Biztonsági őr szaladt el a Momentum ajánlóíveivel

Publikálás dátuma
2018.02.20. 15:56
A kép illusztráció. Fotó: Vajda József
Elvette a Momentum ajánlásgyűjtő íveit a kalocsai Tesco biztonsági őre hétfőn, olvasható az ATV oldalán. Az ügyben az NVB-hez fordulnak.

Az áruház parkolójában szabályosan aláírásokat gyűjtő momentumos aktivistáktól vette el egy őr az ajánlóíveket, aki aztán elszaladt velük, és csak jóval később adta vissza őket.

A Momentum kifogást emel a Nemzeti Választási Bizottságnál - írták közleményükben. Szerintük a Tesco az ajánlóívek elvételével korlátozza a választás tisztességességét, és akadályozza a pártot az ajánlásgyűjtésben. Mint írják, az áruházlánc már a népszavazási aláírásgyűjtésüket is akadályozta: akkor is biztonsági őrökkel gyakorolt nyomást aktivistáikra.

Az eset adatvédelmi problémákat is felvet: az aláírók személyes adatai védelmében a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul a párt.

Szerző

Emmi: ma megkapják a bérkülönbözetet az egészségügyi szakdolgozók

Publikálás dátuma
2018.02.20. 15:26
Fotó: Molnár Ádám
Kedden megkapják a novemberről előrehozott 8 százalékos illetményemeléssel járó januári bérkülönbözetüket az egészségügyi szakdolgozók - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága az MTI-vel.

A közlemény szerint az emelés ezt követően már beépül a bérbe, a februári fizetéssel már az emelt alapbérrel számolt keresetek érkeznek majd a dolgozók számlájára.

A béremelés a következő időszakban is folytatódik - írták, hozzátéve: az egészségügyi szakdolgozók 2019-ben további 8 százalékos emelésre számíthatnak. A szakdolgozók illetménye 2016 és 2019 között átlagosan 65 százalékkal emelkedik - jegyezték meg. A kormány számára kiemelten fontos az egészségügyi dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása. Mint kifejtették, ezt jól mutatja például, hogy 4-6 éves jogviszony esetén egy OKJ-s végzettségű ápoló átlagkeresete a saját kategóriájában a 2010-es 159 506 forinthoz képest most 309 345 forintra nő, 2019-ben pedig várhatóan 334 093 forint lesz. Egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, szintén OKJ-s végzettségű ápoló fizetési kategóriája szerinti átlagkeresete 2010-ben 172 228 forint volt, a mostani béremeléssel 342 582 forintra, 2019-ben pedig várhatóan 369 989 forintra emelkedik.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az alapbéremeléssel az egyes mozgóbérelemek - például az ügyeleti díj, a készenléti díj, a rendkívüli munkavégzés bérpótléka, a műszakpótlékok - díjai is emelkedtek. Ez tovább növeli a keresetek összegét is - olvasható az Emmi közleményében.

Lásd még: Egészségügy - Nem kenyerezték le az elégedetlenkedő "kicsiket"

Szerző

Se iskola, se munka: válságban a fiatalok

Publikálás dátuma
2018.02.20. 13:46
Shutterstock illusztráció
Az ellenzéki pártok szerint sokkal kilátástalanabb a nem tanuló és nem dolgozó fiatalok helyzete, mint azt az amúgy is riasztó adatok mutatják. Jelenleg 114 ezer fiatal nem jár iskolába és a munkaerőpiacon sem találja a helyét, de a kép a közmunkások és a külföldön dolgozók miatt valójában sokkal drámaibb lehet, derül ki a 24.hu összeállításából.

A Nemzetgazdasági Minisztérium annak ellenére sikeresnek ítéli a 25 év alatti fiatalok munkába állását segítő Ifjúsági Garancia Programot, hogy a pályakezdő munkanélküliek aránya a fejlett országokat tömörítő OECD átlagát meghaladja. Miközben az Európai Unió minden segítséget megad az előrelépéshez: az ország 2014-2020 között összesen 190 milliárd forintot használhat fel a 25 év alatti nem tanuló és nem dolgozó fiatalok elhelyezkedésének a támogatására. Eddig átlagban mintegy 1 millió forintba került, hogy egy-egy fővel csökkenjen a se nem dolgozó, se nem tanuló 25 év alattiak tábora.

Az ellenzéki pártok mindegyike - a Jobbik kivételével - megjegyezte: visszaállítaná a 18 éves tankötelezettséget. Az átképzést, a mobilitási és lakbértámogatást, az álláskeresőknek nyújtott személyre szabott támogatást és a mentorálást helyezné a középpontba a Párbeszéd. A párt szerint el kell érni, hogy 18 éves korára minden magyar diák legalább középfokon tanuljon meg angolul. Az Együtt kiemelte: járulékkedvezményt csak akkor kellene adni, ha a munkáltató már legalább egy éve sikeresen foglalkoztatja a fiatal munkavállalót.

A párthoz hasonlóan az LMP is megreformálná a munkaügyi apparátust, és képzéssel, pénzügyi tanácsadással, információs portállal, inkubátorházakkal segítené a vállalkozni akarókat, és lehetővé tenné a bevételarányos adózást. Ingyenes nyelvi és informatikai képzést indítanának. A DK a magas iskolai lemorzsolódásban és a végzettség nélküli iskolaelhagyásban látja a fiatalok munkanélküliségének legfőbb okát. Szerintük a számok csak azért nem drámaibbak, mert a közmunka és a külföldi munkavégzés elfedi a valóságot.

Szerző