A Kúria szerint sem összeférhetetlenek Patyi tisztségei

Publikálás dátuma
2018.02.28. 19:43
Népszava fotó
Helybenhagyta a Kúria szerdán a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) múlt pénteki határozatát, amelyben elutasította a Patyi András, az NVB elnöke tisztségei összeférhetetlenségének megállapítása iránti indítványt.

A Kúria az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a választási eljárásról szóló törvény két együttes feltételt szab az összeférhetetlenség megállapításához. Egyrészt definiálja az érintett, "foglalkoztató" szervet, másrészt előírja a meghatározott szervvel a munkajogviszony fennállását.

Azt is hangsúlyozta a Kúria, hogy az összeférhetetlenségi szabályok nem értelmezhetőek kiterjesztően. Az összeférhetetlenség fennállásához mindkét feltétel együttes megléte szükséges, az egyik vagy mindkét feltétel fennállásának hiánya kizárja az összeférhetetlenség megállapítását.

A bírósági felülvizsgálati kérelem keretei között a Kúria azt állapította meg, hogy az NVB elnöke által az Államreform Bizottság elnöki tisztének betöltése nem eredményez összeférhetetlenséget - olvasható a közleményben.

Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke még múlt kedden nyújtotta be kifogását, kérve, hogy az NVB állapítsa meg: összeférhetetlen Patyi Andrásnak, a testület elnökének tisztsége más posztjaival, így a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori és az Államreform Bizottság elnöki tisztségével.

Az NVB egyhangú döntésével megállapította, hogy Patyi András tagsága a testületben nem összeférhetetlen más posztjaival.

Az NVB lényegében azzal indokolta a határozatát, hogy Patyi András nincs munkaviszonyban központi államigazgatási vagy egyéb közigazgatási szervvel, mert sem az egyetem, sem az Államreform Bizottság nem minősül annak.

A Kúria szerdán hangsúlyozta, hogy a felülvizsgálati kérelemnek kizárólag AZ NVB elnöke megbízatásának az Államreform Bizottság elnöki tisztségével való összeférhetetlenségére vonatkozó érveit, az e körben hivatkozott jogsértéseket vizsgálta érdemben. Ennek oka, hogy a bírósági felülvizsgálati kérelemben nem elegendő jogszabálysértésre hivatkozni, meg kell jelölni a jogszabálysértés indokát is.

Bár a felülvizsgálati kérelemben megjelölték a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény bizonyos paragrafusait, a kérelmező a jogszabályi hivatkozásokhoz nem társított a jogszabálysértéshez kapcsolódó érdemi indokolást, így nem állapítható meg, hogy miben áll a jogsértés mibenléte - olvasható a közleményben.

Szerző

Rejtélyes csend a Békemenet körül

Publikálás dátuma
2018.02.28. 18:00
SZERVEZŐK - Bencsik András és Bayer Zsolt: nem egyeztettek a Fidesz-szel, mielőtt bedobták az újabb vonulás ötletét. Fotó: Népsz
Úgy látszik, meglepte a dolog a Fidesz kommunikációs csapatát – Bencsik András lapunknak nyilatkozva ezzel magyarázta, hogy a Fidesz honlapja és a kormánypárti sajtó nem propagálja a március 15-re meghirdetett Békemenetet.

Bayer Zsolt, a Magyar Idők publicistája hétfőn, az Echo TV Sajtóklub című műsorában jelentette be, hogy a hódmezővásárhelyi fideszes vereségre adott válaszként újra Békemenetet szerveznek. Közlése szerint a gyülekező március 15-én a budai oldalon, a Bem téren lesz: a menet onnan vonul a Kossuth térre, hogy meghallgassa Orbán Viktor miniszterelnök beszédét.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője – kedden este, amikor egy rendezvény előtt a Békemenetről kérdeztük – közölte: „Nem kellett ezt velünk egyeztetni, ők így gondolták, mi örülünk neki”. Hozzátette: „nem mi támogatjuk a Békemenetet, hanem a Békemenet támogat minket”. A frakcióvezető szerint nincs olyan szándék, hogy a Fidesz „lefújja” a kormánypárti felvonulást.

