Előfizetés

Csökken a jobboldal népszerűsége Csehországban

Emelkedik a kormányzó ANO mozgalom, és csökken a jobboldali pártok támogatottsága Csehországban - derült ki abból a februári felmérésből, amelynek eredményét kedden tették közzé Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet országos felmérése szerint ha a parlamenti választásokat most, február közepén tartották volna, akkor az Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök által vezetett ANO mozgalom a szavazatok 33,5 százalékát kapta volna, négy százalékkal többet mint az általa megnyert tavaly októberi voksoláson (29,64 százalék).

A második helyen a Cseh Kalózpárt végezne 13 százalékkal (10,79), a harmadikon pedig a Cseh Szociáldemokrata Párt 12 százalékkal (7,27). A felmérésben a negyedik helyen a Polgári Demokratikus Párt végzett 10,5 százalékkal, ami kevesebb mint az októberi választáson elért eredményük (11,32). A népszerűségi lista ötödik helyén a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja áll, amelynek támogatottsága az októberi 7,76 százalékról 10 százalékra növekedett.

A cseh sajtóban bevándorlásellenesnek és szélsőségesnek minősített Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom népszerűsége a legutóbbi választás óta eltelt négy hónap alatt 10,64 százalékról 6,5 százalékra esett vissza. (MTI)

Tárgyalnának a kormánnyal a fegyveresek

Publikálás dátuma
2018.02.27. 11:29
LUIS ROBAYO / AFP
Jó ideje nem voltak békés választások Kolumbiában, ám a legnagyobb gerillaszervezet most bejelentette, hogy tűzszünetet rendelt el a jövő havi parlamenti választások idejére.

Mióta több mint fél évszázados szembenállás után a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) békét kötött a kormánnyal és vezetői úgy döntöttek, hogy a politikai életben harcolnak tovább, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) a latin-amerikai ország legjelentősebb gerillaszervezete.

A FARC-kal kötött történelmi béke azonban az ELN-re is inspirálóan hatott, így már korábban bejelentette, hogy szívesen folytatna párbeszédet a kormánnyal az együttélés lehetséges formáiról. Ez azonban félbeszakadt a közelmúltban, miután a bogotái vezetés azzal vádolta meg a szervezetet, hogy nem veszi komolyan a folyamatot, hiszen a dialógus idején is támadásokat intézett a biztonsági erők tagjai ellen. Az ELN azonban a tűzszünet bejelentésével egy időben most arra kérte a kormányt, hogy folytassák a tárgyalásokat – jelentette az Euronews.

Juan Mauel Santos Nobel-békedíjas elnök – akit a FARC-kal kötött alku miatt tüntettek ki – üdvözölte a fegyvernyugvás hírét.

Az ELN számára azonban tanulsággal bírhat, hogy milyen nehéz is az együttélés a békekötés után. A FARC, amely új – Alternatív Forradalmi Közösségi Erő – néven folytatta ténykedését a közéletben, nehezen talál elfogadottságra a lakosság körében.

Február elején a választásokra készülve az egyik korábbi vezető a párttá alakult szervezet egyik kampányrendezvényén szólalt volna fel Yumbóban, ám erre végül nem került sor, mert az emberek utcára vonultak. Amint az a fenti képen is látható, az indulatok olyannyira elszabadultak, hogy rohamrendőröket vezényeltek az utcára. A lakosság jelentős része máig nem tudja elfelejteni, hogy a szembenállás következtében sok ezren meghaltak, valamint földönfutókká váltak.

Felgyújtották a KMKSZ központi irodáját

Publikálás dátuma
2018.02.27. 09:13
Ungvár, helyszínelő rendőrök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodájánál. MTI Fotó: Nemes János
Ismeretlenek kedd hajnalban felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodáját Ungvár belvárosában, az épület jelentős részben kiégett- informál az MTI.

Az elkövetők közép-európai idő szerint éjjel két óra tájban betörték a KMKSZ-székház járdára néző egyik ablakát, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak az épület belsejébe. Az épület földszinti része jelentős részben kiégett, az emeleti helyiségekben nem keletkezett kár. A tűzoltókat a szomszédos irodaépület éjjeliőre értesítette, aki erős robbanásra lett figyelmes, majd az utcára kilépve meglátta a felcsapó lángokat. A rendőrség a délelőtti órákra ígér részletesebb tájékoztatást az incidensről.

A mostani egy hónapon belül a második támadás a KMKSZ központi irodája ellen. Az előző, sikertelen gyújtogatási kísérlet február 4-én történt, annak elkövetésével az ukrán hatóságok két lengyel állampolgárt gyanúsítanak.

Ungvár, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodája. MTI Fotó: Nemes János

Ungvár, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodája. MTI Fotó: Nemes János

Barta József, a KMKSZ alelnöke a sajtónak nyilatkozva elmondta, bízik benne, hogy a hatóságok felkutatják az elkövetőket és a felbujtókat. Hozzátette, szerinte ezúttal nem garázdaságról, hanem a kárpátaljai magyarok elleni provokációról van szó. Valakik mindenáron destabilizálni akarják a helyzetet Kárpátalján - mutatott rá az alelnök.

Szijjártó bekéreti az ukrán nagykövetet
Bekéretik a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét a KMKSZ irodája elleni támadás miatt. Emellett a Szijjártó Péter kedden találkozik az EBESZ kisebbségügyi főbiztosával, és ismét kezdeményezi, hogy a szervezet speciális megfigyelő missziója hozzon létre állandó jelenlétet Ukrajna nyugati részén, Kárpátalján is. A külügyminiszter megjegyezte: a helyreállítási költségeket és a helyreállításig tartó működéshez szükséges forrásokat a kormány biztosítja a KMKSZ-nek. (MTI)

Kárpátalja kormányzója szerint  az orosz titkosszolgálatok állnak a gyújtogatás mögött - írja a távirati iroda Hennagyij Moszkal hivatalos honlapjára hivatkozva. "Nekem személy szerint nincs semmilyen kétségem a felől, hogy a KMKSZ ungvári székházának a felgyújtását az orosz titkosszolgálatok inspirálták. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) többször szervezett provokációkat Kárpátalján." Ennek alátámasztására Moszkal megemlítette a provokatív magyar szövegű információs táblák tavalyi kihelyezését a Beregszászi és Nagyszőlősi járásokban, a vereckei honfoglalási emlékmű tervezett felrobbantását tavaly októberben és a KMKSZ-székház elleni két héttel ezelőtti február 4-i támadást. A kormányzó szerint ezek mind az FSZB által inspirált speciális műveletek voltak, amelyek a helyzet nemzetiségi alapon történő destabilizálását és a kelet-ukrajnaihoz hasonló forgatókönyv kiprovokálását célozták Kárpátalján.

Iratokat pakolnak a KMKSZ munkatársai. MTI Fotó: Nemes János

Iratokat mentenek a KMKSZ munkatársai. MTI Fotó: Nemes János