CT-vizsgálat;Bajcsy-Zsilinszky Kórház;ÁEEK;

Mobil CT a Bajcsyban - Megszólalt a főigazgató

Napokon belül megoldják, hogy legalább egy sátortető védje az udvari, mobil CT-be tolt betegeket – így reagált lapunk kérdésre Bodnár Attila, a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky kórház főigazgatója.

Az intézményben február eleje óta van átmeneti állapot, a képalkotó diagnosztikai szolgáltató akkor távozott, és kezdődött meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ pályázatán kiválasztott új gép telepítése. Azóta egy kamionban üzemelő mobil CT-vel vizsgálják a fekvő betegeket. A járó betegeket pedig ideiglenesen átirányították a XIII. kerületi rendelőbe. A HVG tette szóvá, hogy így a havas időben a szabad ég alatt és egy hosszú csúszó rámpán kell a betegeket ágyukkal együtt feltolni a kamionba. A lap kifogásolta a váltás időzítését is, valamint azt, hogy miért nem sikerült komfortosabban megszervezni a két szolgáltató közötti váltást.

Bodnár Attila azt mondta nekünk, hogy a régi szolgáltató öt nappal a váltás előtt jelezte mégsem kíván szolgáltatni és levonul, ezért folyamodtak a szükség megoldáshoz. Miközben korábban még azt ígérték addig maradnak, míg az új gépet sikerül telepíteni. Hozzátette: korábban is volt egy húsz méteres szakasz, amit az épületen kívül kellett megtenniük a vizsgálat érdekében a betegekkel. A CT ugyanis egy különálló épületben volt, és a kamion is odaállt ezen épület elé. Az új berendezések telepítése nyolc hétig tart.

A z intézmény számára 2008-ban előnytelenül megkötött szolgáltatói szerződés helyett az ősz folyamán nyílt közbeszerzési eljárással új közreműködő szolgáltatót választott az intézmény, amely április közepén helyezi üzembe csúcskategóriás, 128 szeletes CT-berendezését és MR-berendezését. Míg a korábbi szolgáltató a radiológia üzemeltetéséből a kórházhoz érkező teljes bevételt megkapta, az új, sokkal kedvezőbb az intézmény számára. A jövőben évente 120 millió, a teljes szolgáltatásért kapott finanszírozás negyede az intézménynél marad, és ez az összeg is a betegellátás színvonalát javítja.

A főigazgató jelezte: eddig több mint 300 beteget vizsgáltak meg a kamionban azóta, hogy február 1-jén elkezdte működését a Bajcsy-Zsilinszky Kórház mobil CT-laborja.