Előfizetés

Eldördül a startpisztoly, folytatódik az NB I

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.02.24. 06:50
FOTÓ: TÓTH GERGELY
A 20. fordulóval szombaton folytatódik a magyar labdarúgó NB I 2017/2018-as idénye. Most még mindenki fogadkozik.

Itt a tavasz!

Noha az itt-ott még havas táj nem erre emlékeztet, a hazai futballpályákon beköszönt az új évszak. Legalábbis a versenynaptár szerint: szombaton megkezdődik az idény második fele.

A bajnoki cím, a nemzetközi kupaselejtezőt érő pozíciók és a kiesés kérdése is nyitott még. Az eddigiek alapján szinte bizonyosan kijelenthető, hogy a jelenleg hárompontnyi lemaradással második Videoton lesz a listavezető FTC kihívója. A két klub minden tekintetben kiemelkedik a mezőnyből, ráadásul a motivációval sem lehet gond: a Ferencvárosnál történelmet írnának a 30. bajnoki sikerrel, a Videoton pedig két második hely után lépne feljebb. "Reális célkitűzés, hogy a Vidi bajnok legyen. Minden megvan bennünk ahhoz, hogy mi örülhessünk a bajnokság végén" – közölte lapunk megkeresésére Kovács Zoltán, a székesfehérváriak sportigazgatója.

A legutóbbi, majdnem kieséssel végződő évad után meglepetésre harmadikként várja a folytatást a Debrecen. Herczeg András vezetőedző irányításával egy olyan csapat kialakításán dolgoznak a Hajdúságban, amelynek magját a helyi kötődésű labdarúgók adják. Érdeklődésünkre Csubák Zoltán, a DVSC sajtófőnöke megerősítette: szeretnék megőrizni a jelenlegi pozíciót, azaz a "leintéskor" is nemzetközi szereplést érő helyen állnának. A megyei riválisnál, a Nagyerdei Stadionban szombaton vizitáló Balmazújvárosnál – amint azt Tiba Istvántól, a Balmazújváros Sport Kft. képviselőjétől tudjuk – ezzel szemben beérnék az élvonalbeli tagság megőrzésével is.

Az európai kupaselejtezőkbe egyébként az első három hely elérésén kívül a Magyar Kupán keresztül vezethet az út. Ha Pakson – ahol csütörtök estére a klub felnőtt- és utánpótlás-játékosainak, valamint a klubvezetés és a szurkolók összefogásának köszönhetően hómentesítették a helyi stadion centerpályáját – nem is ez a legfőbb cél, nagy terveket szövögetnek. Kiemelt figyelmet fordítanak a hazai kupasorozatra, ahol a klub történetében először bekerültek a nyolcaddöntőbe. "Ha már bekerültünk, akkor szeretnénk maradandót alkotni!" - felelte Zomborka Zoltán kommunikációs vezető, majd hozzátette: a cél a bennmaradás, azon belül pedig a lehető legjobb pozíció elérése.

A tavasz egyik nagy kérdése, hogy miként folytatja a Vasas. A legutóbb bajnoki bronz- és kupaezüstérmes angyalföldiek pocsék eredményekkel fejezték be a 2017-es évet, így már inkább hátrafelé kell nézelődniük.

"A keretünk nyilvánvalóan sokkal többre hivatott, eddig senki sem emlegette a kiesést a klubnál. Tavaly még a dobogón végeztünk, így a realitás valahol a kettő között, a középmezőnyben lehet" – nyilatkozta a Népszavának Vancsa Miklós, a Vasas FC ügyvezetője. - Jobb tavaszban bízunk – tette hozzá.

Ezzel az NB I vonatkozásában – klubszimpátiától függetlenül – alighanem a szurkolók is így vannak.

A 20. forduló programja

Videoton–Vasas 17.00 (TV: M4 Sport)

Felcsút, Pancho Aréna

Mezőkövesd–Puskás Akadémia 17.00,

Mezőkövesd, Városi Stadion

Debrecen–Balmazújváros 17.00

Debrecen, Nagyerdei Stadion

Paks–DVTK 17.00

Paks, Városi Stadion

Újpest–Haladás 17.00

Budapest, Szusza Ferenc Stadion

FTC–Budapest Honvéd 19.30 (TV: M4 Sport)

Budapest, Groupama Aréna

Mészárlás Floridában - Elkerülhető lett volna a nagyobb tragédia

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2018.02.24. 06:36
FOTÓK: AFP/MANDEL NGAN
Egy felfegyverzett rendőr időben a floridai vérengzés helyszínére érkezett, mégsem avatkozott közbe.

