Előfizetés

Mészárlás a középiskolában - Életéért alkudozik a tömeggyilkos

Publikálás dátuma
2018.02.19. 06:35

A fegyvertartási törvény szigorításáért tüntettek diákok és tanárok a 17 halálos áldozatot követelő floridai iskolai mészárlás után. Eközben Miamiban fegyvershow-t rendeztek.

– Ha az elnök a szemembe akar nézni, és közölni akarja velem, hogy milyen szörnyű tragédia történt, és hogy ennek soha nem lett volna szabad megtörténnie, miközben semmit nem fog tenni ellene, boldogan megkérdezem tőle, mennyi pénzt kapott a fegyverlobbitól – fogalmazott Emma Gonzalez diák azon a szombati tüntetésen, ahol a fegyvertartási törvény szigorítását követelték.

Donald Trump több mint harmincmillió dolláros kampánytámogatást kapott a fegyverlobbitól, és továbbra is ellenzi a törvények szigorítását. Kormánya azzal érvel, hogy a problémát nem a fegyverek visszaszorításával, hanem a mentális betegségek jobb kezelésével és szűrésével lehetne megoldani, és jobb fegyveres védelem kell az iskolákba.

A tömeggyilkosságot elkövető Nikolas Cruz állítólag hajlik arra, hogy beismerő vallomást tegyen, ha a bíróság eltekint a halálbüntetéstől. Mivel Cruz 19 éves, felnőttként tárgyalják az ügyét, és vagy tényleges életfogytiglant vagy halálbüntetést kap. A floridai ügyészség vezetője szerint egészen biztos, hogy a bíróság az utóbbit fogja kiszabni a gyilkosra. Ez attól függ, hogy az esküdtszék megszavazza-e a halálbüntetést.

A bíróság 17 rendbeli, előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság ügyében emelt vádat ellene, kizárva az óvadék fejében lehetséges szabadlábra helyezést. 

Iskolai lövöldözés Szombathelyen
Rendőrök jártak az egyik szombathelyi általános iskolában, a szülők pedig hiába kérdezték az iskola vezetését, semmit nem tudhattak meg a történtekről. A Nyugat megkérdezte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot az esetről.
- Légpisztoly volt egy 13 éves fiúnál és a gyanú szerint azt használta az egyik oktatási intézmény területén, Szombathelyen 2018. február 16-án. Személyi sérülés nem történt. A rendőrség garázdaság vétség elkövetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást - adott tájékoztatást dr. Kazmar Enikő rendőr őrnagy, sajtóreferens.
A 7,5J, vagy ez alatti energiájú légpisztoly engedély nélkül vásárolható 18 éves kor betöltése után, de kizárólag lőtéren, céllövöldében, vagy bekerített magánterületen használható.

Közben az FBI már beismerte, hogy mulasztott, mivel többen is jelezték a nyomozó hatóságnak, hogy a fiú iskolai mészárlásra készülhet, sőt, ezt maga is bevallotta az interneten. ,,Az információ nem jutott el a Miamiban lévő irodánkba, ezért akkor nem indult nyomozás" - olvasható a közleményben. Christopher Wray, az FBI igazgatója a közleményben bejelentette: vizsgálat folyik az ügyben, hogyan fordulhatott elő ez a gondatlanság. Marco Rubio, floridai republikánus szenátor közleményben "megbocsáthatatlannak" nevezte az FBI kudarcát, s azt javasolta, hogy mind a képviselőház, mind a szenátus indítson vizsgálatot az ügyben. 

Az amerikai sajtóban egyre-másra kerülnek napvilágra Nikolas Cruz korábbi internetes bejegyzései, videómegosztó portálokon megjelent képsorai. Fegyverekkel és késekkel pózolt, s egy tavaly nyáron, New Yorkban elkövetett mészárlás után például azt írta: "én sokkal jobban tudom ezt csinálni". A CNN hírtelevízió megszólaltatta Cruz egyik ismerősét, aki elmondta: Nikolas Cruz úgy szokott bemutatkozni, hogy "helló, Nick vagyok, iskolai lövöldöző".

