Előfizetés

Csaknem száz Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel a Kepler

Publikálás dátuma
2018.02.17. 11:00
Illusztráció: AFP
Csaknem száz újabb exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a Kepler űrteleszkóp megfigyeléseinek köszönhetően.

Az újonnan azonosított planétákkal mintegy háromszázra nőtt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Kepler űrteleszkópjának K2-missziója keretében felfedezett exobolygók száma - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

"Kétszázhetvenöt bolygójelöltet kezdtünk vizsgálni, amelyek közül 149-ről bizonyosodott be, hogy valódi exobolygó. Ezek közülük pedig 95 volt újonnan felfedezett planéta" - mondta Andrew Mayo, a Dániai Műszaki Egyetem nemzeti űrintézetének doktori hallgatója, az Astronomical Journal című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője. "Ez a kutatás a K2-misszó révén 2014-ben nyert első adatok óta folyik".

A Discovery-program keretében épített Kepler űrtávcsövet 2009 márciusában indították útjára, legfontosabb feladata a Földhöz hasonló bolygók keresése úgynevezett tranzit módszerrel: a műhold a csillagfény parányi elhalványulásait méri, amelyeket a napjuk körül keringő bolygók elhaladása okoz. Az űrteleszkóp fotometriai pontosságát garantáló négy lendkerék közül kettő 2013-ra meghibásodott, így új "forgatókönyvet" kellett írni. Eszerint 2014 nyarától a K2 küldetés keretében az űrteleszkóp az égbolt nagyobb területét figyeli meg, és képes a hűvösebb, kisebb, vörösbolygó-típusú csillagok nagyobb hányadát megvizsgálni.

Az exobolygók kutatása viszonylag fiatal terület. A Napunkhoz hasonló csillag körül keringő első bolygót 1995-ben fedezték fel. Mára mintegy 3600 exobolygó vált ismertté, amelyek között Föld-méretű kőzetes planéták és Jupiterhez hasonló gázóriások is találhatóak.

Az újonnan felfedezett bolygók egyike egy rendkívül fényes csillag körül kering. "Az egyik megerősített planéta tíz nap alatt kerüli meg a HD 212657 jelű csillagot, amely a Kepler és a K2-misszió során talált eddigi legfényesebb gazdacsillag. A fényes csillagok körül keringő bolygók azért fontosak, mert a csillagászok rengeteget megtudhatnak a róluk a Földről végzett megfigyelések révén is" - mondta Mayo, aki a NASA, a kaliforniai műszaki egyetem (Caltech), a UC Berkeley, a Koppenhágai Egyetem és a Tokiói Egyetem kutatóival dolgozott együtt. A Kepler-űrtávcső eredeti és K2-missziója révén is óriási mértékben hozzájárult az exobolygók kutatásához. Küldetései révén eddig több mint 5100 exobolygójelöltet talált.

Közös ünneplésre hívja az ellenzéket Karácsony

Publikálás dátuma
2018.02.17. 10:37
FOTÓ: Tóth Gergő
Az MSZP-Párbeszéd Szövetség miniszterelnök-jelöltje nyílt levélben kérte az ellenzéki pártokat, hogy ünnepeljenek közösen március 15-én - írja a hvg.hu.

A vélemények és elképzelések különbözősége nem akadályozhatja meg azt, hogy az ellenzéki pártok közösen álljanak ki a közös értékeik, a szabadság, a demokrácia és a változás szükségessége mellett – ez a gondolat késztette Karácsony Gergelyt arra, hogy nyílt levélben szólítsa fel az ellenzéki pártok listavezetőit a közös ünneplésre március 15-én.

Az MSZP-Párbeszéd Szövetség miniszterelnök-jelöltje a levélben hangsúlyozza, hogy a közös ünneplés nem jelent formalizált szövetséget, csak annyit, hogy együtt mondják ki: Magyarországon változásra van szükség. „Nem jelenti önállóságunk feladását.

Karácsony végül így érvel: „Ne szerezzük meg azt az örömöt a Fidesznek, hogy hat-nyolc kisebb rendezvényt állíthat szembe saját megemlékezésével!”

Orbánék legújabb ellensége az ENSZ

Publikálás dátuma
2018.02.17. 09:42

A külügyminiszter írásba adta, hogy a világszervezet iratanyaga elfogadhatatlan.

Az ENSZ vitaindító anyaga, a Globális migrációs csomag egy súlyosan elfogult, szélsőségesen bevándorlópárti dokumentum. Ezt írta a Magyar Idők szombati számában Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a vitaindító alaptétele, hogy a bevándorlás és annak elősegítése hozzájárul a gazdasági növekedéshez, jóléthez, a migráció mindenkinek hasznos, ha tervezett módon zajlik.

Ezzel szemben ő úgy véli, a migráció azoknak sem jó, akiknek el kell hagyniuk a hazájukat, és azoknak sem jó, akiknek tömegével kell befogadniuk teljesen más kultúrából érkező bevándorlókat, akik között terroristák és könnyen radikalizálható migránsok is vannak bőségesen.

Szijjártó Péter hozzáteszi, az ENSZ szerint biztosítani kell, hogy a nemzeti szabályozások a törvénytelen határátlépést közigazgatási kérdésnek, ne pedig bűncselekménynek kezeljék. Szerinte pedig az ország, amely nem tudja megvédeni határait, nem ország többé.

Az ENSZ szerint az egyes országoknak szervezetté, folyamatossá kellene tenniük a migránsok befogadását, legálissá a gazdasági bevándorlást. Vagyis jöjjön mindenki bátran Európába, van itt hely mindenkinek. Ez ostobaság, ez az európai civilizáció feladása - írta Szijjártó Péter.