Lou Reed és a Havanna lakótelep

Publikálás dátuma
2018.02.21 06:45
Fotó: Legát Anna Franciska
Fotó: /
Nem tisztelgés, nem emlékkoncert és nem is fordítások, inkább egy életérzés közvetítése jelenik meg Legát Tibor Lou Reed nyomán készülő, Budapest Wild Side című produkciójában.

A Velvet Undergrounddal, majd szólistaként is kultikus figurává vált Lou Reed, a hol rock-, hol punkzenészként emlegetett zenész dalaiban nagyon is konkrét elemekkel, a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek New York-jának szereplőivel és helyszíneivel jelenítette meg a sokak számára a szabadságot szimbolizáló rock and roll életérzést. Szövegeit az angolul jól beszélők közül is nagyon kevesen értik, érthetik a XXI. század második évtizedében Magyarországon. Ez az egyik oka annak, hogy Legát Tibor nem a legegyszerűbb utat választotta, azaz nem dalszövegfordításokkal áll elő.

Fotó: AFP/Philipp Guelland

Fotó: AFP/Philipp Guelland

- Véletlenül kezdődött tíz évvel ezelőtt, amikor egy zártkörű rendezvényen előadtuk a Waiting For The Man című Lou Reed/Velvet Underground-számot, pontosabban annak magyarított változatát. A drogdílert váró főszereplő történetét az eredetiben emlegetett New York-i utcanevek, címek helyett a 2009-es budapesti Havanna lakótelepre tettük át…. Később a Sweet Jane című dalról jutott eszembe egy történet egy a nyolcvanas évek elején működő kitalált underground zenekarról. Ez a két szám annyira becsípődött, hogy elkezdtem komolyan foglalkozni azzal, hogy Lou Reed számokat „magyarítsak” – beszél az indulásról Legát Tibor a Kézi-Chopin, majd most a Lidérc együttessel zenészként is közismertté vált újságíró, író, közlekedéstörténész.

- Le lehet és le is kellene fordítani Lou Reed dalait, de nagyon nehéz feladat lenne hitelesen tolmácsolni azokat úgy, hogy az a magyar hallgató vagy olvasó, akinek nincsenek ismeretei az ötvenes-hatvanas-hetvenes évek Amerikájáról, meg tudja érteni. Ez a probléma a Bob Dylan számokkal is. Barna Imre fordításait nagyon kedvelem, mégis úgy érzem, hogy sok ember számára nem élhető meg mindaz, ami a soraiban benne van. Ez Lou Reed szövegeire is igaz, de munkásságát, no meg ezt az egész „rock and roll életformát” távolságtartással, reflexióval és iróniával érdemes kezelni – említi meg Legát Tibor.

Legát Tibor is inkább színházi produkcióként tekint estjére, mint rockeseményre. A Budapest Wild Side-ban Dévényi Zoltán gitáros és Papócsi László billentyűs játszik, néha dobgép szól. - A dalokhoz kapcsolódva elhangoznak prózai szövegeim is – egy kiszuperált magyar rocksztár elmúlt harminc évének története. Kamarazenei jellegű előadás lesz, de hangsúlyozottan nem akusztikus, mert bár Lou Reed dalait elő lehetne adni „csehtamásosan”, ez nagyon nem illene hozzá – meséli Legát Tibor, aki nem állna ellen egy lemez megjelenésnek. – Úgy fest a dolog, hogy ezek a dalok csak úgy jelenhetnének meg magyarul, ha jóváhagynák a jogtulajdonosok. Az első lépést már megtettük, egy fantasztikus fordító, Radics Zsuzsa az én szövegeimet fordította vissza angolra, méghozzá úgy, hogy lábjegyzetelte a szövegeimben előforduó „specialitásokat”, azt például, hogy ki volt Dixi vagy Szántó Faszi, vagy mi is az a „Havanna ltp.”. Összegyűlt már egy lemeznyi anyag, boldog lennék, ha megjelenne, de mindez még egy nagy elhatározásra vár – villantja fel a jövőt Legát Tibor.