Közben az amerikai iskolákban - szerte az országban - fokozták az iskolák védelmét. Megerősítették a rendőri jelenlétet és - a The Washington Post című lap információi szerint - különös figyelemmel követik a problémás magatartású diákokat. A floridai mészárlás óta megszaporodtak az iskoláknak címzett fenyegetések. Ezek elsöprő többsége hamisnak bizonyult, de például az Arkansas államban lévő Fayetteville város középiskolájában letartóztattak egy diákot, aki azzal fenyegetődzött, hogy "szétlövi az iskolát, úgy, ahogyan azt Floridában tették". A dél-karolinai Spartanburgban szintén letartóztattak egy diákot, mert az egyik videómegosztóra olyan képet tett fel, amelyen maszkkal és lőfegyverrel látható, s hozzá azt a feliratot írta: "holnap Florida, második forduló".

Fegyvershow
Három nappal a tömeglövöldözés után Miamiban fegyver show-t rendeztek. Az árusok azt mondják, nagy forgalomra számítanak, mert a történtek miatt félő, hogy fegyvertartási szigorítások jönnek. Egy árus elhozta mind a 42 raktáron lévő AR-15-ösét. Emlékezetes, Cruz egy AR-15-ös típusjelű félautomata fegyvert vagy annak utángyártott változatát használta, amelyet legálisan vásárolt. Ilyen fegyvert használtak a 59 halálos áldozatot követelő tavaly októberi, Las Vegas-i mészárlásnál is, de ilyennel gyilkoltak 2012-ben a Sandy Hook iskolában is.

Elúszott az olcsóbb hal

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2018.02.19. 06:22
A szürke harcsa szeletelve kilónként akár több mint ötezer forintba is kerülhet. FOTÓ: Vajda József
Idén januártól a halak áfája is csökkent 27 százalékról 5 százalékra. Ez az árakon nemigen látszik.

Akár 22 százalékponttal is olcsóbb lehetett volna januártól az édesvízi hal, ha a 27 százalékról 5 százalékra csökkentett áfa teljes mértékben érvényesül a kereskedelmi forgalomban. Ez pedig nem csekélység, hiszen például az őshonos szürke harcsa szeletelve, vagyis a filé kilogrammja 5-5,5 ezer forint, de a legkeresettebb pontyszeletből is 1,8-2,1 ezer forintba kerül egy kilogramm.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tavaly még az évi 6 kilogrammos halfogyasztás – ami az európai átlag egyharmada - megkétszereződését várta az idei áfa csökkentéstől. Ez valószínűleg nem teljesül, mert a legnépszerűbb halat, a ponty kilója is átlagosan alig 5,4 százalékkal kerül kevesebbe, mint tavaly ilyenkor.

Az érdemi árzuhanást - egyebek mellett - a 2017-ben Európa több országában is pusztító halherpesz megbetegedés akadályozta meg, amely az állomány mintegy 20 százalékát elpusztította, és így halhiányt okozott. A magyar termelőknek ezzel szemben sikerült lokalizálniuk a fertőzést, ennek köszönhetően az európai keresleti piacon a hazai 13-15 ezer tonnás termelésből mintegy 5 ezer tonnát jó áron exportálhattak a hazai tógazdaságok, ami itthon viszont csökkentette az árualapot - nyilatkozta a Népszavának Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója. Ez nem kedvezett az árcsökkentésnek. Ráadásul a gabonatermés is elmaradt a várakozásoktól, így a kevesebb takarmányért többet kellett fizetniük a tógazdaságoknak is. 

A vízdíjakat a kormányzat - egy uniós jogszabályra hivatkozva - felemelte, de olyan mértéket szabtak meg az eredeti tervezetben, ami padlóra küldte volna az ágazatot. Öt éves átlagban évi 13 milliárd forintos (4,2 százalék) a tógazdasági szegmens nyeresége, amivel a díj több mint 8 százalékkal emelkedett volna.  A vízdíj egyik eleménél, a vízkészlet-járuléknál a szakma elérte, hogy olyan kvótákat állapítottak meg a vízkivételnél, hogy a legtöbb halgazdaság mentesült ennek a befizetésétől. A víz eljuttatása a tavakhoz és más költségek viszont magasak. Az ágazat szereplői azt szeretnék elérni, hogy a kormányzat állapítson meg egy hektáronkénti 1500 forintos (mintegy 5 euró) díjat. (A régióban vagy egyáltalán nem kell ilyen díjat fizetni, vagy még ennél az 5 eurónál is kevesebbet.) A szakma abban bízik, hogy a téli szezon végére, vagyis márciusra sikerül elérni a rendeletmódosítást. Ez 26 ezer hektárnyi halastavat érintene   Ha sikerülne elérni a módosítást, az mérsékelhetné a termelési költségeket, így az átadási és a fogyasztói árakat is.

