Még most is javítgatják a leharcolt Várkert Bazárt

Publikálás dátuma
2018.02.23 06:07
Fotók: Vajda József
Fotó: /

Nem tapasztalni változást a kormányzás szimbólumaként emlegetett, Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjének otthont adó Várkert Bazár épületénél: az most is ugyanolyan leharcoltnak tűnik, mint ősszel, amikor az urbanista.blog nyomán megírtuk, hogy a néhány éve renovált épület gyakorlatilag szétesőben van. A vakolat pergett, potyogott, a falak tövében, az illesztéseknél a talajvíz és a beázás nyomait látni, a műemléki kovácsoltvas kerítés csúcsdíszei pedig több helyen kirohadtak a helyükről.

Az évtizedeken át elhanyagolt Bazárt zömében uniós pénzből renoválták, ám a munka nagyjából kétszer annyiba került és kétszer olyan sokáig húzódott, mint azt tervezték. Három hónappal ezelőtt a miniszterelnökség lapunknak javarészt a nagy turistaforgalommal és a sziklás altalaj sajátosságaival magyarázta az épület viharvertségét. A tárca azt ígérte: javíttatást kér a felújító cégektől. Most, újra bejárva az épületet nagyjából ugyanazt a lehangoló képet találtuk. A műemléket kezelő Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. szerint azonban történt változás: folyamatosan javítják a hibákat. Azt ugyanakkor nem részletezték, hogy a felújítást végző két kivitelező, a miniszterelnök vejétől, Tiborcz Istvántól a Brüsszel által csalással meggyanúsított Elios Innovatív Zrt.-t közvetve megvásároló West Hungária Bau (WHB) és az évtizedek óta a nagy közbeszerzések állandó nyertesének számító Swietelsky közül melyik cég, milyen garanciális javítást végzett volna el.

A Várgondnokság szerint a garanciális munkák számos területet érintenek, a terazzo burkolatok javítását, a homlokzat és az Erzsébet lépcső festését, a déli kapu és a lift javításait és szigetelési beavatkozásokat. A liftnél, a fal betonelemeinek az illesztéseinél ma is ugyanúgy láthatóak a beázás nyomai, mint ősszel, bár a gondnokság szerint kijavították. A műemléki kovácsoltvas kapuknál most is találtunk kilógó, lepotyogó elemeket, igaz, nem annyit mint ősszel, miközben a gondnokság állítása szerint a legutóbbi bejelentés óta a díszműkovács elvégezte a javításokat. Szerintük azóta a vandálok rongálása és az odazárt kerékpárok miatt potyognak a díszkerítés darabjai. „A Várkert Bazár kormányzásunk szimbóluma is lehetne” -mondta Orbán Viktor 2015-ös évértékelőjén az épületről.

A felújítás látható hiányosságai miatt a Demokratikus Koalíció már ősszel feljelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF).

2018.02.23 06:07

Itt a bűvös hatos: nézze meg lottószelvényét!

Publikálás dátuma
2019.02.17 16:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 7. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 6 (hat) 15 (tizenöt) 34 (harmindnégy) 35 (harmincöt) 39 (harminckilenc) 44 (negyvennégy) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 469 315; a 4 találatos szelvényekre 9620; a 3 találatos szelvényekre 1990 forintot fizetnek.
Szerző
2019.02.17 16:37

Meghalt Györgyi Kálmán

Publikálás dátuma
2019.02.17 15:42

Fotó: Shutterstock/
A volt legfőbb ügyész életének 80. évében hunyt el.
Életének 80. évében vasárnap meghalt Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész – közölte a Legfőbb Ügyészség kommunikációs és sajtóosztálya az MTI-vel. Györgyi Kálmán 1939-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1964-ben, utána ott kezdett oktatni. 1979 és 1985 között a kar dékánhelyettese, 1989 és 1990 között a dékánja volt. A rendszerváltástól, 1990-től újraválasztását követően, 2000 tavaszáig töltötte be a legfőbb ügyészi posztot. Később az igazságügyi tárcánál az új büntető törvénykönyv előkészítésének miniszteri biztosává, majd miniszteri főtanácsadóvá nevezték ki. Györgyi Kálmán az Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) felügyelőbizottsági tagja is volt. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal, emellett magas állami kitüntetésben részesült Németországban és Ausztriában is. Györgyi Kálmánt az ügyészi szervezet saját halottjának tekinti – áll a Legfőbb Ügyészség közleményében.
Szerző
2019.02.17 15:42