Háborgó történelemtanárok: harmadszor is hibás az atlasz

Publikálás dátuma
2018.02.28. 11:32
Érettségiző diákok. Illusztráció: Népszava
A Történelemtanárok Egylete szerint harmadszorra sem sikerült hibátlanul kiadni a középiskolásoknak kötelező használatra szánt atlaszt az OFI-nak, írja a Mérce.

2015 óta tart az új típusú történelematlaszok kálváriája: most éppen a 3. kiadásnál tartunk, de a szakértők szerint még ez is bőven hagy kívánni valót maga után. Legfrissebb változatról a Történelemtanárok Egyletének (TTE) honlapján jelent meg Hidas Gábor térképész elemzése: "olvashatósága, áttekinthetősége nem javult, kiegészítő eszköztára pedig nem növeli jelentősen az atlasz használhatóságát. A kétszeri átdolgozás révén sem sikerült egy igazán korszerű atlaszt alkotni" - fogalmazott Hidas.

A legnagyobb probléma még mindig az, hogy ha a jelenlegi szabályozás marad érvényben, akkor a következő érettségin kizárólag a hibás, új típusú atlaszt használhatják a középiskolások, mondta az ügy kapcsán Miklósi László, a TTE elnöke a Mérce megkeresésére. Az elmúlt két évben csak az mentette meg a diákokat ettől, hogy az utolsó pillanatban a minisztérium - a TTE által gyűjtött 10, illetve 5 ezer aláírástól nem függetlenül - engedélyezte a régi atlaszok használatát is. "Kétszer 80 ezer érettségiző diákot már sikerült megmenteni" - mondta Miklósi.

A Történelemtanárok Egylete évek óta küzd azért, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által kiadott tankönyvek hibáit kijavítsák. Miklósi szerint "szakmailag ugyan két kézzel kaptak a véleményünk után, de nyilvánosan ezt nem mondták el".

A teljes cikk itt olvasható.

Szerző

Elios - Igazi nyomozást sürget az EU főellenőr

Publikálás dátuma
2018.02.28. 11:10
Ingeborg Grassle - Forrás: Európai Parlament/Strasbourg
„Valódi nyomozást szeretnék látni Orbán vejének az ügyében” - nyilatkozta a Ingeborg Grässle az Európai Parlament Költségvetési ellenőrző bizottságának az elnöke, parlamenti képviselő a Politico.eu brüsszeli portálnak.

A nyáron nálunk a négyes metrónál járó és a felcsúti kisvasutat is meglátogató főellenőr úgy fogalmazott: „mi együttműködésre számítunk, hogy megoldhassuk a problémákat. Mi támogatni szeretnénk Magyarországot. Ám a (magyar) hatóságok ezt úgy állítják be, mintha Európa belezavarni próbál Magyarország életébe, ami nem igaz.”

A német képviselőnő szavainak nyomatékot ad, hogy a magyar hatóságok korábban itteni, ellenzéi képviselők feljelentésére már nyomoztak az Elios-ügyben, ám semmiféle problémát nem találtak Orbán Viktor vejének az érdekeltségébe tartozó cég közvilágítási tenderei körül. Ezzel párhuzamosan viszont az Európai Csalás Elleni Hivatal (Olaf) is górcsó alá vette a Tiborcz-tendereket, és ahol a magyar hatóságok semmiféle problémát nem észleltek ott az Olaf rendkívül súlyos, szervezett csalásra utaló jeleket találtak.

Ingeborg Grässle szóvá tette, hogy korábban tárgyalt Polt Péter legfőbb ügyésszel is. Akkor a hatóságok karácsonyra ígértek eredményt a másik, Olaf által feltárt csalás, a négyes metró körüli visszaélések kapcsán is, ám az ügyben azóta sem történt előrelépés.

A Politico.eu megemlíti: bár Orbán pártja, a Fidesz az Európai Néppárt tagja és a szövetség rendre megvédi Orbánt a támadásoktól, azonban a néppárton belül is egyre többen tisztában vannak azzal, hogy Magyarországon rendszerszintű probléma a korrupció.

„Korábban erről nem volt kialakult álláspont” – világította meg a helyzetet egy nevének elhallgatását kérő néppárti. „Most már nagyon nem baráti a vélekedés” -tette hozzá.

Szerző

Szorosabb a nyakkendő - Nyilvános a hódmezővásárhelyi Elios-szerződés

Publikálás dátuma
2018.02.28. 09:25
Fotó: Azonnali
Az Unió szerint szervezett csalás eredményeképp létrejött szerződést Lázár János írta alá Orbán vejének érdekeltségével. Igyekezett elébe menni a fideszes vezetésű hódmezővásárhelyi önkormányzat Márki-Zay Péternek: a vasárnap váratlan, ám annál átütőbb győzelmet elérő független Márki-Zay korábban megígérte: kikéri az összes, városra vonatkozó OLAF-iratot.

Márki-Zay Péter független jelölt vasárnapi győzelme után nem sokkal kikerült Hódmezővásárhely honlapjára a városnak az Orbán Viktor-vej, Tiborcz István érdekeltségében tartott Elios Innovatív Zrt-vel - illetve korábbi nevén: ES Holdinggal - kötött szerződés. A dolkumentum mellett a város honlapjára felkerült a hódmezővásárhelyi közvilágítási tender ajánlattételi felhívása,  illetve a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata. ( update: Lázár János környezetéből azt jelezték az Indexnek, hogy szerintük a szerződés már korábban is elérhető volt a város honlapján.)  

