Kihagyták a záróünnepséget, hazatértek a magyarok

Publikálás dátuma
2018.02.26. 06:51
Több százan várták a hazatérő magyar csapat tagjait, így Liu Shaolin Sándort is Fotók: Szalmás Péter
A vasárnap zárult pjongcsangi téli olimpián 15 sportág 102 versenyszámában avattak győztest, az éremtáblázat élén Norvégia zárt, a tegnap hazatérő magyarok egy arannyal holtversenyben a 21. helyen végeztek.

Miközben Pjongcsangban magyar idő szerint tegnap délután lezajlott a 2018-as téli játékok záróünnepsége, a magyar küldöttség repülőgépe megérkezett Budapestre. Ezt követően a Gyakorló Jégcsarnokba buszoztak, ahol lelkes tömeg fogadta az olimpikonokat.

"Haláli jó érzés, hogy ilyen sokan eljöttek. Nincsenek szavak, köszönjük nektek" - fogadta Liu Shaolin Sándor az óriási ovációt. Nem véletlen, hogy több ezer ember volt kíváncsi a hazaérkezőkre, ugyanis túlzás nélkül állíthatjuk, hogy minden idők legeredményesebb téli olimpiáját zárta a magyar küldöttség. Nemcsak az első aranyérem, hanem az olimpiai pontok, illetve a pontszerzések számában is kimagaslóan teljesítettek versenyzőink. Korábban az 1948-as olimpia jelentette a csúcsot, amikor a Kékessy Andrea, Király Ede műkorcsolyázó páros ezüstérme mellett a gyorskorcsolyázó Pajor Kornél 10 000 méteren lett negyedik, Király Ede pedig a férfi műkorcsolyázók között ötödik.

Amíg a Jégcsornokban alig lehetett leejteni egy tűt, addig a Pjongcsangi Olimpiai Stadion záróünnepségére nem teltek meg a lelátók. Az első felvonásban görkorcsolyás táncosok szórakoztatták a publikumot, majd a díszvendégek bevonulását követően behozták a stadionba a Koreai Köztársaság lobogóját, amelyet a nemzeti himnusz közben felvontak. A folytatásban a geomungo nevű tradicionális koreai húros hangszer és az elektronikus gitár hangja keveredett egymással, amellyel azt mutatták be, hogy a hagyományok és a modernizmus, a Kelet és a Nyugat, a nyugalom és a dinamika milyen jól megfér egymás mellett és összhangban van egymással. Ezt követően behozták a dél-koreai játékokon résztvevő 92 nemzet zászlaját a küzdőtér közepére, a magyar lobogót egy önkéntes vitte, mivel a magyar csapat teljes küldöttsége szombat éjszaka hazaindult.

A két koreai csapat ismét együtt érkezett a stadionba, egyesek dél-koreai, mások észak-koreai kis zászlót lobogtattak, de a koreai félszigetet ábrázoló lobogó is volt a kezekben. A közönség mindenhol nagy ovációval fogadta a hazai küldöttséget. A végén az égben egy fényjátéknak köszönhetően megjelent Szuhorang, a játékok kabalája, amely integetéssel köszönt el a sportolóktól, majd egy szív rajzolódott ki körülötte, végül a fehér tigris eggyé vált a vöröslő szívvel.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A műsor a vasárnapi női 30 és a szombati férfi 50 kilométeres sífutás eredményhirdetésével folytatódott. A ceremónián Thomas Bach adta át az érmeket, így a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke akaszthatta a norvég Marit Björgen nyakába azt az aranyat, amellyel minden idők legeredményesebb téli olimpikonja lett a maga nyolc arany-, négy ezüst- és három bronzmedáljával.

A dél-koreai popzene egyik sztárja, CL extravagáns megjelenésű minikoncertje után kezdődött a hivatalos rész: a görög lobogó felvonása, valamint a görög és az olimpiai himnusz után Pjongcsang polgármestere átnyújtotta a levont ötkarikás zászlót Thomas Bachnak, majd a NOB-elnök továbbadta azt Peking első emberének. Ezt követően nyolcperces műsorban bemutatkozott a kínai főváros, a 2022-es téli játékok házigazdája.

