Magyarország gyártott illegális GMO takarmányt Szerbiának

Publikálás dátuma
2018.02.26 11:34
A kép illusztráció. Fotó: Molnár Ádám
Magyarországra is jutott az EU-s felhasználásra nem jogosult, több európai országban is cirkáló biomasszából, tudósít a Mérce. A génmódosított szereket (GMO) teljesen tiltó Szerbiának gyártottunk belőle takarmányt.

Párizs tavaly szeptemberben riasztotta az Európai Bizottságot, miután felügyelő hatóságának feltűnt, hogy illegálisan kerülhetett sor több ezer tonna génmódosított biomassza uniós országokba irányuló eladására. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) azért nem adott zöld utat a terméknek, mert úgy találta, hogy az a fogyasztók számára komoly kockázatot is jelenthet.

Az EB nem fedte fel a vétkes vállalat nevét, és a francia hatóságok semmilyen tájékoztatást sem adtak, de a Le Monde forrásai szerint a japán agrár-élelmiszeripari óriás, az Ajinomoto-csoport 2 leányvállalatáról van szó. A francia és európai hatóságok nyomozásából az derült ki, 2016 áprilisa és 2017 októbere között termelt, kb 7350 tonna GMO biomasszát több tízezer tonna állati takarmány előállításához használták fel.

Ezt túlnyomórészt az EU-n kívüli országokba exportálták, de egy kisebb része Magyarországra került, ahol Szerbiába szánt takarmányt gyártottak belőle – miközben az utóbbi országban abszolút tilos a GMO-k felhasználása.

Az ügy azt sejteti, hogy az EU nem képes kontrollálni az exportra gyártott, és az Unióban nem engedélyezett anyagokat. Ráadásul a most indult jogvita hatással lehet a génmódosított termékek EU-ba irányuló importjára is.

Szerző

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző