Hszi Csin-ping örökre elnök lehet

Bekövetkezett az, amit már régóta sejteni lehetett: a Kínai Kommunista Párt javaslata értelmében eltörlik az államfői tisztség gyakorlására vonatkozó időkorlátot. Ez azt jelenti, hogy Hszi Csin-ping 2023-at követően is elnök maradhat. Hszinek elvben már tavaly ősszel, mandátuma felénél ki kellett volna jelölnie, ki követheti az államfői székben, ez azonban nem történt meg, ami egyértelműen arra utalt, hogy nem óhajt belátható időn belül távozni a hatalomból. Mint az Újkína hírügynökség rövidhírében jelentette, a párt javaslatára törlik majd az alkotmányból, hogy az elnök és az alelnök mandátuma két egymást követő időszakig tarthat. Mindezt a politikai bizottság szombati ülése után jelentették be, ma pedig a központi bizottság kezd háromnapos üléssorozatot, így nyilvánvalóan e kérdés is szóba kerül majd. Formálisan itt születhet döntés az alkotmánymódosításról. Sokan úgy vélik, Hszi elnök személyi kultusz kiépítésére törekszik.

Szerző
2018.02.26 06:35

Kihúzták az ötös lottó számait

Publikálás dátuma
2018.09.22 19:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok:
  • 38 (harmincnyolc)
  • 43 (negyvenhárom)
  • 48 (negyvennyolc)
  • 53 (ötvenhárom)
  • 69 (hatvankilenc)
Joker: 665794
Szerző
2018.09.22 19:48

Szlovák újságíró-gyilkosság: áttörést hozhat egy kőműves vallomása

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:44

Fotó: AFP/ Beata Zawrze
A rendőrség közzétett egy fantomképet egy férfiról, aki fontos tanú lehet a Kuciak-gyilkosság ügyében, és jelentkezett valki, aki felismerte őt.
Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát februárban agyonlőtték: a fiatal férfi halála előtt egy cikken dolgozott, amiben maffia-közeli olasz üzletembereknek a szlovák kormányhivatalig érő kapcsolati hálóját mutatta volna be. A kettős gyilkosság ügye Jan Ficó lemondásával járó belpolitikai válságot eredményezett.
A Speciális Ügyészség fantomképet tett közzé: a keresett férfiról azt mondta, információval rendelkezhet a gyilkosságról, és esetlegesen a személyekről, akik hozzájárultak annak elkövetéséhez - írja a Bumm.sk.
Néhány nappal a fantomkép közzététele után tanúvallomást tett egy nagymácsédi (Veľká Mača) férfi, aki felismerte a képet. A kihallgatása után a cas.sk portálnak nyilatkozó férfi szerint a volt kollégájáról van szó. A tanú a nyár folyamán ismerkedett meg a keresett férfival munkája során: augusztusig mindketten kőművesként dolgoztak, és a gyilkosság idején mindketten Nagymácsédon laktak, ahol az újságíró is élt.
A keresett férfi korábbi szomszédai azt nyilatkozták, utoljára két hete látták őt. Feltehetően Csehországba utazott.
2018.09.22 18:44