Mészárlás a középiskolában - Életéért alkudozik a tömeggyilkos

Publikálás dátuma
2018.02.19. 06:35

A fegyvertartási törvény szigorításáért tüntettek diákok és tanárok a 17 halálos áldozatot követelő floridai iskolai mészárlás után. Eközben Miamiban fegyvershow-t rendeztek.

– Ha az elnök a szemembe akar nézni, és közölni akarja velem, hogy milyen szörnyű tragédia történt, és hogy ennek soha nem lett volna szabad megtörténnie, miközben semmit nem fog tenni ellene, boldogan megkérdezem tőle, mennyi pénzt kapott a fegyverlobbitól – fogalmazott Emma Gonzalez diák azon a szombati tüntetésen, ahol a fegyvertartási törvény szigorítását követelték.

Donald Trump több mint harmincmillió dolláros kampánytámogatást kapott a fegyverlobbitól, és továbbra is ellenzi a törvények szigorítását. Kormánya azzal érvel, hogy a problémát nem a fegyverek visszaszorításával, hanem a mentális betegségek jobb kezelésével és szűrésével lehetne megoldani, és jobb fegyveres védelem kell az iskolákba.

A tömeggyilkosságot elkövető Nikolas Cruz állítólag hajlik arra, hogy beismerő vallomást tegyen, ha a bíróság eltekint a halálbüntetéstől. Mivel Cruz 19 éves, felnőttként tárgyalják az ügyét, és vagy tényleges életfogytiglant vagy halálbüntetést kap. A floridai ügyészség vezetője szerint egészen biztos, hogy a bíróság az utóbbit fogja kiszabni a gyilkosra. Ez attól függ, hogy az esküdtszék megszavazza-e a halálbüntetést.

A bíróság 17 rendbeli, előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság ügyében emelt vádat ellene, kizárva az óvadék fejében lehetséges szabadlábra helyezést. 

Iskolai lövöldözés Szombathelyen
Rendőrök jártak az egyik szombathelyi általános iskolában, a szülők pedig hiába kérdezték az iskola vezetését, semmit nem tudhattak meg a történtekről. A Nyugat megkérdezte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot az esetről.
- Légpisztoly volt egy 13 éves fiúnál és a gyanú szerint azt használta az egyik oktatási intézmény területén, Szombathelyen 2018. február 16-án. Személyi sérülés nem történt. A rendőrség garázdaság vétség elkövetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást - adott tájékoztatást dr. Kazmar Enikő rendőr őrnagy, sajtóreferens.
A 7,5J, vagy ez alatti energiájú légpisztoly engedély nélkül vásárolható 18 éves kor betöltése után, de kizárólag lőtéren, céllövöldében, vagy bekerített magánterületen használható.

Közben az FBI már beismerte, hogy mulasztott, mivel többen is jelezték a nyomozó hatóságnak, hogy a fiú iskolai mészárlásra készülhet, sőt, ezt maga is bevallotta az interneten. ,,Az információ nem jutott el a Miamiban lévő irodánkba, ezért akkor nem indult nyomozás" - olvasható a közleményben. Christopher Wray, az FBI igazgatója a közleményben bejelentette: vizsgálat folyik az ügyben, hogyan fordulhatott elő ez a gondatlanság. Marco Rubio, floridai republikánus szenátor közleményben "megbocsáthatatlannak" nevezte az FBI kudarcát, s azt javasolta, hogy mind a képviselőház, mind a szenátus indítson vizsgálatot az ügyben. 

Az amerikai sajtóban egyre-másra kerülnek napvilágra Nikolas Cruz korábbi internetes bejegyzései, videómegosztó portálokon megjelent képsorai. Fegyverekkel és késekkel pózolt, s egy tavaly nyáron, New Yorkban elkövetett mészárlás után például azt írta: "én sokkal jobban tudom ezt csinálni". A CNN hírtelevízió megszólaltatta Cruz egyik ismerősét, aki elmondta: Nikolas Cruz úgy szokott bemutatkozni, hogy "helló, Nick vagyok, iskolai lövöldöző".

