Előfizetés

Tényleg robbantani akart a gyorséttermi lövöldöző

Publikálás dátuma
2018.02.17. 14:40
A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock
Lezárult a nyomozás S. Ábel ellen, akit egyszer már gyilkossági kísérletért leültettek, mert egy gyorsétteremben lövöldözött. Most kiderült: valóban robbanószert készített a lakásán. 

Befejezték a nyomozást a budapesti rendőrök annak a férfinak az ügyében, aki robbanóanyagot készített otthonában - írja a police.hu.

A 30 éves budapesti S. Ábel újbudai lakásában háztartási vegyszerekből olyan elegyet állított elő, ami robbanóanyagnak minősül. A férfi a veszélyes anyagot ezt követően egy XI. kerületi erdős területre vitte és otthagyta. A robbanóanyagot az erdőben megtalálták, és S. Ábelt a lakásán 2017. július 28-án elfogták. Az ott tartott házkutatás során a nyomozók robbanóanyag előállítására alkalmas eszközöket találtak.

A robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés bűntett miatt indított ügyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztály munkatársai a napokban befejezték és a keletkezett ügyiratot vádemelési javaslattal megküldték az illetékes ügyészség részére.

Erkölcstelen rudacskák

Publikálás dátuma
2018.02.17. 14:03
Fotók: Németh András Péter
1968-at írunk. Csehszlovákiában kísérletet tesznek az „emberarcú szocializmus” kialakítására. Az Egyesült Államokban meggyilkolják Martin Luther King polgárjogi aktivistát. A Brodwayn bemutatják a Hair című musicalt. Magyarországon életbe lép az új gazdasági mechanizmus, és megnyílik a Metro Klub. Ezenkívül éppen 50 évvel ezelőtt indult hódító útjára a Túró Rudi.

Három magyar tejipari szakember az ötvenes évek elején kéthetes tanulmányútra utazott a Szovjetunióba, a szocialista tejipar tanulmányozására. Ők láttak ott egy olyan terméket, amelyet a mai Túró Rudi ősének tekinthetünk. A túróvaj-zsír keverékből készült, cukrozott és csokoládéval bevont, lágy állagú és kerek formájú terméket túró mignon-nak keresztelték el (ez egyébként a szirok volt, ami ma is kapható). Ez adta az ötletet egy hasonló magyar termék kifejlesztésére. A feladatot a budapesti Erzsébetvárosi Tejüzem szakemberei kapták, akik idővel előálltak az ízletes citromos túrós, csokis rudacskával.

Egy fiatal pszichológust, Klein Sándort bízták meg a márkanév megalkotásán túl a csomagolás kifejlesztésével és a bevezető reklámkampány lebonyolításával. Az eredeti, piros copfos kislányfejjel díszített csomagolást (amelyen már a kezdet kezdetén megjelent a pöttymintázat) Klein két iparművészeti főiskolás tanítványa készítette. Nem is ebből támadt a galiba, hanem a Túró Rudi névből! Az ártatlannak tűnő elnevezés – pornográf asszociációk miatt – kisebb botrányt kavart, de végül maradhatott. A Hírlapkiadó Vállalat reklámosztályának vezetője azonban levélben értesítette a Budapesti Tejipari Vállalat igazgatóját, hogy az „erkölcstelen elnevezésű termékük reklámozását a kiadásunkban megjelenő lapokban nem engedélyezzük”. Az illetékes elvtárs prüdériája miatt a termék reklámmal támogatott bevezetése elmaradt.

A Túró Rudi a reklámbojkott ellenére óriási sikert aratott, feltartóztathatatlanul elindult a máig tartó diadalútján. Sorra nőtte ki az erzsébetvárosi üzem helyiségeit, ezért a gyártás Budapestről Mátészalkára költözött, hogy végül az itt épülő túróüzemben kapjon szép, nagy helyet a hetvenes évek elején. A gyártás indulásakor a termék csupán 3 napos szavatossági idővel bírt, de még a kezdetleges hűtési körülmények ellenére sem jelentett gondot az értékesítése, mivel az üzletekben szinte azonnal elkapkodták. Az eladások az egekbe szöknek, nem lehetett eleget gyártani, gyakorlatilag állandósult a Túró Rudi-hiány.

A nyolcvanas években – amikor mindenki két számmal nagyobb felsőt, de szűk nadrágot hordott, mozikba került az első Indiana Jones-film, Jasszer Arafat vezetésével megindult az első palesztin intifáda, a Föld elérte az ötmilliárdos népességet – itthon az LGT zenekar mellett a Túró Rudi lett az egyik sláger(termék). A sikerén felbuzdulva a mátészalkai üzemen kívül más tejipari vállalatok is elkezdték hasonló rudacskák gyártását. A piaci versenynek köszönhetően egyre több (diós, mogyorós, vitaminnal dúsított) változata jelent meg, hívták Robinak és Mézes Misinek is. A szavatossági ideje a fokozatos fejlesztés során 14 naposra növekedett.

