Rejtélyes csend a Békemenet körül

Publikálás dátuma
2018.02.28 18:00
SZERVEZŐK - Bencsik András és Bayer Zsolt: nem egyeztettek a Fidesz-szel, mielőtt bedobták az újabb vonulás ötletét. Fotó: Népsz
Fotó: /
Úgy látszik, meglepte a dolog a Fidesz kommunikációs csapatát – Bencsik András lapunknak nyilatkozva ezzel magyarázta, hogy a Fidesz honlapja és a kormánypárti sajtó nem propagálja a március 15-re meghirdetett Békemenetet.

Bayer Zsolt, a Magyar Idők publicistája hétfőn, az Echo TV Sajtóklub című műsorában jelentette be, hogy a hódmezővásárhelyi fideszes vereségre adott válaszként újra Békemenetet szerveznek. Közlése szerint a gyülekező március 15-én a budai oldalon, a Bem téren lesz: a menet onnan vonul a Kossuth térre, hogy meghallgassa Orbán Viktor miniszterelnök beszédét.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője – kedden este, amikor egy rendezvény előtt a Békemenetről kérdeztük – közölte: „Nem kellett ezt velünk egyeztetni, ők így gondolták, mi örülünk neki”. Hozzátette: „nem mi támogatjuk a Békemenetet, hanem a Békemenet támogat minket”. A frakcióvezető szerint nincs olyan szándék, hogy a Fidesz „lefújja” a kormánypárti felvonulást.

A furcsa az, hogy szerdán, a bejelentés másnapján a Békemenetnek a kormánypárti lapokban ugyanúgy nem találtuk nyomát (sem a Magyar Hírlapban, sem a Magyar Időkben), ahogyan a Fidesz, de még a Civil Összefogás Fórum (CÖF) honlapján sem. Néhány kósza rövidhírtől eltekintve csend fogadta a bejelentést.

„Nem gondoltuk végig, spontán módon, hirtelen született az ötlet. Bayer Zsolttal ketten beszéltük meg a Sajtóklub felvétele előtt, hogy ismét Békemenetet szervezünk” – számolt be a Népszavának Bencsik András, a műsor egyik résztvevője, a Magyar Demokrata hetilap főszerkesztője, a Békemenet Egyesület elnöke. Indoklása szerint az volt az érzésük, hogy a mostani helyzetben a kormánypárti tábornak lelki megerősítésre van szüksége.

„Természetesen nem akartuk kihagyni a CÖF-öt” – jegyezte meg Bencsik András, de a kezdeményezés annyira váratlanul jött, hogy előzőleg még a Fidesszel sem egyeztettek. Bencsik feltételezése szerint néhány napnak még el kell telnie, amíg a Fidesz és a kormánypárti sajtó „megemészti a bejelentést”. Örülne, ha a kezdeményezés nagyobb médiatámogatást kapna.

Egyszer már előfordult, méghozzá 2014 végén, hogy Bencsik András fölvetette egy újabb Békemenet lehetőségét (az elsőt 2012 elején tartották), de a Fidesz akkor nem állt a terv mögé. Bencsik semmi okát nem látná annak, hogy a Fidesz ne támogassa a mostani Békemenetet, hiszen – hangsúlyozta – „jó szándékú, civil, a kormányt támogató kezdeményezésről van szó”.

Elküldtük kérdéseinket a Fidesz-sajtónak. Kíváncsiak voltunk rá, a kormánypárt egyetért-e a kezdeményezéssel, szükségét látja-e annak, hogy erről hivatalos formában, testületileg is állást foglaljon. Ezt a választ kaptuk:

"A Békemenet egy önállóan szerveződő, civil kezdeményezés, épp ezért nem igényel semmiféle pártdöntést. A Fidesz üdvözli a kezdeményezést, mint minden olyan lépést, amely támogatja a kormány politikai küzdelmét, hogy megvédjük Magyarország függetlenségét és biztonságát. Március 15-én a magyar szabadság legnagyobb ünnepét és a 48-as hősöket ünnepeljük, ezért bízunk benne, hogy sokan jönnek majd el a Kossuth térre."

Lásd még: A lengyelek már készülnek a Békemenetre

2018.02.28 18:00

Pufimellényes Tiborczcal mutatják meg az európai választóknak, hova kerülnek az uniós pénzek (videó)

Publikálás dátuma
2018.09.20 16:51

Fotó: Twitter/
Az animált videóban Orbánon kívül Mészáros és Simicska is felbukkan.
Twitter-oldalán tett közzé a liberális ALDE egy hosszú videóanimációt arról, kiknél kötnek ki a Magyarországnak szánt uniós támogatások. A bejegyzésben azt írják: a magyar kormány elindított egy kampányt az adófizetők pénzéből, melyben Guy Verhofstadtot (az ALDE frakcióvezetőjét) és Judith Sargentinit támadják, és úgy vélik, a magyaroknak meg kellene nézniük ezt a videót. Az animációban Tiborcz Istvánt pufimellényben, Simicska Lajost hózentrógerrel és Mészáros Lőrincet kantáros nadrágban ábrázolták. A kisfilmet nyilvánvalóan a 2019-es európai parlamenti választások miatt készítették.
2018.09.20 16:51
Frissítve: 2018.09.20 17:02

Napsütéses, meleg időnk lesz pénteken, majd megérkezik az igazi ősz

Publikálás dátuma
2018.09.20 16:09

Fotó: Shutterstock/
A csillagászati ősz beköszöntével az időjárás is ősziesre fordul a hétvégétől.
Pénteken még csendes, többnyire napos, száraz és meleg időnk lesz, a változás szombaton kezdődik: ekkortól a jövő hét elejéig több időjárási front is átvonul fölöttünk, összességében mintegy 10 fokkal hűvösebbre és szelesre fordul az idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. 
Pénteken többnyire derült vagy kissé felhős lesz az ég, mindenhol többórás napsütés várható. Az Alföldön és északkeleten lehet több gomolyfelhő, illetve késő délutántól északnyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, ami késő este a Kisalföldön meg is vastagodik. Csapadék nem valószínű, de a déli szél többfelé megélénkül, a Fertő térségében olykor meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között valószínű.
Szombaton mindenhol beborul az ég és egyre több helyen valószínű eső, zápor, majd késő délután észak felől szakadozni kezd a felhőzet. Az északnyugatira, északira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 14 és 20, másutt többnyire 20 és 26 fok között alakul. A fővárosra és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát. 
Vasárnap változó felhőzetre számíthatunk többórás napsütéssel. Napközben már nem valószínű csapadék, ám a nyugati, délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között várható.
2018.09.20 16:09
Frissítve: 2018.09.20 16:09