Magyarország gyártott illegális GMO takarmányt Szerbiának

Publikálás dátuma
2018.02.26. 11:34
A kép illusztráció. Fotó: Molnár Ádám
Magyarországra is jutott az EU-s felhasználásra nem jogosult, több európai országban is cirkáló biomasszából, tudósít a Mérce. A génmódosított szereket (GMO) teljesen tiltó Szerbiának gyártottunk belőle takarmányt.

Párizs tavaly szeptemberben riasztotta az Európai Bizottságot, miután felügyelő hatóságának feltűnt, hogy illegálisan kerülhetett sor több ezer tonna génmódosított biomassza uniós országokba irányuló eladására. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) azért nem adott zöld utat a terméknek, mert úgy találta, hogy az a fogyasztók számára komoly kockázatot is jelenthet.

Az EB nem fedte fel a vétkes vállalat nevét, és a francia hatóságok semmilyen tájékoztatást sem adtak, de a Le Monde forrásai szerint a japán agrár-élelmiszeripari óriás, az Ajinomoto-csoport 2 leányvállalatáról van szó. A francia és európai hatóságok nyomozásából az derült ki, 2016 áprilisa és 2017 októbere között termelt, kb 7350 tonna GMO biomasszát több tízezer tonna állati takarmány előállításához használták fel.

Ezt túlnyomórészt az EU-n kívüli országokba exportálták, de egy kisebb része Magyarországra került, ahol Szerbiába szánt takarmányt gyártottak belőle – miközben az utóbbi országban abszolút tilos a GMO-k felhasználása.

Az ügy azt sejteti, hogy az EU nem képes kontrollálni az exportra gyártott, és az Unióban nem engedélyezett anyagokat. Ráadásul a most indult jogvita hatással lehet a génmódosított termékek EU-ba irányuló importjára is.

Szerző

Sebészet és röntgen nélkül a Sportkórház

Publikálás dátuma
2018.02.26. 10:55
A Sportkórház korábbi épülete. Fotó: Népszava

Közel nyolc hónappal a megadott júniusi határidő után még mindig nem sikerült véglegesen átköltöznie az Országos Sportegészségügyi Intézetnek, vagyis a Sportkórháznak az új, Karolina úti telephelyére, tudósít a Magyar Nemzet.

Ráadásul az új épületben továbbra sincs röntgen, így a szakellátásra érkező betegeket, sportolókat egy másik szolgáltatóhoz irányítják, ha ilyen vizsgálatra van szükség. Nem csak a röntgen hiánya okoz problémát, ugyanis augusztus óta még a sebészet sem tudott a Karolina úti telephelyre költözni.

Az intézmény a kormány tavaly márciusi döntése miatt, a Testnevelési Egyetem (TF) terjeszkedése érdekében kényszerült a tízmilliárd forintos, egyre csak húzódó költözésre.

Szerző

„Felült a halott” - Bayer Zsolt meglepő reakciója

Publikálás dátuma
2018.02.26. 10:45
Népszava fotó
„Felült a halott” címmel írt publicisztikát a Magyar Időkben Bayer Zsolt a vasárnapi hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választásról, amelyet tizenkét éve az első komoly vereségnek minősít.

A jelek szerint a többi kormányközeli sajtómunkással ellentétben az ötös számú párttagkönyv tulajdonosát elfelejtették értesíteni arról, hogy a Fidesz számára csúfos kudarcot el kell hallgatni, vagy legfeljebb is csak amolyan csip-csup helyi ügyként ildomos beállítani. 

Bayer ugyanis hatalmas jelentőséget tulajdonít a nem várt bukásnak, amely után, mint írja: „ideje most megállni egy pillanatra, és elgondolkodni, hogy mi a baj. Mit csinálunk rosszul, mi nem sikerült, mi volt a baja a hódmezővásárhelyi szavazóknak. Ha nem ezt akarjuk megérteni és feltárni, ha ehelyett elkezdünk félrenézni és leginkább hamis magyarázatokat gyártani, akkor nagy baj lesz. Nagyobb, mint amekkorát el tudunk képzelni.”

Bayer az utolsó idézett mondatával nyilvánvalóan a közelgő országgyűlési választásra utalt, amellyel kapcsolatban Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelme óta egyre többen tudják elképzelni azt a bizonyos „nagy bajt”.

Szerző