszonyban lévő oligarcha érdekeltségi körébe tartozó, meglehetősen szerteágazó tevékenységet folytató Opus Global Nyrt. csütörtökön bejelentette, hogy a Mészáros Lőrinc által irányított társaság 611 forintos árfolyamon (2018. február 13-i záróár) részvényeket bocsát ki, amelyből 60-80 milliárd forint közötti friss tőkét vonnak be, de nem ám akárhogy.

A BÉT-en csütörtökön 724 forintos árfolyamon is kereskedtek ezzel a papírral (a záróár 697 forint volt) 2,8 milliárd forintos forgalom mellett. Tőzsdei szakértők azonban ezen csodálkoztak, hiszen a tőkeemelés általában árfolyamcsökkenéssel szokott járni, Vagyis a megelőző napi záróárhoz képest 10,6 százalékkal drágultak az Opus-papírok. A tőkebevonás után a részvények vagy legalábbis azoknak egy része, Mészáros Lőrinchez kerülnek, cserébe a nagyvállalkozó legfontosabb cégeiért. A társasághoz közelállók - érdeklődésünkre - ezt nem cégfúziónak, hanem tőkeemelésnek minősítették.

A történet a tőzsde nyelvén úgy néz ki, hogy Mészáros Lőrincnek eddig volt 77 millió darab Opus-részvénye, ami a tranzakció befejezését követően újabb 100-130 millió darab papírral gyarapodhat, vagyis az eddigi 23,7 százalékos részesedése 41-45 százalékosra bővülhet - tudtuk meg. Áttételeken keresztül akár ennél is több lehet a felcsúti polgármester részesedése, amelynek mértékét az általunk megkérdezettek sem merték megbecsülni. A kisbefektetők jelentős érdeklődése miatt volt olyan időszak, amikor az Opus-részvények árfolyama a 750 forintos csúcsig is felkúszott, ezért a mostani tőkeemelés a társaság fő tulajdonosai számára ideális, hiszen az igazgatóság a tranzakció kibocsátási árát - mint említettük - 611 forinton rögzítette.

A különböző tulajdonosi hányaddal Mészáros Lőrinchez köthető, a tőkeemelésben résztvevő cégek közül a két legfontosabb a Mészáros és Mészáros, illetve az R-Kord Kft. A profiltisztítást követően ezek kizárólag építőipari, vasútépítési tevékenységet folytatnak majd. A polgármester nevéhez köthető kft. lassan 20 esztendős, mély- és magasépítési munkálatokat végez, beleértve a szennyvízelvezetési és -tisztítási, hulladékgazdálkodási, és ivóvízminőség-javító beruházásokat, az út- és szerkezetépítést. Az R-Kord Kft. hasonló életkorú, a vasútépítéssel összefüggő biztosító- és távközlő berendezések, valamint vasúti felsővezeték építését, karbantartását, tervezését, engedélyeztetését végzi. Árbevételük 2010 és 2016 között 91 milliárd forint volt, amiből 15,5 milliárd forint tiszta nyereséget ért el, és 13,6 milliárd forintot osztalékként ki is fizettek. A kevésbé ismert Visonta Projekt keményítőt állít elő, a Kall Ingridients állami támogatással és hitellel kistafírozva izocukrot gyárt, a Mátrai Erőmű, amelyben kisebbségi tulajdonos a polgármester, az országban a második.

A tőkeemelést június végéig hajtják végre. A társaság meghatározása szerint a 75 milliárd forint feletti saját tőkéjével az Opus Global Nyrt. a BÉT egyik meghatározó ipari és termelő vállalatává fejlődik.

A tőkeemeléstől függetlenül az Echo TV tulajdonos Mészáros Lőrinc - legalábbis a 24.hu értesülése szerint - a Story TV-re is szemet vetett. A két tévétársaság együttműködését azonban az utóbbit tulajdonló Hungarian Project Management Kft. vezetője, Borsány-Gyenes András tagadta. Viszont Csík Zoltán, Echo TV igazgatósági tagja, aki Mészáros Lőrinchez közel áll, az esetleges összeköltözésről úgy nyilatkozott, hogy "az a szerződő felek akarata szerint üzleti titkot képez".

Szerző