A házigazdák részéről elsőként Li Hi Pom, a szervezőbizottság elnöke búcsúzott saját nyelvén. "Amellett, hogy megküzdöttetek a versenyekben, megértettétek, mit is jelentenek az olyan olimpiai értékek, mint a kiválóság, barátság, tisztelet. Bajnokok vagytok" - mondta a sportvezető, aki külön kiemelte a dél- és észak-koreai sportolókat, akik "együtt építettek barátságokat, megmutatták, hogy az olimpiának a sporton túlmutató ereje van."

Ezután Thomas Bach lépett a mikrofon elé. "Kedves sportolók, ti a bizakodás nagykövetei vagytok. Köszönöm, hogy ezt megosztjátok velünk. Köszönöm, hogy felveszitek a versenyt, és hogy a fair play szabályai szerint játszotok" - mondta a NOB elnöke.

Az EXO nevű dél-koreai fiúbanda előadása, majd Phjongcshang legszebb, legemlékezetesebb pillanatainak felidézése után az Olimpiai Stadion kandeláberében kialudt a láng. Az olimpia hivatalosan ekkor zárult, ám az ünnepség még egy darabig folytatódott többek között egy lemezlovas zenéjével és színpompás tűzijátékkal.

Szerző

Szegedi siker, veszprémi döntetlen

Publikálás dátuma
2018.02.25. 20:25
Fotó: MTI/Czagány Balázs

A Telekom Veszprém és a MOL-Pick Szeged is kiváló teljesítményt nyújtott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének hétvégi, utolsó előtti, 13. fordulójában.

Ljubomi Vranjes csapata, a Veszprém a svéd szakember korábbi együtteséhez, a német Flensburghoz látogatott vasárnap. Az első öt percben a magyar bajnok vezetett, a folytatásban azonban a németeknél volt az előny, igaz, két gólnál egyszer sem volt nagyobb a különbség, az első félidő 16-16-os döntetlennel zárult. Hat perccel a vége előtt vezettek ismét a veszprémiek, köszönhetően többek között a kapuban remeklő Mikler Rolandnak is (28-29). Az utolsó perc is egygólos vendég vezetéssel kezdődött (30-31), tíz másodperc volt hátra, amikor a németekhez került a labda, akik időt kértek, majd egyenlítettek, kialakítva a 31-31-es végeredményt, ami a meccs képe alapján igazságos.

A szegediek borzasztó első félidő után (a szünetben 15-11-re vezetett a vendég Zagreb) a másodikban fantasztikus teljesítményt nyújtva a 47. percben érték utol ellenfelüket (22-22), a záró szakaszt pedig elsősorban idegekkel bírták jobban, és 30-28-ra győztek.

"Nagyon erős csapat ellen nyertünk, mert javítottunk a rossz első félidő után - mondta Juan Carlos Pastor, a Tisza-partiak vezetőedzője a klub hivatalos honlapján. - Erre a fontos sikerre főleg azért lehetünk büszkék, ahogyan kiharcoltuk. Szegedre sok problémánk dacára visszatért a győzelem szelleme, és ez mindennél fontosabb a BL-ben."

Szerző

Huligántámadás és magyar győzelem Montenegróban

Hatalmas csatában 24-23-ra nyert a Buducnost Podgorica vendégeként szombaton az FTC-Rail Cargo Hungaria a női kézilabda Bajnokok Ligája-középdöntő 2. csoportjának 4. fordulójában, így matematikailag is biztossá vált, hogy a magyarok továbbjutottak a BL negyeddöntőjébe.

A párharc végig kiélezett volt, 12-12-es félidő után még a hajrá perceiben is egálra álltak a felek. Az utolsó minutumban Nerea Pena révén a kétgólos fórért támadhatott az FTC, a spanyol kézilabdázó viszont kihagyta helyzetét, csakúgy, mint az időn túli szabaddobással veszélyeztető Buducnost, amely így ebben a kiírásban először kapott ki hazai közönsége előtt.

A mérkőzésre kiutazó mintegy 160 magyar szurkoló közül többen nem láthatták a diadalt, miután Podgoricában montenegrói huligánok támadtak a fradistákra. "Jellemzően óriási túlerővel, késekkel, viperákkal. Hárman kerültek kórházba szurkolóink közül orr és koponyatöréssel" - írta a fradi.hu.

A BL aktuális játéknapjából még hátravan a címvédő Győri Audi ETO KC találkozója, a győriek holnap 19 órától (tv: Sport1) fogadják a CSM Bucuresti együttesét.

Szerző