Erkölcstelen rudacskák

Publikálás dátuma
2018.02.17 14:03
Fotók: Németh András Péter
Fotó: /
1968-at írunk. Csehszlovákiában kísérletet tesznek az „emberarcú szocializmus” kialakítására. Az Egyesült Államokban meggyilkolják Martin Luther King polgárjogi aktivistát. A Brodwayn bemutatják a Hair című musicalt. Magyarországon életbe lép az új gazdasági mechanizmus, és megnyílik a Metro Klub. Ezenkívül éppen 50 évvel ezelőtt indult hódító útjára a Túró Rudi.

Három magyar tejipari szakember az ötvenes évek elején kéthetes tanulmányútra utazott a Szovjetunióba, a szocialista tejipar tanulmányozására. Ők láttak ott egy olyan terméket, amelyet a mai Túró Rudi ősének tekinthetünk. A túróvaj-zsír keverékből készült, cukrozott és csokoládéval bevont, lágy állagú és kerek formájú terméket túró mignon-nak keresztelték el (ez egyébként a szirok volt, ami ma is kapható). Ez adta az ötletet egy hasonló magyar termék kifejlesztésére. A feladatot a budapesti Erzsébetvárosi Tejüzem szakemberei kapták, akik idővel előálltak az ízletes citromos túrós, csokis rudacskával.

Egy fiatal pszichológust, Klein Sándort bízták meg a márkanév megalkotásán túl a csomagolás kifejlesztésével és a bevezető reklámkampány lebonyolításával. Az eredeti, piros copfos kislányfejjel díszített csomagolást (amelyen már a kezdet kezdetén megjelent a pöttymintázat) Klein két iparművészeti főiskolás tanítványa készítette. Nem is ebből támadt a galiba, hanem a Túró Rudi névből! Az ártatlannak tűnő elnevezés – pornográf asszociációk miatt – kisebb botrányt kavart, de végül maradhatott. A Hírlapkiadó Vállalat reklámosztályának vezetője azonban levélben értesítette a Budapesti Tejipari Vállalat igazgatóját, hogy az „erkölcstelen elnevezésű termékük reklámozását a kiadásunkban megjelenő lapokban nem engedélyezzük”. Az illetékes elvtárs prüdériája miatt a termék reklámmal támogatott bevezetése elmaradt.

A Túró Rudi a reklámbojkott ellenére óriási sikert aratott, feltartóztathatatlanul elindult a máig tartó diadalútján. Sorra nőtte ki az erzsébetvárosi üzem helyiségeit, ezért a gyártás Budapestről Mátészalkára költözött, hogy végül az itt épülő túróüzemben kapjon szép, nagy helyet a hetvenes évek elején. A gyártás indulásakor a termék csupán 3 napos szavatossági idővel bírt, de még a kezdetleges hűtési körülmények ellenére sem jelentett gondot az értékesítése, mivel az üzletekben szinte azonnal elkapkodták. Az eladások az egekbe szöknek, nem lehetett eleget gyártani, gyakorlatilag állandósult a Túró Rudi-hiány.

A nyolcvanas években – amikor mindenki két számmal nagyobb felsőt, de szűk nadrágot hordott, mozikba került az első Indiana Jones-film, Jasszer Arafat vezetésével megindult az első palesztin intifáda, a Föld elérte az ötmilliárdos népességet – itthon az LGT zenekar mellett a Túró Rudi lett az egyik sláger(termék). A sikerén felbuzdulva a mátészalkai üzemen kívül más tejipari vállalatok is elkezdték hasonló rudacskák gyártását. A piaci versenynek köszönhetően egyre több (diós, mogyorós, vitaminnal dúsított) változata jelent meg, hívták Robinak és Mézes Misinek is. A szavatossági ideje a fokozatos fejlesztés során 14 naposra növekedett.

A Túró Rudi a kultúránkat is megédesítette. 1984-ben kapta meg első szerepét: a Kismaszat és a gézengúzok című családi filmben. Népszerűségét az is jól jelzi, hogy a 100 Folk Celsius zenekar dalt írt róla: „A hűtőszekrénybe sok belefér. / Úgy veszem észre, soha nem elég. / Akárhol járok, mindig megállok, / Úgy megkívánom, mindent megér.”

A kilencvenes évekre a híres túródesszert túlélte, hogy leomlott a berlini fal és megszűnt a vasfüggöny – de az idők során kétségkívül „ő” is sok változáson ment keresztül. Rudiban érdekelt gyárak cseréltek gazdát, a desszertpiac tulajdonviszonyai átrendeződtek. Pöttyöséknél – tudják, az igazinál – az íz ugyan maradt a régi, de a kor kihívásainak megfelelően megújult a technológia és a csomagolás. (Említettem már, hogy a mátészalkai kezdetekkor még kézzel csomagolták, a szaloncukorhoz hasonlóan megcsavarták a papír két végét? És azt mondtam már, hogy eleinte kézzel vágták méretre, a visszaemlékezések szerint szemmértékkel? A későbbi módszer a helyi fejlesztők találékonyságát dicséri: hegedűhúr szabta méretre a rudakat.)