Közben az amerikai iskolákban - szerte az országban - fokozták az iskolák védelmét. Megerősítették a rendőri jelenlétet és - a The Washington Post című lap információi szerint - különös figyelemmel követik a problémás magatartású diákokat. A floridai mészárlás óta megszaporodtak az iskoláknak címzett fenyegetések. Ezek elsöprő többsége hamisnak bizonyult, de például az Arkansas államban lévő Fayetteville város középiskolájában letartóztattak egy diákot, aki azzal fenyegetődzött, hogy "szétlövi az iskolát, úgy, ahogyan azt Floridában tették". A dél-karolinai Spartanburgban szintén letartóztattak egy diákot, mert az egyik videómegosztóra olyan képet tett fel, amelyen maszkkal és lőfegyverrel látható, s hozzá azt a feliratot írta: "holnap Florida, második forduló".

Fegyvershow
Három nappal a tömeglövöldözés után Miamiban fegyver show-t rendeztek. Az árusok azt mondják, nagy forgalomra számítanak, mert a történtek miatt félő, hogy fegyvertartási szigorítások jönnek. Egy árus elhozta mind a 42 raktáron lévő AR-15-ösét. Emlékezetes, Cruz egy AR-15-ös típusjelű félautomata fegyvert vagy annak utángyártott változatát használta, amelyet legálisan vásárolt. Ilyen fegyvert használtak a 59 halálos áldozatot követelő tavaly októberi, Las Vegas-i mészárlásnál is, de ilyennel gyilkoltak 2012-ben a Sandy Hook iskolában is.

Szerző

Csökkent Macron népszerűsége

Publikálás dátuma
2018.02.19. 06:34
Fotó: AFP/Pool/Philippe Wojazer

Egy vasárnap publikált kutatás eredménye szerint Emmanuel Macron francia elnök elfogadottsága 50 százalék alá esett. A Le Journal du Dimanche megbízásából készített felmérésből kiderül, hogy a válaszadók 44 százaléka állította: elégedett az elnök munkájával. A Reuters beszámolója szerint a közszféra tervezett reformja is hozzájárulhatott a népszerűség-csökkenéshez, ám Edouard Philippe kormányfő korábban azt mondta: akkor is végigviszik a programot, ha ellenállást tapasztalnak.

Szerző

Cáfolatok cáfolata

Publikálás dátuma
2018.02.19. 06:33
Fotó: AFP/Alex Wong

Egymás szavait cáfolták a hét végén oroszok és amerikaiak azzal kapcsolatban, hogy Moszkva beavatkozott-e az Egyesült Államok 2016-os elnökválasztásába, illetve hogy volt-e összejátszás az oroszok és Donald Trump akkori republikánus elnökjelölt kampánystábja között.

Amerikában orosz személyek ellen emeltek vádat az ügyben, mire az orosz külügyminiszter Münchenben üres fecsegésnek minősítette a vádaskodást. A nemzetközi biztonságpolitikai fórumon ugyanott tartózkodó amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azzal vágott vissza Szergej Lavrovnak, hogy megkérdőjelezhetetlen bizonyítékaik vannak a beavatkozásra. Erre Donald Trump elnök Washingtonból azt a Twitter-üzenetet röpítette világgá, hogy Herbert Raymond McMaster tábornok elfelejtette hozzátenni: a választási eredményre az oroszok nem voltak hatással, az oroszokkal pedig csak Hillary Clinton játszott össze. A McMaster szavain feldühödött Trump ugyanakkor nem állította, hogy a vizsgálati anyagok valótlanságot tartalmaznak

Az orosz beavatkozás kivizsgálásával megbízott Robert Mueller különleges ügyész hivatala pénteken jelentette be, hogy az illetékes nagyesküdtszék vádat emelt 13 orosz állampolgár és három orosz jogi személy ellen. A vádpontok között összeesküvés, csalás, banki csalás és személyazonossági adatok eltulajdonítása szerepel.

A nagyesküdtszék rendelkezésére álló dokumentumok – email- és más üzenetváltások – tanúsága szerint a vádlottak már 2014-ben megkezdték a 2016-os elnökválasztási folyamat megzavarására irányuló tevékenységüket. Oroszország és az Egyesült Államok között nincsen kiadatási egyezmény.

Szombaton megkérdezték minderről Münchenben az orosz diplomácia irányítóját, aki az amerikai állításokat üres fecsegésnek nevezte. Azt viszont nem mondta meg Lavrov, hogy konkrétan mely állításokat vitatja.

Erre reagált McMaster, mondván: a vizsgálati anyagok világosan mutatják, hogy az Egyesült Államok „egyre szakavatottabb módon göngyölíti fel ennek a kémkedési és felforgató tevékenységnek az eredetét”.

Szerző