A Túró Rudi a kultúránkat is megédesítette. 1984-ben kapta meg első szerepét: a Kismaszat és a gézengúzok című családi filmben. Népszerűségét az is jól jelzi, hogy a 100 Folk Celsius zenekar dalt írt róla: „A hűtőszekrénybe sok belefér. / Úgy veszem észre, soha nem elég. / Akárhol járok, mindig megállok, / Úgy megkívánom, mindent megér.”

A kilencvenes évekre a híres túródesszert túlélte, hogy leomlott a berlini fal és megszűnt a vasfüggöny – de az idők során kétségkívül „ő” is sok változáson ment keresztül. Rudiban érdekelt gyárak cseréltek gazdát, a desszertpiac tulajdonviszonyai átrendeződtek. Pöttyöséknél – tudják, az igazinál – az íz ugyan maradt a régi, de a kor kihívásainak megfelelően megújult a technológia és a csomagolás. (Említettem már, hogy a mátészalkai kezdetekkor még kézzel csomagolták, a szaloncukorhoz hasonlóan megcsavarták a papír két végét? És azt mondtam már, hogy eleinte kézzel vágták méretre, a visszaemlékezések szerint szemmértékkel? A későbbi módszer a helyi fejlesztők találékonyságát dicséri: hegedűhúr szabta méretre a rudakat.)

Szóval az idő előrehaladtával a Túró Rudi már szalaggal könnyedén nyitható és egyre óriásibb, egyre gazdagabb ízvilágú lett. Rendszeresen részt vesz Európa egyik legnagyobb fesztiválján, a Szigeten, és számos díjat besöpört élelmiszer-ipari kiállításokon, vásárokon (Superbrands. Arany Penge, Sikertermék). Nagy utazó hírében áll, nemcsak a környező országokat hódította meg, de eljutott Kínába is. Napjainkban a Pöttyös hatalmas rajongótáborral bír, például a Facebook-oldalát egymillió ember kedveli. A követői ugyanúgy gondolkodnak a Rudiról, mint Gombóc Artúr a csokiról: imádják a Bonbont és a Gurut, a kedvenckereső versenyt megnyerő meggyes-mákost és a téli hangulatot varázsoló almás-fahéjast, na meg a Pöttyös jégkrémet...

És mindeközben a Föld népessége közelít a nyolcmilliárd felé.

Tarol a Pöttyös
Napjainkban a Túró Rudik piacát a Friesland Campina uralja a Pöttyössel. Nem kis piacról van szó: a magyar vásárlók 74 százaléka rendszeresen fogyaszt az édességből. Kollégáink tavaly ősszel a COOP Rally keretében jártak a cég mátészalkai üzemében, ahol évente több mint 200 millió darab Pöttyöst gyártanak.
Egy gépsoron óránként 33 ezer halad végig a többféle méretben, bevonóval és ízesítéssel variált, tejes desszertből, a folyamatnál 10-15 ember segédkezik. A túró a naponta beérkező friss tejből készül, 16 órán keresztül. Egy termék legyártása a friss túró bekeverésétől húsz percig tart.

Brexit - May: szó sem lehet második népszavazásról

Publikálás dátuma
2018.02.17. 13:07
FOTÓ: THOMAS KIENZLE / AFP
Szó sem lehet második népszavazásról a Brexitről, a 2016 nyarán született döntést nem lehet megmásítani - nyomatékosította Theresa May brit kormányfő szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián.

"Az Egyesült Királyságban az embereknek erőteljes meggyőződésük, hogy ha egyszer hoztak egy döntést, akkor a kormánynak nem az a dolga, hogy szembeforduljon velük, és közölje, hogy rosszul döntöttek" - fejtette ki a brit kormányfő arra a kérdésre, elképzelhető-e újabb népszavazás arról, hogy az Egyesült Királyság valóban kilépjen-e az Európai Unióból.

May egyúttal arra szólította fel az uniós tagállamokat, ne engedjék, hogy merev intézményi korlátok az útjába álljanak annak, hogy az EU és az Egyesült Királyság széles körű biztonsági megállapodást kössön a Brexit után. A brit kormányfő figyelmeztetett, hogy "káros következményei lesznek a való világban", ha ez nem sikerül. Egyúttal leszögezte: London ugyanolyan elkötelezett Európa biztonsága mellett, mint eddig.

"Nem szabad most a partnerek közötti versengésnek, a merev intézményi korlátoknak vagy a mélyen rögzült ideológiáknak az együttműködés útjába állniuk, és veszélybe sodorniuk állampolgáraink biztonságát" - fogalmazott a brit miniszterelnök.

A 2016 nyarán tartott referendumon a választók szűk többsége, alig 52 százaléka szavazott a kilépésre. Az Egyesült Királyság a jelen állás szerint 2019 március végén megszűnik az Európai Unió tagja lenni, akkor is, ha semmilyen megállapodás nem születik a szigetország és az EU jövőbeni viszonyáról.