Szóval az idő előrehaladtával a Túró Rudi már szalaggal könnyedén nyitható és egyre óriásibb, egyre gazdagabb ízvilágú lett. Rendszeresen részt vesz Európa egyik legnagyobb fesztiválján, a Szigeten, és számos díjat besöpört élelmiszer-ipari kiállításokon, vásárokon (Superbrands. Arany Penge, Sikertermék). Nagy utazó hírében áll, nemcsak a környező országokat hódította meg, de eljutott Kínába is. Napjainkban a Pöttyös hatalmas rajongótáborral bír, például a Facebook-oldalát egymillió ember kedveli. A követői ugyanúgy gondolkodnak a Rudiról, mint Gombóc Artúr a csokiról: imádják a Bonbont és a Gurut, a kedvenckereső versenyt megnyerő meggyes-mákost és a téli hangulatot varázsoló almás-fahéjast, na meg a Pöttyös jégkrémet...

És mindeközben a Föld népessége közelít a nyolcmilliárd felé.

Tarol a Pöttyös
Napjainkban a Túró Rudik piacát a Friesland Campina uralja a Pöttyössel. Nem kis piacról van szó: a magyar vásárlók 74 százaléka rendszeresen fogyaszt az édességből. Kollégáink tavaly ősszel a COOP Rally keretében jártak a cég mátészalkai üzemében, ahol évente több mint 200 millió darab Pöttyöst gyártanak.
Egy gépsoron óránként 33 ezer halad végig a többféle méretben, bevonóval és ízesítéssel variált, tejes desszertből, a folyamatnál 10-15 ember segédkezik. A túró a naponta beérkező friss tejből készül, 16 órán keresztül. Egy termék legyártása a friss túró bekeverésétől húsz percig tart.

Szerző
2018.02.17 14:03

116 településen állhat le a szemétszállítás, mert nem fizet az állam a kukásoknak

Publikálás dátuma
2018.09.22 11:02
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Már idén sem volt lomtalanítás Gödöllő környékén, mert nincs pénz a járműpark karbantartására. Két hét múlva a szelektív hulladékgyűjtés is leállhat.
Gémesi György, Gödöllő polgármestere és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke pénteken élő adásban jelentkezett be Facebookon, hogy tájékoztassa a lakosságot a szemétszállítás egyre problémásabb helyzetéről - írja a Mérce. A polgármester Gyenes Szilárddal, az Észak-Kelet Pest és Nórgád megye hulladékának elszállításáért felelős cég ügyvezető igazgatójával beszélgetett. A Zöld Híd B.I.G.G. Kft. 116 településen 52 járművel megközelítőleg 360 ezer ember hulladékát kezeli - vagy inkább csak kezelné.
2012 óta forráshiány miatt folyamatosan elmaradnak a járművek karbantartásai, nemrég már 20 jármű nem tudott munkába állni egy nap. Idén a lomtalanítás is elmaradt, Gyenes szerint
ha egy szombati lomtalanításra kiengednék a járműveket, a meghibásodások miatt hétfőre már a vegyes- és a szelektív hulladékgyűjtés is veszélybe kerülne.
A forráshiány oka, hogy a lakosság által befizetett szemétdíjak átkerültek az önkormányzatoktól az állam kezébe, ahonnan már csak a töredékét osztják vissza a szemétszállító cégeknek. Ez a Zöld Híd esetében évi 130 milliós hiányt okoz. Ezért a lomtalanítás elmaradása után újabb szolgáltatások eshetnek ki: mivel a vegyes hulladékszállítás a legfontosabb környezetvédelmi és közegészségügyi szempontból, először a szelektív szemetet nem fogják elvinni.
A jelen helyzet szerint még 2 hétig tudják elszállítani a zöldhulladékot, de ha továbbra sem érkezik be elegendő forrás, a szemétszállítási szolgáltatások még tovább szűkülhetnek.
Augusztusban írtunk róla, hogy a Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt. is hasonló problémákkal küzd: az alacsony bérek miatt nincs elég hulladékrakodóka cégnél, így volt olyan budapesti kerület, ahol hetekig vagy hónapokig nem ürítették a szelektív kukákat. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. az FKF-et sem fizeti ki, tavaly májusban például 10 milliárd forinttal tartozott a cégnek.
2018.09.22 11:02

Járvány tombol Heves megyében, fertőzött lehet a csapvíz

Publikálás dátuma
2018.09.22 09:52
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Tömegesen lettek rosszul két hevesi településen, Domoszlón és Kisnánán. Mindenki hányásra, hasmenésre, lázra panaszkodik. Azt gyanítják, az ivóvízzel lehet baj.
Gyerekek, felnőttek, idősek vártak a sorukra egész héten a domoszlói és a kisnánai háziorvosi rendelőben - írja a Bors. Utóbbi településen csupán két nap alatt majdnem háromszázan lettek rosszul.
Nem kizárt, hogy az ivóvízzel van baj: a két településnek közös forráskútja van, és a legtöbb beteg ivott belőle. Az okokat az illetékes kormányhivatal és a gyöngyösi vízmű szakemberei is keresik, az eredményre azonban még várni kell. Ha a vízbázisban történt a szennyeződés, akkor a katasztrófavédelem is vizsgálatot indít.
A kormányhivatal, amely a két faluban összesen 142 betegről tud, egyelőre azt kéri a lakóktól: a csapvizet csak öt perc forralás után, visszahűtve igyák, illetve használják fogmosásra, ételkészítésre, babafürdetésre, mosogatásra. Emellett a megszokottnál is alaposabban és gyakrabban mossanak kezet szappannal, meleg folyóvízben.
2018.09.22 09:52