Ezek a költségek összeadódtak, ráadásul tavasszal amúgy is magasabbak 10-12 százalékkal az átadási árak az őszieknél. Erre jó példa, hogy 2016 őszén a ponty kilójának 550 forint volt az átlagos átadási ára, ami 2017. tavaszára 600 forintra kúszott fel, majd karácsonyra már 650-700 forintnál tartottak a termelői árak. Azt is figyelembe kell azonban venni, hogy a ponty 3 éves korára válik piacképessé. Igaz, a globális felmelegedés okozta klímaváltozás miatt ez az idő lerövidült, viszont több takarmány fogy, mert a halak már nem vermelnek el októberben, mint korábban, s ezért tovább kell etetni őket, ami megint csak növeli a költségeket - jegyezte meg a szakember. A  közúti szállításoknál az egy tengelyre jutó terheléskorlátozás is a termelőkön csattant. A halszállító teherautókba az eddigieknél kevesebb vizet tölthetnek be a termelők, s így kevesebb halat tudnak egy fuvarral a piacokra, üzletekbe juttatni. 

 "Ledolgozták" az áfacsökkentést

Más termékeknél hasonló a helyzet. A 2016-ban szintén 27 százalékról 5 százalékra mérsékelt sertéshúsárak a kezdeti jelentős csökkenés után mára visszakapaszkodtak az áfacsökkentés előtti szintre. A tojás még rosszabbul járt, mert tavaly januárban ugyan a kedvező áfakörbe sorolták, de a madárinfluenza miatt a tojóállomány alaposan megritkult és emiatt a termék ára egy év alatt átlagosan 40 százalékkal drágult. Hasonlóképpen a friss tej és a tejtermékek ára is emelkedett, mert egyebek mellett alaposan megnövekedett a kínai fogyasztás, és ez "kiszívta" Európából a tejkészítményeket. 

Az élelmiszerárakat nagymértékben mozgatják az alapanyagárak, valamint egyedi piaci hatások is, mint amilyen a madárinfluenza volt - mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Azt meg lehet állapítani, hogy az áfacsökkentések visszaszorították a feketegazdaságot, enélkül még magasabbak lennének az élelmiszerárak. A mezőgazdaság jellegéből következik, hogy az alapanyag árak is hullámzóan változnak, amit némi késéssel, követnek a fogyasztói árak is. 

Kapcsolódó
Lesz hal, csak drágábban

Elúszott az olcsóbb hal

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2018.02.19. 06:22
A szürke harcsa szeletelve kilónként akár több mint ötezer forintba is kerülhet. FOTÓ: Vajda József
Idén januártól a halak áfája is csökkent 27 százalékról 5 százalékra. Ez az árakon nemigen látszik.

Akár 22 százalékponttal is olcsóbb lehetett volna januártól az édesvízi hal, ha a 27 százalékról 5 százalékra csökkentett áfa teljes mértékben érvényesül a kereskedelmi forgalomban. Ez pedig nem csekélység, hiszen például az őshonos szürke harcsa szeletelve, vagyis a filé kilogrammja 5-5,5 ezer forint, de a legkeresettebb pontyszeletből is 1,8-2,1 ezer forintba kerül egy kilogramm.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tavaly még az évi 6 kilogrammos halfogyasztás – ami az európai átlag egyharmada - megkétszereződését várta az idei áfa csökkentéstől. Ez valószínűleg nem teljesül, mert a legnépszerűbb halat, a ponty kilója is átlagosan alig 5,4 százalékkal kerül kevesebbe, mint tavaly ilyenkor.

