Kanada;Balog Zoltán;Torontói Első Magyar Református Egyház;Magyar Diaszpóra Missziós Központ;

500 milliót küld a kormány egy torontói magyar egyháznak

Idén és jövőre is 250 millió forintot küld a kormány a Torontói Első Magyar Református Egyháznak (TEMRE), tudósít a Magyar Nemzet.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat rendelkezik arról is, hogy egy Magyar Diaszpóra Missziós Központ nevű szervezetet is hozzanak létre Torontóban - erre kellhet a pénz.

A mintegy kétszáz fős gyülekezet jó kapcsolatot ápol a kormány tagjaival: Balog Zoltán emberierőforrás-miniszer 2014-ben ellátogatott templomukba, és tavaly júniusban is részt vett egy torontói istentiszteletükön, ahol megáldott egy székely zászlót (szerk. vigyázat videó!), 2017 augusztusában pedig Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntette a gyülekezet tagjait. Az egyház Facebook-oldalára is a torontói magyar főkonzulátus, illetve a szervezet munkatársai töltik fel a képeket, írja a lap.

A magyar kormány 2013 és 2017 között több százmillió forintot küldött a vélhetően amúgy sem szűkölködő kanadai magyar alapítványoknak és szervezeteknek, közölte a Magyar Nemzettel Cristopher Adam, a Kanadai Magyar Hírlap főszerkesztője. 2016-ban a Torontói Első Magyar Baptista Gyülekezet is kapott 52 millió forintot ingatlanépítésre.

Mint írtuk, még decemberben 200 milliárdot szórt szét a kormány a hozzá közel álló, határon túli szervezeteknek. Ebből jelentős pénzek jutottak egyházaknak: 27 milliárd forintot az Erdélyi Református Egyházkerület és 1,5 milliárd forintot a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség kapott.