Előfizetés

Kilakoltatás után épülhet az irodaház

Az önkormányzati tervek szerint hamarosan felértékelődhet a dózerolás előtt álló Bihari utcai ingatlan telke.

A kőbányai önkormányzat közzétette az Üllői út- Ceglédi út - Bihari utca – vasút által határolt terület fejlesztési tervét. A dokumentum szerint a telkeken 120 ezer négyzetméternyi irodát, valamint egy több mint 400 lakásos lakóparkot építenének.

A fejlesztési terv érintené azt a Bihari utcai bérházat is, amelyet 2010-ben több mint 600 millió forintért újítottak fel, ám most mégis lebontanák, mert egy szakértői jelentés szerint életveszélyesek az épület függőfolyosói. Azt nem tudni, mennyibe kerülne a felújítás, erről ugyanis nem készült hivatalos becslés, de az önkormányzat szerint olcsóbb, ha elbontják az egész épületet. A helyi vezetés emiatt úgy döntött, nyárig kiüríti mind a 73, kizárólag a kerület tulajdonában lévő lakást, ám a több száz lakó közül sokaknak nem ajánlottak semmilyen cserelakás-ajánlatot. Erre jogilag lehetősége van az önkormányzatnak, a szabályok szerint ugyanis csak a határozatlan idejű szerződéssel rendelkező, tartozás nélküli lakóknak jár másik lakás.

Tóth Balázs, az LMP helyi politikusa szerint a Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság által tárgyalt fejlesztési terv következtében várhatóan jelentősen felértékelődik annak a teleknek az értéke, amelyen a bérház is áll. A politikus korábban benyújtott egy javaslatot is, amely a polgármestert arra kötelezte volna, hogy mindenre kiterjedő tervet készítsen a Bihari utcaiak helyzetének kezelésére, az önkormányzatnak pedig azt írta volna elő, hogy ha mégis le kell bontani a házat, akkor gondoskodjon a lakosok elhelyezéséről is. A fideszes többségű testület végül csak egy módosított javaslatot támogatott, az előterjesztés második felét kivették, így azt nem garantálták, hogy a határozott idejű szerződéssel rendelkező lakóknak később is lesz hova hazamenniük.

A Város Mindenkié nevű szervezet szintén küzd a lakók lakhatásáért, várhatóan a holnapi képviselő-testületi ülésen is tiltakoznak majd a kilakoltatásuk ellen.

Biztonságosabb poggyászkezelést akarnak

Szorosabb együttműködést sürget a poggyászkezelés biztonságának javítására a Celebi. A cég Népszavához elküldött közleményében hangsúlyozza, ennek eléréséhez a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren elengedhetetlen az érintett szereplők együttműködése.

A közelmúltban több cikk is megjelent arról, milyen visszaélések történtek az utasok poggyászainak szállítása, kezelése során. A Celebi tájékoztatása szerint a cég február 10-től tovább bővítette a kézi rakodású járatok biztonsági felügyeletét, hordozható kamerával rögzíti a rakodást a gépek rakterében és rendszeresen, szúrópróba-szerűen ellenőrzi a munkavállalók által használt öltözőszekrényeket.

A közlemény azzal zárul, hogy haladéktalanul megszüntetik annak a munkavállalónak a munkaviszonyát, aki a poggyászok kezelésével kapcsolatos bármilyen bűncselekményben érintett.

Újabb adag hó érkezik, vasárnapra pedig a durva fagy

Publikálás dátuma
2018.02.21. 17:25
Illusztráció/AFP
Csütörtökön eleinte csak délnyugaton, majd délnyugat felől ismét egyre többfelé alakul ki havazás, havas eső, délkeleten eső is. Az északkeleti, északi szél megélénkül, helyenként meg is erősödik, néhol gyenge hófúvás kialakulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali általában -2 és +5 fok között várható, de a Tiszántúlon 5, 7 fok is lehet - írja prognózisában az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Pénteken is marad a borult idő, északkelet kivételével több helyen várható havazás, az Alföldön havas eső, eső is. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5, a legmagasabb nappali -1 és +5 fok között alakul, a Tiszántúl keleti fele lesz az enyhébb.

Szombat reggelre az ország nagy részén kiderül az ég, de délnyugaton, nyugaton csak a déli órákra csökken a felhőzet, majd ott is napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel. A délnyugati határvidéken reggel még szállingózhat a hó, délután néhol futó hózápor alakulhat ki. Az északkeleti, északi szelet élénk, északkeleten, keleten többfelé erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -10, a legmagasabb hőmérséklet -2 és +4 fok között várható.

Vasárnap változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Néhol hózápor kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet többfelé erős lökések kísérik, hófúvásokra is számítani kell. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -7 és -13 fok között alakul, de a havas, gyengén felhős, szélvédett tájakon -15 fok alá hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és -7 fok között várható.

Hétfőn erősen megnövekszik a felhőzet, és főként délen és keleten valószínű hószállingózás, havazás. Az északkeleti, északi szelet többfelé erős lökések kísérik, ezért hófúvásokra is számítani kell. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -9 és -15 fok között valószínű, de a vastag hóval borított, gyengén felhős, szélvédett tájakon -15, -20 fokig hűlhet le a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és -9 fok között várható.

Kedden erősen felhős vagy borult időre számíthatunk. Többfelé várható havazás, legnagyobb eséllyel délkeleten. Az északi, északkeleti szelet többfelé erős lökések kísérik, ezért több hófúvásra is számítani kell. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -15 fok között várható. A legmagasabb nappali -4 és -10 fok között valószínű.