"Elalibizték": rossz néven keresték a magyar hatóságok Pharaont

Publikálás dátuma
2018.02.21. 13:30
Demeter Márta, országgyűlési képviselő: „elalibizték” Pharaon ellenőrzését. Fotó: Molnár Ádám
Pontosan tudták, hogy hívják az üzletembert, mégis más néven keresték Ghaith Pharaont, mondta Demeter Márta korábbi iratbetekintése kapcsán a Magyar Nemzetnek.

„Valamilyen rejtélyes oknál fogva rossz nevet használtak a magyar hatóságok, amikor a nemzetközi körözés alatt álló szaúdi milliárdos után kutakodtak. Bár a tavaly januárban elhunyt üzletember teljes neve Ghaith Rashad Mahmoud Pharaon volt, őt mégis »Mustapha« néven keresték a hazai körözési nyilvántartási rendszerben” – mondta a lapnak az LMP-s Demeter Márta. A képviselő ezt újabb jelnek tartja, hogy „elalibizték” Pharaon ellenőrzését a magyar hatóságok.

Pharaon annak ellenére találkozhatott Orbán Viktorral, vehetett ingatlant a miniszterelnök szomszédságában, és kaphatott hazánkban tartózkodási engedélyt, hogy az Interpol és az FBI is körözte „terrorizmus finanszírozásáért”. Emellett Pharaon nemcsak, hogy ötször járt Magyarországon anélkül, hogy a hatóságok letartóztatták volna, de ügyvédjén, Abu Namouson keresztül még közös cége is volt a magyar állammal.

A teljes cikk itt olvasható.

Szerző

Mobil CT a Bajcsyban - Megszólalt a főigazgató

Publikálás dátuma
2018.02.21. 12:47
Shutterstock illusztráció

Napokon belül megoldják, hogy legalább egy sátortető védje az udvari, mobil CT-be tolt betegeket – így reagált lapunk kérdésre Bodnár Attila, a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky kórház főigazgatója.

Az intézményben február eleje óta van átmeneti állapot, a képalkotó diagnosztikai szolgáltató akkor távozott, és kezdődött meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ pályázatán kiválasztott új gép telepítése. Azóta egy kamionban üzemelő mobil CT-vel vizsgálják a fekvő betegeket. A járó betegeket pedig ideiglenesen átirányították a XIII. kerületi rendelőbe. A HVG tette szóvá, hogy így a havas időben a szabad ég alatt és egy hosszú csúszó rámpán kell a betegeket ágyukkal együtt feltolni a kamionba. A lap kifogásolta a váltás időzítését is, valamint azt, hogy miért nem sikerült komfortosabban megszervezni a két szolgáltató közötti váltást.

Bodnár Attila azt mondta nekünk, hogy a régi szolgáltató öt nappal a váltás előtt jelezte mégsem kíván szolgáltatni és levonul, ezért folyamodtak a szükség megoldáshoz. Miközben korábban még azt ígérték addig maradnak, míg az új gépet sikerül telepíteni. Hozzátette: korábban is volt egy húsz méteres szakasz, amit az épületen kívül kellett megtenniük a vizsgálat érdekében a betegekkel. A CT ugyanis egy különálló épületben volt, és a kamion is odaállt ezen épület elé. Az új berendezések telepítése nyolc hétig tart.

A z intézmény számára 2008-ban előnytelenül megkötött szolgáltatói szerződés helyett az ősz folyamán nyílt közbeszerzési eljárással új közreműködő szolgáltatót választott az intézmény, amely április közepén helyezi üzembe csúcskategóriás, 128 szeletes CT-berendezését és MR-berendezését. Míg a korábbi szolgáltató a radiológia üzemeltetéséből a kórházhoz érkező teljes bevételt megkapta, az új, sokkal kedvezőbb az intézmény számára. A jövőben évente 120 millió, a teljes szolgáltatásért kapott finanszírozás negyede az intézménynél marad, és ez az összeg is a betegellátás színvonalát javítja.

A főigazgató jelezte: eddig több mint 300 beteget vizsgáltak meg a kamionban azóta, hogy február 1-jén elkezdte működését a Bajcsy-Zsilinszky Kórház mobil CT-laborja.

Szerző

Tizenöt hónapja tudhatott a kormány a Tiborcz-ügyről

Publikálás dátuma
2018.02.21. 11:57
Fotó: Tóth Gergő
Titkosította a kormány azt a 2016 decemberében készült anyagot, amiben egy, az uniós pályázati pénzek felhasználását ellenőrző szervezet vizsgálta a kalocsai közvilágítási projektet – amit hogy, hogy nem az Elios Innovatív Zrt. nyert meg.

Majdnem másfél éve, 2016 decembere óta tudhatta a kormány, hogy komoly baj van a Tiborcz István egykori cége által bonyolított közvilágítási projektekkel, ugyanis az Európai Támogatásokat Auditáló Főosztály (EUTAF) már 2016 októberében vizsgálatot indított az egyik beszerzés – nevezetesen a kalocsai – kapcsán. (Az EUTAF a Nemzetgazdasági Minisztérium keretein belül működő, de önálló szervezet, amely a hazai szervektől és az irányítóhatóságoktól teljesen független.) És decemberre – magyarázta Tóth Bertalan – le is zárta a kutakodást. Csakhogy – figyelmeztetett az MSZP-frakcióvezetője – annak eredményét a kormány titkosította. Hogy miért, arra nincs válasz. De lehet, ugyanis Tóth Bertalan közérdekű adatigényléssel fordul a gazdasági tárcához, hogy tegye publikussá az EUTAF vizsgálatát.

A szocialista politikus okkal remélheti, hogy megkapja, ugyanis egy elsőfokú bírósági ítélet épp most kötelezte Varga Mihály minisztériumát, hogy adja ki az OLAF magyarországi koordinációs irodájának éves jelentéseit. Amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium is megkapott, így ezek a papírok szintén azt igazolhatják: a kabinet igenis értesült a miniszterelnök vejéhez köthető cég körül kavargó visszásságokról, melyek miatt most 13 milliárd forintnyi támogatást visszafizettetne az OLAF. (A szervezet egyébként összesen mintegy 40 ügyben vizsgálódik.)

Beszédes fellebbezés
Tizenöt napja van az említett bírósági ítélet szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, hogy kiadja az OLAF koordinációs irodájának jelentéseit. Ha nem teszi, okkal feltételezhető, hogy titkol valamit a kormány Tiborcz-ügyben.

Szerző