Előfizetés

Arat a halál Csehországban - Már 70 áldozata van az influenzának

Publikálás dátuma
2018.02.26. 13:30
Nem árt az óvatosság - Illusztráció/AFP fotó
Több mint hetven ember halt már meg eddig Csehországban az idei influenzajárvány következtében. Az áldozatok mintegy nyolcvan százaléka 60 évnél idősebb személy - közölte hétfőn a cseh egészségügyi minisztérium.

Százezer lakosból átlagosan közel kétezren (1954) influenzásak jelenleg. Az idén az influenzajárvány február elején kezdődött, s az egészségügyi szakértők szerint várhatóan legalább március közepéig eltart.

Tavaly január közepén tört ki a járvány és február végén csengett le. Súlyosabb megbetegedéssel 2017-ben több mint 300 személyt kellett kórházban kezelni. Az áldozatok száma a kimutatások szerint 108 volt. Tekintettel a téli iskolai szünidőre az utóbbi két hétben gyorsan emelkedett a megbetegedések száma a gyermekek körében, míg az idősebbek közt a járvány gyengülőben van. Jelenleg mintegy 110 embert kezelnek kórházban influenza miatt.

A kórházak és a nyugdíjasotthonok tucatjaiban országszerte ideiglenesen megtiltották vagy erősen korlátozták a látogatásokat. A csehországi influenzás megbetegedéseket az idén is főként a H3N2 vírustörzs okozza. Ez először 1968-ban jelent meg hongkongi influenza néven, és azóta ez az egyik legtöbb halálos áldozatot szedő vírustörzs.

Kivándorlás - Romániát hagyták ott legtöbben

Publikálás dátuma
2018.02.26. 12:46
Illusztráció: Zhu wenbiao / Imaginechina
Az ENSZ becslései szerint a román uniós csatlakozás óta 3,4 millióan hagyták el az országot - a lakosság 17 százaléka -, ezzel pedig övék a legnagyobb lakosságvesztés az EU-ban. Ugyanakkor, cáfolta a hírt Horváth István szociológus, a romániai Nemzeti Kisebbségkutató Intézet igazgatója: szerinte összekevertek két adatot, a 3,4 milliós szám 50 év elvándorlásának eredménye.

Az Európai Unió országai közül Romániának volt a legnagyobb arányú lakosságvesztése az utóbbi évtizedben, írja az MTI. Állampolgárainak 17 százaléka távozott külföldre, az elvándorlási arány dinamikája tekintetében pedig világszinten a második helyen áll, Szíria után - mutatott rá Luciana Lazarescu, a romániai bevándorlók beilleszkedését vizsgáló szervezet (CDCDI) kutatója egy konferencián.

Az ENSZ becslései szerint a román uniós csatlakozás (2007) óta 3,4 millió román állampolgár költözött el az országból. Az országos statisztikai intézet február közepén közölte: tavaly csaknem 70 ezerrel csökkent Románia lakossága, és ez a szám 25 százalékos növekedést jelent az előző évi népességfogyáshoz képest.

"Kizárt, hogy 3,4 millióan vándoroltak ki Romániából a csatlakozás óta"
A helyzet talán nem ilyen drámai: két adatot összekevert valaki Horváth Mihály szociológus szerint, számol be a Maszol.ro. A 3,4 milliós szám valóban arra vonatkozik, hogy hány olyan személy tartózkodik hosszú ideje, életvitelszerűen egy másik országban, aki Romániában született - de a II. világháborútól számolva.
A másik, EU-n belüli mozgást mutató szám azokról szól, akik legalább egy éves tartózkodási engedélyt kérnek egy másik országban. Egy személy akár többször is kérhetett tartózkodási, letelepedési engedélyt, illetve egyes személyek, akik kértek ilyen típusú engedélyt, hazatértek. Ez az adat azt mutatja, 2008 és 2016 között körülbelül 1,9 millió román állampolgár vándorolt az EU-ban.