Az érdemi árzuhanást - egyebek mellett - a 2017-ben Európa több országában is pusztító halherpesz megbetegedés akadályozta meg, amely az állomány mintegy 20 százalékát elpusztította, és így halhiányt okozott. A magyar termelőknek ezzel szemben sikerült lokalizálniuk a fertőzést, ennek köszönhetően az európai keresleti piacon a hazai 13-15 ezer tonnás termelésből mintegy 5 ezer tonnát jó áron exportálhattak a hazai tógazdaságok, ami itthon viszont csökkentette az árualapot - nyilatkozta a Népszavának Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója. Ez nem kedvezett az árcsökkentésnek. Ráadásul a gabonatermés is elmaradt a várakozásoktól, így a kevesebb takarmányért többet kellett fizetniük a tógazdaságoknak is. 

A vízdíjakat a kormányzat - egy uniós jogszabályra hivatkozva - felemelte, de olyan mértéket szabtak meg az eredeti tervezetben, ami padlóra küldte volna az ágazatot. Öt éves átlagban évi 13 milliárd forintos (4,2 százalék) a tógazdasági szegmens nyeresége, amivel a díj több mint 8 százalékkal emelkedett volna.  A vízdíj egyik eleménél, a vízkészlet-járuléknál a szakma elérte, hogy olyan kvótákat állapítottak meg a vízkivételnél, hogy a legtöbb halgazdaság mentesült ennek a befizetésétől. A víz eljuttatása a tavakhoz és más költségek viszont magasak. Az ágazat szereplői azt szeretnék elérni, hogy a kormányzat állapítson meg egy hektáronkénti 1500 forintos (mintegy 5 euró) díjat. (A régióban vagy egyáltalán nem kell ilyen díjat fizetni, vagy még ennél az 5 eurónál is kevesebbet.) A szakma abban bízik, hogy a téli szezon végére, vagyis márciusra sikerül elérni a rendeletmódosítást. Ez 26 ezer hektárnyi halastavat érintene   Ha sikerülne elérni a módosítást, az mérsékelhetné a termelési költségeket, így az átadási és a fogyasztói árakat is.

Ezek a költségek összeadódtak, ráadásul tavasszal amúgy is magasabbak 10-12 százalékkal az átadási árak az őszieknél. Erre jó példa, hogy 2016 őszén a ponty kilójának 550 forint volt az átlagos átadási ára, ami 2017. tavaszára 600 forintra kúszott fel, majd karácsonyra már 650-700 forintnál tartottak a termelői árak. Azt is figyelembe kell azonban venni, hogy a ponty 3 éves korára válik piacképessé. Igaz, a globális felmelegedés okozta klímaváltozás miatt ez az idő lerövidült, viszont több takarmány fogy, mert a halak már nem vermelnek el októberben, mint korábban, s ezért tovább kell etetni őket, ami megint csak növeli a költségeket - jegyezte meg a szakember. A  közúti szállításoknál az egy tengelyre jutó terheléskorlátozás is a termelőkön csattant. A halszállító teherautókba az eddigieknél kevesebb vizet tölthetnek be a termelők, s így kevesebb halat tudnak egy fuvarral a piacokra, üzletekbe juttatni. 

 "Ledolgozták" az áfacsökkentést

Más termékeknél hasonló a helyzet. A 2016-ban szintén 27 százalékról 5 százalékra mérsékelt sertéshúsárak a kezdeti jelentős csökkenés után mára visszakapaszkodtak az áfacsökkentés előtti szintre. A tojás még rosszabbul járt, mert tavaly januárban ugyan a kedvező áfakörbe sorolták, de a madárinfluenza miatt a tojóállomány alaposan megritkult és emiatt a termék ára egy év alatt átlagosan 40 százalékkal drágult. Hasonlóképpen a friss tej és a tejtermékek ára is emelkedett, mert egyebek mellett alaposan megnövekedett a kínai fogyasztás, és ez "kiszívta" Európából a tejkészítményeket. 

Az élelmiszerárakat nagymértékben mozgatják az alapanyagárak, valamint egyedi piaci hatások is, mint amilyen a madárinfluenza volt - mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Azt meg lehet állapítani, hogy az áfacsökkentések visszaszorították a feketegazdaságot, enélkül még magasabbak lennének az élelmiszerárak. A mezőgazdaság jellegéből következik, hogy az alapanyag árak is hullámzóan változnak, amit némi késéssel, követnek a fogyasztói árak is. 

Kapcsolódó
Lesz hal, csak drágábban