Újabb részletekre derült fény a floridai, parklandi iskolai lövöldözésről. Kiderült, hogy egy felfegyverzett rendőr a helyszínen volt, de nem tett semmit a nagyobb tragédia elkerüléséért. „Teljesen meg vagyok döbbenve és rendkívül rosszul érzem magam emiatt” - közölte Boward County rendőrfőnöke, Scott J. Israel sajtóértekezletén. A seriffhelyettest múlt szerdán, a Marjorie Stoneman Douglas High Schoolhoz küldték bevetésre, amikor a 19 éves Nikolas Cruz 17 ember mészárolt le. A rendőrnek tudnia kellett, hogy a merénylő is az épületben tartózkodik – jelentette ki a rendőrfőnök. Scot Peterson ráadásul mindössze egy perccel lövöldözés kezdete után a helyszínre érkezett. Belső vizsgálat derítette ki azt is, a rendőr az épületben várakozott ahelyett, hogy közbelépett volna. Ezt a köztéri kamerák felvételei, valamint szemtanúk vallomása is egyértelműen alátámasztotta.

Arra a kérdésre, mit kellett volna tennie Scot Petersonnak, a rendőrfőnök azt válaszolta: „Be kellett volna mennie és meg kellett volna ölnie a lövöldözőt”. Az eset nyomán a seriffhelyettest felfüggesztették, ezután vissza is adta jelvényét. Két további rendőrrel szemben is eljárás indulhat. Az ő felelősségük abban rejlik, hogy bár több jelzés is érkezett arra, veszélyes lehet a társadalomra a merénylő, semmit sem tettek ez ellen.

Republikánus körökben is komoly felzúdulást keltett Donald Trump amerikai elnök azon javaslata, amely szerint az iskolai lövöldözéseknek azzal lehetne elejét venni, ha felfegyvereznék a tanárokat, mert a rendőrök számára 5-8 percet vehet igénybe, amíg a helyszínre érkeznek. Az amerikai elnök később a Twitteren – fogalmazzunk így - finomította szavait. Azt írta, sosem mondott olyat, hogy fegyvert kell adni a tanárok kezébe. Ő mindössze arra utalt, fontolóra kell venni egy különleges kiképzést olyan tanárok számára, akik bánni tudnak a fegyverekkel. Logikája szerint amennyiben egy potenciális merénylő tisztában van azzal, hogy az iskolában különlegesen képzett tanárok vannak, akkor a vérfürdőt sem hajtja végre. „A gyávák oda sem mennének. A probléma ezzel le is lenne zárva. Támadólag kell fellépni, a védekezés önmagában nem segít” - fejtette ki véleményét az amerikai elnök. Azok a tanárok, akik rejtve viselik fegyverüket, bónuszt kapnának. Trump úgy vélte, a tanárok 10-40 százalékát lehetne bevonni ebbe a meglehetősen sajátos programba.

A floridai vérengzés egyik túlélője teljes megdöbbenését fejezte ki a CNN-ben. „Nem tudom, Donald Trump életében járt-e valaha felsőoktatási intézményben, de – legalábbis ahogy én látom – a tanároknak pedagógusoknak kell lenniük” - fejtette ki Alfonso Calderón.

Újabb vádak Trump környezetében

K. J.
Publikálás dátuma
2018.02.24. 06:34
FOTÓ: RON SACHS/RON SACHS/POOL VIA CNP/DPA

Újabb vádpontokat fogalmazott meg az orosz kapcsolat ügyében nyomozó Robert Mueller különleges ügyész Donald Trump amerikai elnök volt kampányigazgatójával és egykori tanácsadójával szemben.

Paul Manafort, aki 2016-ban több hónapig vezette Trump republikánus elnökjelölt kampánystábját, valamint Rick Gates, aki hosszú időn át volt Trump partnere, immár az adóelkerülés és a banki csalás vádjával is kénytelen szembesülni, ami akár tíz évnél is hosszabb börtönbüntetést vonhat maga után. Tavaly októberben még csak pénzmosásban való részvétellel vádolták őket. A pénzmosási ügy egy oroszbarát ukrajnai politikai párthoz is kapcsolódott.

Mueller megbízatása arra szól, hogy derítse fel a 2016-os amerikai elnökválasztás befolyásolására indított orosz manővereket, valamint állapítsa meg, hogy volt-e összejátszás a republikánus kampánystáb és az oroszok között. A különleges ügyész ugyanakkor jogosult minden olyan egyéb bűncselekmény ügyének a felgöngyölítésére is, amely e nyomozás kapcsán jut a tudomására. A Manafort és Gates terhére rótt cselekmények ez utóbbi kategóriába tartoznak, és nem állnak összefüggésben a kampánystáb feltételezett orosz kötődéseivel – annak ellenére sem, hogy a pénzmosási manőverekben ukrajnai jogi személyek voltak érintettek.

A különleges ügyész hivatala egy héttel ezelőtt 13 orosz természetes személlyel és három orosz vállalkozással szemben emelt vádat.

Muellert tavaly májusban bízta meg az igazságügyi tárca a vizsgálattal, amely az elmúlt hetek értesülései szerint arra is kiterjed, milyen megbeszéléseket folytatott Jared Kushner, Trump veje a 2016 novemberi elnökválasztás és a tavaly januári beiktatás közötti átmeneti időszakban a megválasztott elnök megbízottjaként oroszokkal, illetve más külföldiekkel.