A dokumentumból kiderül, hogy hamis volt a kormánysajtó korábbi állítása, amikor a Elios – ES Holding – ügyét a későbbi résztulajdonoshoz, az időközben Orbán Viktor politikai ellenfelévé vált Simicska Lajoshoz próbálta kötni. A szerződést ugyanis a város részéről Lázár János polgármester írta alá, míg az ES Holdingtól Tiborcz István üzlettársa Erdei Bálint. De a dokumentum szerint a cég egyik képviselője Tiborcz István akkori vezérigazgató. A hódmezővásárhelyi tenderről a 24.hu  nyomán megírtuk, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (Olaf) szerint a kiíró önkormányzat összejátszott a későbbi tendergyőztes céggel.

Lázár János lapunknak korábban elismerte: Tiborcz Istvánnal "együtt találták ki" a hódmezővásárhelyi közvilágítási programot.

A most közzétett szerződés szerint Tiborcz cége áfával együtt 721 millió forintért vállalta a Hódmezővásárhelyi közvilágítás lecserélését. A 2010-ben aláírt szerződés szerint az ES-Holding vállalta, hogy a takarékos LED világítással öt év alatt 25 százalékos spórolást ér el a közvilágítási költségekben. A szerződés meglehetősen nagyvonalúan mindössze 10 millió forintos meghiúsulási kötbért ír elő a vállalkozó ES Holding számára. Az akkor huszonéves Tiborcz István és Erdei Bálint vállalkozása Hódmezővásárhelyen szerezhetett akkora megrendelésállományt, amelyet később referenciaként tudott felmutatni más közvilágítási tenderen. Az ES Holding ugyanis úgy nyerte el a vaskos, közel egymilliárdos megbízást 2010-ben, hogy 2008-ban nem volt bevétele, és forgalma még 2009-ben sem érte el a 10 millió forintot. Mint arról korábban írtunk: a 24.hu által megszerzett Olaf jelentés szerint a hódmezővásárhelyi tenderen alakult ki a később több tucat önkormányzatnál bejáratott csalási szisztéma.

Bár a kormánysajtó később az ES-Eliosban résztulajdont szerzett, ám Orbánnal később szembefordult Simicska Lajos nagyvállalkozóra próbálta kenni az Elios-botrányt, ám azóta kiderült, hogy Simicskának nem volt jövedelme az Eliosból, az onnan származó osztalék Tiborcznál landolhatott.

Nincs mese, a brüsszeli dokumentumban ott virít Lázár János neve
Nem sokkal a súlyos választási veresége után a fideszes alpolgármester elküldte az unió csalás elleni testületének októberi levelét az azt közérdekű adatigényléssel kikérő Átlátszónak. A dokumentumban az OLAF azt részletezi, miként játszott össze az akkor Lázár János vezette önkormányzat Orbán vejének a cégével.
Vagyis: a levélből immáron hivatalosan is kiderült, amit a Fidesz hosszú időn át elkendőzni illetve tagadni próbált: az OLAF rendkívül súlyos, szervezett csalásra és az akkor Lázár János vezette önkormányzat, illetve Orbán vejének érdekeltsége közötti összejátszásra utaló jeleket fedezett fel a hódmezővásárhelyi tendernél. Megírják: Magyarországon az első LED izzós közvilágítás-felújítási tenderét Hódmezővásárhelyen írták ki. A későbbi tendergyőztes, a Tiborcz István résztulajdonában lévő ES Holdingot (a későbbi Eliost) mindössze néhány hónappal a tendergyőzelem előtt hozták létre.
Az OLAF leveléből kiderül az is, hogy a közbeszerzési szabályok felrúgása mellett rendkívül súlyos összeférhetetlenséget is elkövettek a hódmezővásárhelyi tendernél. Így az önkormányzat a későbbi pályázó ES kérésére projektmenedzsment tanácsadói szerződést kötött a Tender Network Zrt.-vel, majd tíz nappal később az ES Holding Zrt. is projektmenedzsment tanácsadói szerződést kötött a Tender Network Zrt.-vel. Azaz a cég egyszerre dolgozott a pályázatot kiíró és elnyerő cégnek. Ráadásul az együttműködés később, más közvilágítási tendereknél is megfigyelhető volt.
De más összefonódás is kiviláglik a dokumentumból: Hódmezővásárhely közbeszerzési tanácsadója az Ész-Ker Kft. volt, a cégben pedig többségi tulajdona volt Kárpáti Péter Györgynek, aki viszont közös céget vitt Tiborcz István üzlettársával, Hamar Endrével. Az Ész-Ker Kft. később zsíros megbízásokat kapott a parlamenti Fidesz-frakciótól, illetve kettő, összesen 6,8 milliárdo forint értékű közbeszerzés egyik nyertesének választotta a Lázár János vezette miniszterelnökség.
Mint arról beszámoltunk immáron jókora zűrzavar kezd kibontakozni az önkormányzatok között arról, hogy kiadhatóak-e az Orbán Viktor miniszterelnök vejének a volt cégét érintő, Európai Csalás Elleni Hivatal (Olaf) önkormányzatokhoz írott levelei vagy sem.
Korábban a zalaegerszegi, a kecskeméti, hajdúböszörményi önkormányzatok is úgy döntöttek, hogy különféle, jogi-jellegű indokokra hivatkozva nem teszik közzé az OLAF  iratait.

lásd még: Elios - Igazi nyomozást sürget az EU főellenőr

Szerző