A furcsa az, hogy szerdán, a bejelentés másnapján a Békemenetnek a kormánypárti lapokban ugyanúgy nem találtuk nyomát (sem a Magyar Hírlapban, sem a Magyar Időkben), ahogyan a Fidesz, de még a Civil Összefogás Fórum (CÖF) honlapján sem. Néhány kósza rövidhírtől eltekintve csend fogadta a bejelentést.

„Nem gondoltuk végig, spontán módon, hirtelen született az ötlet. Bayer Zsolttal ketten beszéltük meg a Sajtóklub felvétele előtt, hogy ismét Békemenetet szervezünk” – számolt be a Népszavának Bencsik András, a műsor egyik résztvevője, a Magyar Demokrata hetilap főszerkesztője, a Békemenet Egyesület elnöke. Indoklása szerint az volt az érzésük, hogy a mostani helyzetben a kormánypárti tábornak lelki megerősítésre van szüksége.

„Természetesen nem akartuk kihagyni a CÖF-öt” – jegyezte meg Bencsik András, de a kezdeményezés annyira váratlanul jött, hogy előzőleg még a Fidesszel sem egyeztettek. Bencsik feltételezése szerint néhány napnak még el kell telnie, amíg a Fidesz és a kormánypárti sajtó „megemészti a bejelentést”. Örülne, ha a kezdeményezés nagyobb médiatámogatást kapna.

Egyszer már előfordult, méghozzá 2014 végén, hogy Bencsik András fölvetette egy újabb Békemenet lehetőségét (az elsőt 2012 elején tartották), de a Fidesz akkor nem állt a terv mögé. Bencsik semmi okát nem látná annak, hogy a Fidesz ne támogassa a mostani Békemenetet, hiszen – hangsúlyozta – „jó szándékú, civil, a kormányt támogató kezdeményezésről van szó”.

Elküldtük kérdéseinket a Fidesz-sajtónak. Kíváncsiak voltunk rá, a kormánypárt egyetért-e a kezdeményezéssel, szükségét látja-e annak, hogy erről hivatalos formában, testületileg is állást foglaljon. Ezt a választ kaptuk:

"A Békemenet egy önállóan szerveződő, civil kezdeményezés, épp ezért nem igényel semmiféle pártdöntést. A Fidesz üdvözli a kezdeményezést, mint minden olyan lépést, amely támogatja a kormány politikai küzdelmét, hogy megvédjük Magyarország függetlenségét és biztonságát. Március 15-én a magyar szabadság legnagyobb ünnepét és a 48-as hősöket ünnepeljük, ezért bízunk benne, hogy sokan jönnek majd el a Kossuth térre."

Lásd még: A lengyelek már készülnek a Békemenetre

Szerző

Az Olasz Testvérek vezetőjét fogadta Orbán Viktor

Publikálás dátuma
2018.02.28. 14:59
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Orbán Viktor miniszterelnök fogadta az Olasz Testvérek párt elnökét az Országházban. A Silvio Berlusconi pártszövetségébe tartozó jobboldali formáció vezetője, Giorgia Meloni szerint a visegrádi országok védik meg a gazdaságot a nagy spekulációtól és az európai identitást az iszlamizációtól.  

Meloni szerdán, néhány nappal az olasz parlamenti választások előtt tárgyalt Budapesten Orbán Viktor kormányfővel. A politikus még a találkozó előtt nyilatkozott a La Stampának. Giorgia Meloni közölte: látogatásával jelzést kíván küldeni az Európai Uniónak. A pártvezető nevetségesnek nevezte, hogy az olasz politikusok Brüsszelbe járnak, miközben a V4-ek európai politikája sokkal érdekesebb. Korábban Matteo Salvini, a jobbközép koalíció nagyobb pártja, az Északi Liga vezetője jelentette ki, hogy Orbán Viktor Európája az, amely neki tetszik. (MTI)Szerző