Előfizetés

Pácban az új román kormányfő

Publikálás dátuma
2018.02.17. 06:36
FOTÓ: AFP/DANIEL MIHAILESCU

Hiába kért bocsánatot Viorica Dancila román miniszterelnök, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) tegnap hivatalból eljárást indított egy csütörtök esti televíziós nyilatkozata miatt, amelyben autistáknak nevezte azokat, akik szerinte félretájékoztatják az Európai Uniót a román igazságügyi törvények módosítása kapcsán, jelentette az Agerpres román nemzeti hírügynökség.

A tanács elnöke, Asztalos Csaba közölte, beidézték a televíziós műsorvezetőt is, akivel beszélgetve a kormányfő az inkriminált kijelentést tette. A testület kedden hallgatja meg Dancilat és döntése során figyelembe veszi azt is, hogy a politikus nyilvánosan bocsánatot kért. A román kormánykoalíció egy év alatt két saját miniszterelnökét buktatott meg, Dancila alig pár hete áll a kabinet élén. 

Újra hatalomközelbe került Berlusconi

Publikálás dátuma
2018.02.17. 06:35
FOTÓ: ANDREAS SOLARO / AFP

Megnyerheti a március 4-i olaszországi választásokat a Silvio Berlusconi nevével fémjelzett, a Forza Italia (FI) köré tömörült jobboldali pártkoalíció, derült ki a voksolás előtti utolsó, csütörtök este nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból. Az FI mellett a szélsőjobb Északi Liga (LN), az Olasz Testvérek (FdI) és néhány kisebb jobb és jobbközép formáció tartozik a szövetséghez, amely 38-40 százalékon áll. Második a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) 28, a jelenleg kormányzó Demokrata Párt csak harmadik 23 százalékkal. A kormányalakításhoz minimum 40 százalék kell, Berlusconi máris kijelentette, megnyerték a választást. A milliárdos politikus személyesen nem indulhat jogerős ítélete miatt. 

A szakadékba és onnan vissza?

G.M.
Publikálás dátuma
2018.02.17. 06:34

Megkezdődött pénteken a bajor fővárosban a biztonságpolitika első számú nemzetközi fóruma, a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia (MSC). A rendezvényt 54. alkalommal tartják meg. A vasárnapig tartó tanácskozások az idén „A szakadékba- és onnan vissza,” cím alatt zajlanak, és a jelenlegi nemzetközi biztonsági helyzetet leginkább meghatározó, befolyásoló konfliktusokra – a szíriai helyzetre és a sokasodó közel-keleti feszültséggócpontokra, az észak-koreai nukleáris veszélyre, a NATO-Oroszország közötti feszültségre, a kelet-ukrajnai fegyveres befagyni látszó konfliktusra összpontosít.

Amint a rendezvény címe is sugallja, a hidegháborús hangulat, az egymásra tevő konfliktusok olyan bizonytalanságot keltettek a világban, amely a vezető politikusokat és a biztonságpolitikai szakértőket egyaránt komolyan aggasztja. Wolfgang Ischinger, a rendezvény házigazdája is azt emelte ki, hogy 2017 során a világ ismét közelebb került egy fegyveres összetűzéshez az Észak-Korea és az Egyesült Államok között elmérgesedett viszony, Szaúd-Arábia és Irán közel-keleti rivalizálása, Európában pedig a NATO-Oroszország kapcsolatok megállíthatatlannak tűnő romlása miatt. Ischinger hangsúlyozta, nemcsak a szíriai, hanem az egész közel-keleti helyzetet súlyosbítja Törökország szíriai katonai beavatkozása, a kurdok elleni hadjárata. Hogy e téren a müncheni résztvevők képesek lesznek-e jobb belátásra bírni Ankarát, már azért is kétséges, mert Recep Tayyip Erdogan elnök, hanem miniszterelnöke, Binali Yildirim vesz részt a tanácskozáson.

Vélhetően kiemelt téma lesz Európa védelmi kapacitásának kérdése, az, hogy valóban a NATO-ra kell hagyni a kontinens biztonságát vagy az EU-nak szüksége van önálló védelmi kapacitásra, hadseregre is. Angela Merkel német kancellár is annak a híve, hogy Európának saját kezébe kell vennie sorsát e téren is, de a héten a NATO külügyminiszterek találkozóján mégis újra leszögezték, az észak-atlanti szervezet az EU biztonságának is egyedüli letéteményese.

A kelet-ukrajnai konfliktus rendezése érdekében tervek szerint újabb normandiai négyek formátumú találkozóra kerül sor, a német, francia, ukrán, orosz diplomácia vezetőinek részvételével. A klímaváltozás és a migráció ugyancsak kiemelt témák lesznek.

McCain az idei díjazott
Az 54. MSC kitüntetését, a konferencia alapítójáról elnevezett Ewald von Kleist-díjat John McCain amerikai szenátornak ítélték oda. A betegsége miatt távol maradó republikánus politikust méltató beszédet Joe Biden demokrata politikus, Barack Obama volt alelnöke mondja el.