Még most is javítgatják a leharcolt Várkert Bazárt

Publikálás dátuma
2018.02.23 06:07
Fotók: Vajda József

Nem tapasztalni változást a kormányzás szimbólumaként emlegetett, Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjének otthont adó Várkert Bazár épületénél: az most is ugyanolyan leharcoltnak tűnik, mint ősszel, amikor az urbanista.blog nyomán megírtuk, hogy a néhány éve renovált épület gyakorlatilag szétesőben van. A vakolat pergett, potyogott, a falak tövében, az illesztéseknél a talajvíz és a beázás nyomait látni, a műemléki kovácsoltvas kerítés csúcsdíszei pedig több helyen kirohadtak a helyükről.

Az évtizedeken át elhanyagolt Bazárt zömében uniós pénzből renoválták, ám a munka nagyjából kétszer annyiba került és kétszer olyan sokáig húzódott, mint azt tervezték. Három hónappal ezelőtt a miniszterelnökség lapunknak javarészt a nagy turistaforgalommal és a sziklás altalaj sajátosságaival magyarázta az épület viharvertségét. A tárca azt ígérte: javíttatást kér a felújító cégektől. Most, újra bejárva az épületet nagyjából ugyanazt a lehangoló képet találtuk. A műemléket kezelő Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. szerint azonban történt változás: folyamatosan javítják a hibákat. Azt ugyanakkor nem részletezték, hogy a felújítást végző két kivitelező, a miniszterelnök vejétől, Tiborcz Istvántól a Brüsszel által csalással meggyanúsított Elios Innovatív Zrt.-t közvetve megvásároló West Hungária Bau (WHB) és az évtizedek óta a nagy közbeszerzések állandó nyertesének számító Swietelsky közül melyik cég, milyen garanciális javítást végzett volna el.

A Várgondnokság szerint a garanciális munkák számos területet érintenek, a terazzo burkolatok javítását, a homlokzat és az Erzsébet lépcső festését, a déli kapu és a lift javításait és szigetelési beavatkozásokat. A liftnél, a fal betonelemeinek az illesztéseinél ma is ugyanúgy láthatóak a beázás nyomai, mint ősszel, bár a gondnokság szerint kijavították. A műemléki kovácsoltvas kapuknál most is találtunk kilógó, lepotyogó elemeket, igaz, nem annyit mint ősszel, miközben a gondnokság állítása szerint a legutóbbi bejelentés óta a díszműkovács elvégezte a javításokat. Szerintük azóta a vandálok rongálása és az odazárt kerékpárok miatt potyognak a díszkerítés darabjai. „A Várkert Bazár kormányzásunk szimbóluma is lehetne” -mondta Orbán Viktor 2015-ös évértékelőjén az épületről.

A felújítás látható hiányosságai miatt a Demokratikus Koalíció már ősszel feljelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF).

Orbán: Magyarország erősíteni akarja kapcsolatait a keleti országokkal

Publikálás dátuma
2019.04.24 12:28

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A miniszterelnök Kazahsztánban beszélt arról, hogy Magyarország a jelenlegi, megváltozott helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket.
Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni – mondta Orbán Viktor szerdán Kazahsztánban. A kormányfő hivatalos látogatást tett Kazahsztánban, ahol Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel folytatott megbeszélést, majd közösen tettek sajtónyilatkozatot. Orbán kiemelte: 
a kapcsolatok erősítése a keleti, közép-ázsiai országokkal „nekünk könnyen megy”,
mert történelmi gyökereink a közép-ázsiai térségben élő népekhez kötnek minket, ezért a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok intenzívebbé tételének megvan a kulturális talapzata. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hangsúlyozta: Magyarország fontos partner Kazahsztán számára az EU-ban és a közép-európai térségben, a két országot politikai, gazdasági érdekek és történelmi gyökerek is összekötik.

Kormányrendelet biztosítja műemlék épületek engedély nélküli bontását, hogy elférjen a készülő Trianon-árok

Publikálás dátuma
2019.04.24 12:24

Fotó: Steindl Imre Program
Emellett csökkentik a zöldterületet és visszavágják a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság hatókörét a V. kerületben, és csúsztatják a Néprajzi Múzeum kiköltöztetését is.
Szinte minden szabályt elsöpört a kormány, hogy a két hete bejelentett budapesti Trianon-árok elkészülhessen, és közben nem csak hogy a Vértanúk teréről szinte teljesen eltűnnek a fák, de még az Agrárminisztérium műemlék épületét is meg kell bontani - írja a hvg.hu.
A Kossuth térre nyíló Alkotmány utcába szánt, és várhatóan a tüntetések szervezőinek igen komoly fejtörést okozó, emellett 5 milliárd forint közpénzt elégető Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének kiásását egy új kormányrendelet egyengeti. Azt már korábban kimondták, hogy
  • nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni,
  • nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni,
  • nincs helye országkép- és településképvédelmi szempontú előzetes véleményezésnek,
  • nem kérhető ki a Műemléki Tanácsadó Testület szakértői véleménye,
  • közterület-alakítási terv készítésének és alkalmazásának sincs helye,
  • és építészeti-műszaki tervpályázati eljárást sem kell lefolytatni.
Ehhez most hozzátették, hogy ugyancsak nem kell alkalmazni az építtetői fedezetkezeléssel kapcsolatos rendelkezéseket. Továbbá,
a szomszédos Agrárminisztérium műemlék épületének "részleges bontása – a műemléki értékek figyelembevételével, továbbá a településképi arculat helyreállításának kötelezettsége mellett – engedély nélkül végezhető".
Eltörölték azt a szabályt is, amely szerint az V. kerületi kormányhivatal által folytatott építéshatósági eljárásokról, üzletportálokról, plakátokról, kereskedelmi és vendéglátó tevékenységről kötelező volt konzultálni a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottsággal.
Az új rendelettel emellett a Vértanúk terén, az eltávolított Nagy Imre emlékmű helyére szánt, eredetileg Horthy Miklós jelenlétében avatott, erősen vitatott régi-új szobor körül a kötelező minimális zöldfelület arányát 15 százalékról 4,5 százalékra csökkentették. Meghosszabbították a Néprajzi Múzeum kiköltöztetésének határidejét is, 2020. június 30-ra.
Frissítve: 2019.04.24 12:32