Infó: Budapest Wild Side – Lou Reed dalok magyarul - Legát Tibor estje

Közreműködik: Dévényi Zoltán (gitár), Papócsi László (billentyűk)

Magvető Café, február 21. 19.30

Walk on the wild side
Angéla az álmaiban élt
a függöny mögé bújt ha nagyon félt
amikor anyja a padlón volt
papa elkapta ő ráhajolt
nincs baj épp a pokolra szálltál
nincs baj épp a pokolra szálltál
József elhagyta testvéreit
a fülkében most rágódik
hogy melyik rúzshoz milyen körömlakk
a Nyugatinál tovább nem juthat
nincs baj épp a pokolra szálltál
nincs baj épp a pokolra szálltál
Anna bámulta a fényeket
Szeged mellől egy tanyáról érkezett
a pofonoktól látott csillagot
ő akit bárki megdughatott
nincs baj épp a pokolra szálltál
nincs baj épp a pokolra szálltál
Dávid büszkén játszotta a nácit
puhább a vajnál mégis keménynek látszik
azt gondolta úgy hasít
ha magára tetoválja Szálasit
nincs baj épp a pokolra szálltál
nincs baj épp a pokolra szálltál
A kis Feró nem volt kisszerű
nem sejtette hogy fertőzött a tű
árnyék lett és semmi más
rangon aluli a koldulás
nincs baj épp a pokolra szálltál
nincs baj épp a pokolra szálltál
2018.02.21 06:45

A mozi is megsínylette, de az olvasás szinte kihalt a digitális korban

Publikálás dátuma
2018.09.19 15:27

Fotó: Shutterstock/
Amerikai kutatók tanulmánya szerint az elmúlt tíz évben a digitális média használata megduplázódott a fiatalok körében. Moziba is sokkal kevesebben járnak, de a legmegdöbbentőbb mégis az olvasás helyzete.
„A mai fiatalok nem olvasnak eleget.” Ismerősen hangzik? A könyvek fontosak az életben és a művelődésben, a szókincs gyarapításában, a gondolkodás formálásában és a morális értékek átadásában, manapság mégis úgy tűnik, elfeledésre vannak ítélve. Hiszen a közösségi oldalak átvették a szerepüket az időtöltésben, megelőzve a televíziót is. Egy negyven évet (1976–2016) felölelő amerikai tanulmányban a kutatók a fiatalok médiafogyasztását vizsgálták. A digitális média használata 2006 óta növekszik drasztikusan, tíz év alatt megduplázódott, és már napi hat órát tesz ki átlagban egy fiatal életéből. Minek a kárára történik ez? A moziba járás már korántsem annyira népszerű Amerikában a fiatalok körében, mint korábban, de nem a VHS és a DVD megjelenése okozta ezt a csökkenést. Akkor kezdett csökkenni ez a tevékenység, amikor megjelentek az első olyan online streaming-szolgáltatók, mint a Netflix 2007-ben. A legnagyobb csökkenés az olvasásnál figyelhető meg. 1980-ban a tizenkettedikesek 60 százaléka mondta azt, hogy olvasott olyan könyvet, újságot vagy folyóiratot mindennap, amelyik nem az iskolához kapcsolódott, 2016-ra pedig ez 16 százalékra zuhant – pedig ma már ezek is elérhetőek digitális formátumban. Megháromszorozódott az olyan fiatalok száma, akik nem olvastak az elmúlt évben időtöltésként könyvet. Három gyerek közül egy biztosan nem olvas szórakozásból egyáltalán.  A teljes cikkből, amely a Ténygyár oldalán olvasható, kiderül az is, miért rossz ez a folyamat, miért lenne fontos, hogy olvassanak a fiatalok.  
Szerző
2018.09.19 15:27

Ismét kórházban van Törőcsik Mari

Publikálás dátuma
2018.09.19 14:17

Fotó: / Németh András Péter
Jordán Tamás úgy tudja, a színésznő rutinellenőrzésen vesz részt.
Rövidebb időre kórházba került Törőcsik Mari – tudta meg a Bors. A lap forrásának információi szerint a színésznő immun- és vitaminterápiára feküdt be a kórházba, hogy felerősítsék, és ilyenkor ellenőrzik az egészségi állapotát is. Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója azt mondta: hétfőn látogatta meg Törőcsik Marinál a kórházban.
„Kicsit aggódott, azt mondta, reméli, minden rendben van vele, és nem tartják benn hosszabb ideig. Nagyjából tíz percet voltam nála, beszélgettünk, egész jó hangulata volt. Tovább nem maradtam, nem akartam fárasztani. Úgy tudom, rutinellenőrzésen vesz részt”
– tette hozzá.
2018.09.19 14:17
Frissítve: 2018.09.19 14:17