Újra az utcára vonultak a diákok - Fotók!

Publikálás dátuma
2018.02.23. 18:07

A képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Tóth Gergő

Ismét az utcára vonultak a diákok Budapesten, mert továbbra sem sikerült elérniük, hogy Orbán Viktor és kormánya érdemben reagáljon javaslataikra, és induljon párbeszéd egy modernebb, igazságosabb oktatási rendszer kiépítése érdekében. A péntek esti demonstrációt szervező Független Diákparlament (FDP) képviselői bejelentették: miután sem a miniszterelnök, sem pedig Balog Zoltán miniszter nem válaszolt megkeresésükre, sikerült elérniük a minisztériumi hátszéllel működő Országos Diák Tanács vezetőit, és megállapodtak abban, hogy a jövőben közösen lépnek fel a diákság érdekében.

Bejelentették azt is, hogy "Diák vagyok" néven új mozgalmat alapítanak, hogy szélesebb körben vonhassák be diáktársaikat az őket érintő vitákba. Március 12-én pedig egy miniszterelnök-jelölti vitára is sor kerül az FDP szervezésében, amire Karácsony Gergely (Párbeszéd-MSZP), Szél Bernadett (LMP) és Vona Gábor (Jobbik) fogadta el a meghívást. Hívták Orbán Viktort is, ám hiába, a Fidesz elnöke nem áll ki nyilvánosan vitázni az oktatásról sem.

A pénteki tüntetésen a Kétfarkú Kutyapárt aktivistái "ellentüntetéssel" készültek, molinójukon a "Tilccsuk be a diákokat!" felirattal. 

Szerző
Frissítve: 2018.02.23. 21:59

Orbán csak a pénzre megy

Publikálás dátuma
2018.02.23. 17:47
Orbán Viktor az EU-csúcson. Forrás: Facebook / Orbán Viktor
Javában faragják az EU költségvetését. Németország nem szűkmarkú, ha a befizetésről van szó, csakhogy a pénzesőt egy követelményhez kötné: a jogállamiság betartásához. Ezt Orbán Viktor a jelek szerint elengedte a füle mellett és a nemzeti érdek harcosaként üzent haza - és kéri a kerítéspénzt is.

Úgynevezett piros kártyás eljárásra tesz javaslatot a brüsszeli EU-csúcson Orbán Viktor – a kormányfő erről a Facebookra feltöltött videóban beszélt. Az eljárás lényege az lenne, hogy a nemzeti parlamentek focibírókhoz hasonlóan piros lapot osztogathatnának az Európai Parlamentben, így megállítva „vitákat”, ha úgy érzik, azok miatt nemzeti érdekeik sérülnek.

A kormányfő arról beszélt, hogy a brüsszeli csúcs legfontosabb témája „az unió belső átalakítása”. Mint említette, vannak olyan „abszurd javaslatok”, hogy a parlamenti helyek elosztásánál a befogadott menekültek számát is vegyék figyelembe, ami szerinte nem fogadható el.

És „persze szóba kell hozni a pénzt is” – tért rá Orbán Viktor a csúcs következő témájára: „európai szolidaritás nevében” még mindig várja, hogy Brüsszel kifizesse a határzárra költött pénz, egymilliárd euró legalább felét. Amiben az a pikáns, hogy úgy tűnik: nemcsak a menekülthelyzet kezelésére költötték, illetve rendesen túláraztak egyes projekteket.

És persze jóval nagyobb tételekről is szó van, hiszen javában zajlik az EU-költségvetés előkészítése. Jelen állás szerint, írja a hvg.hu, számos tagállamnak többet kellene befizetnie. Ezt Olaszország és Németország a maga részéről nem ellenzi. Vistzont Berlin azonban a másik kezével odacsapna a legnagyobb kedvezményezetteknek: Angela Merkel a csúcs előtt a német szövetségi parlament alsóházában kifejtette, a támogatást a jogállamiság betartásához és a menekültek befogadásához kötné.

Nagy titkot senki nem csinált abból, hogy a fenyegetés a legtöbb támogatásban részesülő Lengyelországnak, illetve Magyarországnak szól. (Az sem mellékes, hogy ezek az országok nem csak alapjogi kérdésekben állnak harcban a bizottsággal, de nem vesznek részt a felálló, az EU-forrásokkal kapcsolatban nyomozati jogkörrel is rendelkező uniós ügyészség munkájában sem.)

A csúcsra érkezve Sebastian Kurz osztrák kancellár is támogatta ezt az álláspontot, igaz, ő azt is hozzátette, „csak annyit kérnék, ne a menekültekre összpontosítsunk állandóan, hiszen a szolidaritás jóval többről szól, mint a menekültek befogadása”.

Szerző
Frissítve: 2018.02.23. 17:54

Két balatoni szállodát nyelt le hirtelen Tiborcz

Publikálás dátuma
2018.02.23. 16:59
Fotó: Népszava
Miközben Tiborcz István OLAF-botrányától hangos a sajtó, a miniszterelnöki vő rendületlenül gyarapodik: most érdekeltségei épp két hotelt szereztek meg a magyar tengernél.

Az elmúlt hónapokban két „tulajdonosrejtegető” cégről (BDPST, Longoria Holding Zrt.) derült ki, hogy Tiborcz István a meghatározó részvényese. A valasz.hu most arról ír, hogy a napokban egy harmadik vállalatot is a nevére vett a kormányfő veje.

A Pannon Tessera Hospitalis nevű cég birtokolja a keszthelyi Balaton-part két híres szállodáját, a műemléki besorolású Hullámot és a felújítás alatt álló, kétszáznál is több szobát kínáló Helikont, valamint az utóbbihoz tartozó teniszcsarnokot, -klubházat és -pályarendszert. Ezeket a vendéglátó–szabadidős egységeket a megújulást követően a Mészáros Lőrinc-féle Hunguest Hotels üzemeltetheti – erre utal legalábbis, hogy tavaly óta a szállodavállalat fióktelepei közt tartják nyilván mind az épületeket, mind a sportlétesítményeket. További adalék a Tiborcz–Mészáros-összjátékra: a tulajdoni lapok szerint a keszthelyi Hullám–Helikon-projekt finanszírozója nem más, mint a felcsúti polgármesterrel szimbiózisban működő B3 Takarék.

Szerző