Előfizetés

Tizenöt hónapja tudhatott a kormány a Tiborcz-ügyről

Publikálás dátuma
2018.02.21. 11:57
Fotó: Tóth Gergő
Titkosította a kormány azt a 2016 decemberében készült anyagot, amiben egy, az uniós pályázati pénzek felhasználását ellenőrző szervezet vizsgálta a kalocsai közvilágítási projektet – amit hogy, hogy nem az Elios Innovatív Zrt. nyert meg.

Majdnem másfél éve, 2016 decembere óta tudhatta a kormány, hogy komoly baj van a Tiborcz István egykori cége által bonyolított közvilágítási projektekkel, ugyanis az Európai Támogatásokat Auditáló Főosztály (EUTAF) már 2016 októberében vizsgálatot indított az egyik beszerzés – nevezetesen a kalocsai – kapcsán. (Az EUTAF a Nemzetgazdasági Minisztérium keretein belül működő, de önálló szervezet, amely a hazai szervektől és az irányítóhatóságoktól teljesen független.) És decemberre – magyarázta Tóth Bertalan – le is zárta a kutakodást. Csakhogy – figyelmeztetett az MSZP-frakcióvezetője – annak eredményét a kormány titkosította. Hogy miért, arra nincs válasz. De lehet, ugyanis Tóth Bertalan közérdekű adatigényléssel fordul a gazdasági tárcához, hogy tegye publikussá az EUTAF vizsgálatát.

A szocialista politikus okkal remélheti, hogy megkapja, ugyanis egy elsőfokú bírósági ítélet épp most kötelezte Varga Mihály minisztériumát, hogy adja ki az OLAF magyarországi koordinációs irodájának éves jelentéseit. Amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium is megkapott, így ezek a papírok szintén azt igazolhatják: a kabinet igenis értesült a miniszterelnök vejéhez köthető cég körül kavargó visszásságokról, melyek miatt most 13 milliárd forintnyi támogatást visszafizettetne az OLAF. (A szervezet egyébként összesen mintegy 40 ügyben vizsgálódik.)

Beszédes fellebbezés
Tizenöt napja van az említett bírósági ítélet szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, hogy kiadja az OLAF koordinációs irodájának jelentéseit. Ha nem teszi, okkal feltételezhető, hogy titkol valamit a kormány Tiborcz-ügyben.

Felfüggeszti az ellenzék az akadálymentesítési népszavazást

B.Z.
Publikálás dátuma
2018.02.21. 11:44
Fotó: Tóth Gergő

Mivel a cél, a hármas metró mind a húsz állomásának az akadálymentesítése elérhető közelségbe került, így felfüggeszti az ellenzék az akadálymentesítésről szóló fővárosi népszavazás aláírásgyűjtését - jelentette be szerda reggel az akadálymentesítés kezdeményezője, Horváth Csaba MSZP-s képviselő. Horváth Csaba elmondta: két hét alatt több mint 93 ezer aláírás gyűlt össze az népszavazáshoz.

Ugyanakkor Horváth emlékeztetett arra, hogy Tarlós István főpolgármester korábban kétmilliárd forintra becsülte a népszavazás költségeit. Mivel Horváth Csaba információi szerint két lift - az Ecseri úti és a Pöttyös utca - egymilliárd forintba kerülne, így Horváth Csaba megfogalmazásával "átadja" népszavazás költségét a fővárosnak akadálymentesítésre.

Az MSZP-s képviselő szerint látható, hogy a főváros az ő akadálymentesítési népszavazási kezdeményezése után ült le nagy hirtelen tárgyalóasztalhoz az érintettekkel, így a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) képviselőivel. Mivel az MSZP- képviselő szerint a fővárosi városvezetés vállalta a hármas metró akadálymentesítést, így felfüggesztik a népszavazást, mivel a céljuk nem népszavazás volt hanem az akadálymentesítés.

Horváth utalt rá: korábban a városvezetés nem akarta akadálymentesíteni a hármas metró megállóinak egy jó részét. Ahogy a vasárnapi bezárás vagy az olimpia esetében, úgy ismét egy népszavazási kezdeményezés alapján kényszerült lépni a hatalom.

Tarlós István főpolgármester hozzászólásában cáfolta, hogy a városvezetés döntésében szerepet játszott volna a népszavazás. Szerinte kérdéses, hogy a főváros és a MEOSZ tárgyalásai után mégis miért gyűjtött az ellenzék két héten át aláírásokat a népszavazáshoz.

Magyar ember nem eszik csúszómászót, de Soros lenyomná a torkán

Publikálás dátuma
2018.02.21. 11:36
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Fotó: Tóth Gergő
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy fideszes lakossági fórumon mondta el, szerinte Soros György rovarokat akar etetni a magyarokkal - tudósít a Magyar Nemzet.

Ha valaki esetleg azt hitte, hogy a „Soros-tervet” és a mezőgazdaságot nem lehet összekötni, az tévedett. Ugyanis Fazekas Sándor szerint a „Soros-terv” a magyar élelmiszereket és a magyarok étkezési kultúráját is veszélyezteti.

– Soros azt akarja, hogy a magyarok rovarokat egyenek. A magyar ember azonban nem eszik csúszómászókat – fogalmazott. Fazekas Sándor nagyon határozottan hangsúlyozta, hogy a migránsokhoz hasonlóan a génmódosított élelmiszereket is megállítják a határon.

Soros, az amerikaiak vagy a brüsszeliek – nehéz volt megfejteni, hogy pontosan kire gondolt a politikus – azonban Fazekas szerint azt szeretnék, ha a magyarok a jövőben grillezett skorpiót ennének. – Az a céljuk, hogy fellazítsák a magyarok étkezési szokásait. Ilyen ételeket azok fogyasztanak, akiket ide be szeretnének telepíteni – magyarázta el az összefüggéseket a karcagi birkapörkölt nagy kedvelője.

De az Orbán-kormány megvédi a magyarokat attól, hogy rovarok kerüljenek az asztalukra. – Orbán Viktor kiemelkedő államférfi. Nem szennyezzük be az élelmiszereket. Ki akar hormonkezelt marhából enni? Nem akarom elvenni a kedvüket a vacsorától – viccelődött a miniszter. Majd az elmúlt nyolc év eredményeit sorolva megnyugtatta a csepelieket: nem drágák az élelmiszerek Magyarországon. A környező lakótelepről érkező nyugdíjasok itt valamiért nem tapsoltak. Boltba azért mindenki jár.

A teljes cikket itt olvashatja.