A bevándorlás távolról sem "kompenzálja" a munkaerő-veszteséget: tavaly év végén 117 ezer külföldit tartottak nyilván Romániában, és az országba érkező bevándorlók alig 9 százaléka jön munkaszerződéssel. Az Európai Unión belül Romániában az egyik legalacsonyabb a nem uniós rezidensek aránya - a lakosság 0,3 százaléka - ennél csak Szlovéniában és Szlovákiában alacsonyabb az arány. Ennek oka a nyelvi akadályok mellett az alacsony bérezés és a beilleszkedést segítő intézmények hiánya - mutatott rá a szakember.

A természetes népszaporulat 25 éve, 1992-ben került negatív tartományba Romániában, azóta egyre súlyosbodik a népességfogyás. Az ENSZ egyik előrejelzése 2050-re 14,5 milliós lakosságot jósolt a most 19,7 milliós országnak, amennyiben nem változik a népességet befolyásoló főbb mutatók alakulása.

Tavaly 40 ezerrel csökkent Magyarország népessége
A 2011. évi népszámlálás alapján a népesség becsült száma - a nemzetközi vándorlás figyelembevételével - 9 millió 771 ezer fő volt 2017 végén, írja az MTI-nek eljuttatott közleményében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Tavaly 91 600 gyermek született, ami 1463-mal kevesebb, mint 2016-ban. Tavaly 131 700-an haltak meg, 4647-tel többen mint egy évvel korábban. A halálozások számának emelkedése, valamint a születések számának csökkenése következtében a természetes fogyás 18 százalékkal nőtt: a 2016. évi 33 990-nel szemben 40 100 fő volt.
A 2017-ben megkötött 50 600 házasság 1205-tel kevesebb volt az egy évvel korábbinál.

Kapcsolódó
Nem puszta riogatás a Brexódusz-jelenségFogy a magyar, mondja büszkén a kormány

Párjával együtt lőttek agyon egy újságírót nagymácsédi házában

Publikálás dátuma
2018.02.26. 11:57
A szlovákiai település, ahol kettős gyilkosság történt- Google Street View

Röviddel éjfél előtt két halottat talált a rendőrség egy nagymácsédi családi házban, Szlovákiában, írja a Parameter.sk. Egyikük  Ján Kuciak, az Aktuality.sk oknyomozó újságírója.

A 27 éves férfi és a vele egykorú nő tavaszra tervezte esküvőjét, és a családi házat, melyben a tragédia történt, nemrégiben vásárolták. A rendőrséget a pár családja riasztotta, akik már egy hete nem hallottak a fiatalokról.

A rendőrség kettős gyilkosság ügyében indított nyomozást, írja az Aktuality.sk. Tibor Gašpar országos rendőrkapitány szerint a legvalószínűbb, hogy Kuciak oknyomozó munkássága miatt gyilkolták a párt. Az Aktuality szerkesztőségével egyeztetve néhány újságírójuk rendőri védelmet kap, tette hozzá a sajtótájékoztatón. A szerkesztőségi munkatársakkal arról is beszélni fognak, melyek azok az ügyek, amelyeknek köze lehet a brutális gyilkossághoz. Folyamatban van a portál főszerkesztőjének, Peter Bárdynak a kihallgatása.

A rendőrség a délelőtti órákban lezárta azt a nagymácsédi utcát, ahol az eset történt, a nyomozás részleteiről Gašpar csak annyit árult el, hogy a férfit mellkason lőtték, a nőt pedig fejbe. A település polgármestere egy másik lapnak elmondta, nem tud arról, hogy a szomszédokkal esetleg rossz lett volna a pár viszonya.

Időközben részvétéről biztosította az elhunytak családját az Aktuality.sk kiadója, a Ringier Axel Springer. Megdöbbenésének adott hangot a Facebookon Robert Kaliňák belügyminiszter is, aki a gyilkosság miatt törölte programját és visszatér Pozsonyba.