Rejtélyes csend a Békemenet körül

Publikálás dátuma
2018.02.28. 18:00
SZERVEZŐK - Bencsik András és Bayer Zsolt: nem egyeztettek a Fidesz-szel, mielőtt bedobták az újabb vonulás ötletét. Fotó: Népsz
Úgy látszik, meglepte a dolog a Fidesz kommunikációs csapatát – Bencsik András lapunknak nyilatkozva ezzel magyarázta, hogy a Fidesz honlapja és a kormánypárti sajtó nem propagálja a március 15-re meghirdetett Békemenetet.

Bayer Zsolt, a Magyar Idők publicistája hétfőn, az Echo TV Sajtóklub című műsorában jelentette be, hogy a hódmezővásárhelyi fideszes vereségre adott válaszként újra Békemenetet szerveznek. Közlése szerint a gyülekező március 15-én a budai oldalon, a Bem téren lesz: a menet onnan vonul a Kossuth térre, hogy meghallgassa Orbán Viktor miniszterelnök beszédét.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője – kedden este, amikor egy rendezvény előtt a Békemenetről kérdeztük – közölte: „Nem kellett ezt velünk egyeztetni, ők így gondolták, mi örülünk neki”. Hozzátette: „nem mi támogatjuk a Békemenetet, hanem a Békemenet támogat minket”. A frakcióvezető szerint nincs olyan szándék, hogy a Fidesz „lefújja” a kormánypárti felvonulást.

A furcsa az, hogy szerdán, a bejelentés másnapján a Békemenetnek a kormánypárti lapokban ugyanúgy nem találtuk nyomát (sem a Magyar Hírlapban, sem a Magyar Időkben), ahogyan a Fidesz, de még a Civil Összefogás Fórum (CÖF) honlapján sem. Néhány kósza rövidhírtől eltekintve csend fogadta a bejelentést.

„Nem gondoltuk végig, spontán módon, hirtelen született az ötlet. Bayer Zsolttal ketten beszéltük meg a Sajtóklub felvétele előtt, hogy ismét Békemenetet szervezünk” – számolt be a Népszavának Bencsik András, a műsor egyik résztvevője, a Magyar Demokrata hetilap főszerkesztője, a Békemenet Egyesület elnöke. Indoklása szerint az volt az érzésük, hogy a mostani helyzetben a kormánypárti tábornak lelki megerősítésre van szüksége.

„Természetesen nem akartuk kihagyni a CÖF-öt” – jegyezte meg Bencsik András, de a kezdeményezés annyira váratlanul jött, hogy előzőleg még a Fidesszel sem egyeztettek. Bencsik feltételezése szerint néhány napnak még el kell telnie, amíg a Fidesz és a kormánypárti sajtó „megemészti a bejelentést”. Örülne, ha a kezdeményezés nagyobb médiatámogatást kapna.

Egyszer már előfordult, méghozzá 2014 végén, hogy Bencsik András fölvetette egy újabb Békemenet lehetőségét (az elsőt 2012 elején tartották), de a Fidesz akkor nem állt a terv mögé. Bencsik semmi okát nem látná annak, hogy a Fidesz ne támogassa a mostani Békemenetet, hiszen – hangsúlyozta – „jó szándékú, civil, a kormányt támogató kezdeményezésről van szó”.

Elküldtük kérdéseinket a Fidesz-sajtónak. Kíváncsiak voltunk rá, a kormánypárt egyetért-e a kezdeményezéssel, szükségét látja-e annak, hogy erről hivatalos formában, testületileg is állást foglaljon. Ezt a választ kaptuk:

"A Békemenet egy önállóan szerveződő, civil kezdeményezés, épp ezért nem igényel semmiféle pártdöntést. A Fidesz üdvözli a kezdeményezést, mint minden olyan lépést, amely támogatja a kormány politikai küzdelmét, hogy megvédjük Magyarország függetlenségét és biztonságát. Március 15-én a magyar szabadság legnagyobb ünnepét és a 48-as hősöket ünnepeljük, ezért bízunk benne, hogy sokan jönnek majd el a Kossuth térre."

Lásd még: A lengyelek már készülnek a Békemenetre

Szerző

Az Olasz Testvérek vezetőjét fogadta Orbán Viktor

Publikálás dátuma
2018.02.28. 14:59
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Orbán Viktor miniszterelnök fogadta az Olasz Testvérek párt elnökét az Országházban. A Silvio Berlusconi pártszövetségébe tartozó jobboldali formáció vezetője, Giorgia Meloni szerint a visegrádi országok védik meg a gazdaságot a nagy spekulációtól és az európai identitást az iszlamizációtól.  

Meloni szerdán, néhány nappal az olasz parlamenti választások előtt tárgyalt Budapesten Orbán Viktor kormányfővel. A politikus még a találkozó előtt nyilatkozott a La Stampának. Giorgia Meloni közölte: látogatásával jelzést kíván küldeni az Európai Uniónak. A pártvezető nevetségesnek nevezte, hogy az olasz politikusok Brüsszelbe járnak, miközben a V4-ek európai politikája sokkal érdekesebb. Korábban Matteo Salvini, a jobbközép koalíció nagyobb pártja, az Északi Liga vezetője jelentette ki, hogy Orbán Viktor Európája az, amely neki tetszik. (MTI)Szerző

Fejleszt a TEK - "Mozgó vezetési pontot" vettek

Publikálás dátuma
2018.02.28. 14:29
Népszava fotó
Mozgó irányítási központot vásárolt magának a Terrorelhárító Központ (TEK), - ahogy az Egyenruhában blogon írták - olyat,  amilyet nemigen láthattak idáig Magyarországon. A járműről készült fotók januárban szivárogtak ki. 

A blog azt állította, hogy a képeken egy szupertitkos, páncélozott kamion látható. A TEK a napokban elismerte - írja a 24.hu - , hogy a svéd Scania gyártól vásároltak egy R730-at. Az új sorozathoz tartozó kamion 52,5 millió forintba került. Ebben az árban azonban nincsenek benne azok a technikai eszközök, felszerelések, amelyeket a jármű hátsó dobozába építettek be. A blog szerint az ilyen járművek ára felmehet akár 400 millióra is. A TEK Veres Dávid I. kerületi képviselő adatkérésére válaszolva azt írta, azért szerezték be a Scaniát, hogy más rendvédelmi szervekhez hasonlóan a TEK-nek is legyen mozgó vezetési pontként használható gépjárműve. A kocsi technikai képességeiről, a páncélzatról és a kiegészítő felszerelések adatairól nem adtak információt. Arra hivatkoztak, hogy a TEK vezetőjének döntése alapján ez tíz évig nem hozható nyilvánosságra. A terrorelhárítók szerint az adatkorlátozás alapjául szolgáló közérdek nagyobb súlyú a közérdekű adatok megismerhetőségéhez fűződő érdeknél.

A portál emlékeztetett: a Pintér Sándor belügyminiszter által januárban kiadott összesítés szerint a rendőrség az Orbán-kormány 2010-es megalakulása óta összesen 56 milliárd forintot költött gépkocsi-beszerzésre. A legnagyobb keretet tavaly kapták, amikor 30 milliárdot hagytak ott az autókereskedőknél. 2017-ben egyebek mellett 832 Skodát, 580 Mercedest, 450 Suzukit, 379 darab Volkswagent és 211 Audit vásároltak.

lásd még: Félnek? - Őrülten fegyverkezik Kövér László

Szerző