Párjával együtt lőttek agyon egy újságírót nagymácsédi házában

Publikálás dátuma
2018.02.26 11:57
A szlovákiai település, ahol kettős gyilkosság történt- Google Street View
Fotó: /

Röviddel éjfél előtt két halottat talált a rendőrség egy nagymácsédi családi házban, Szlovákiában, írja a Parameter.sk. Egyikük  Ján Kuciak, az Aktuality.sk oknyomozó újságírója.

A 27 éves férfi és a vele egykorú nő tavaszra tervezte esküvőjét, és a családi házat, melyben a tragédia történt, nemrégiben vásárolták. A rendőrséget a pár családja riasztotta, akik már egy hete nem hallottak a fiatalokról.

A rendőrség kettős gyilkosság ügyében indított nyomozást, írja az Aktuality.sk. Tibor Gašpar országos rendőrkapitány szerint a legvalószínűbb, hogy Kuciak oknyomozó munkássága miatt gyilkolták a párt. Az Aktuality szerkesztőségével egyeztetve néhány újságírójuk rendőri védelmet kap, tette hozzá a sajtótájékoztatón. A szerkesztőségi munkatársakkal arról is beszélni fognak, melyek azok az ügyek, amelyeknek köze lehet a brutális gyilkossághoz. Folyamatban van a portál főszerkesztőjének, Peter Bárdynak a kihallgatása.

A rendőrség a délelőtti órákban lezárta azt a nagymácsédi utcát, ahol az eset történt, a nyomozás részleteiről Gašpar csak annyit árult el, hogy a férfit mellkason lőtték, a nőt pedig fejbe. A település polgármestere egy másik lapnak elmondta, nem tud arról, hogy a szomszédokkal esetleg rossz lett volna a pár viszonya.

Időközben részvétéről biztosította az elhunytak családját az Aktuality.sk kiadója, a Ringier Axel Springer. Megdöbbenésének adott hangot a Facebookon Robert Kaliňák belügyminiszter is, aki a gyilkosság miatt törölte programját és visszatér Pozsonyba.

Szerző
2018.02.26 11:57

Hetek óta lángol egy német mocsár egy balul sikerült hadgyakorlat miatt

Publikálás dátuma
2018.09.21 11:15

Fotó: DPA/ Stephan Konjer
Szükségállapotot hirdettek pénteken, két települést kellhet evakuálni. A füstöt több száz kilométerre is érezni.
A német hadsereg, a Bundeswehr gyakorlata után kigyulladt a mocsár Emsland megyében, Meppen mellett, írja a Spiegel. Egy rakétát teszteltek, annak ellenére, hogy nem volt elérhető tűzoltó egység. Ez két hete történt - a hatóságok pénteken már kihirdették a szükségállapotot a még mindig tomboló tűz miatt. Bejelentésük értelmében a környék két településének evakuálására is sor kerülhet.

A probléma a füst

A hatalmas füstöt még a 200 kilométerre fekvő Hamburgban is érezni lehet. Több százan dolgoznak szakadatlanul az oltáson, ám azt nehezíti egyrészt a tűz terjedését segítő erős szél, a korábbi hosszú szárazság, és a tőzeg is, mint azt a Deutsche Welle írja. A tőzeg ugyanis belülről ég, kívülről pedig vízhatlan. Mikor legutóbb, 2010-ben keletkezett tűz a környéken, 6 hétig tartott eloltani azt.
A hadsereg elnézést kért a tűzért. Szerintük a füst nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a polgári hatóságok szkeptikusak az állítással szemben.
2018.09.21 11:15

Meghalt a vietnami elnök

Publikálás dátuma
2018.09.21 10:20
Tran Dai Kvang
Fotó: POOL / AFP/ LUONG THAI LINH
Hosszú betegség után, 61 éves korában vesztette életét Tran Dai Kvang.
61 éves korában, egy katonai kórházban halt meg a hónapok óta komoly betegséggel küzdő vietnami elnök, Tran Dai Kvang - számol be a BBC.
Kvang 2016-ban lépett hivatalba, korábban a közbiztonsági minisztérium vezetőjeként vett részt az ország irányításában.
Az államfői tisztség Vietnamban nagyrészt csak szimbolikus jelentőséggel bír.
Témák
Vietnam
2018.09.21 10:20