Harc Ausztriában a dohányzási tilalomért

Publikálás dátuma
2018.03.02 06:34
A dohányzás elleni tilalom ellen az étteremtulajdonosok tiltakoztak Fotó: AFP/Hasan Tosun
Fotó: /

Több mint 200 ezer aláírás gyűlt össze Ausztriában a dohányzási törvény visszaállításával szemben, annak ellenére, hogy a belügyminisztériumban lelassult a számítógépes feldolgozás. Népi kezdeményezéshez gyűlik az aláírás, amit az osztrák orvosi kamara elnöke és a vöröskereszt vezetője indított el. Az osztrák törvények szerint a népi kezdeményezés, ha sikeres (ehhez 100 ezer aláírás kell), akkor a parlamentnek kötelező az adott kérdést napirendre tűznie.

Ausztriában még az előző kormány idején hoztak törvényt arról, hogy az éttermekben, vendéglátó ipari egységekben tilos a dohányzás. Az októberi választásokon győztes néppárti-szabadságpárti koalíciós kormány tagjai viszont abban állapodtak meg, hogy vissza lehet majd állítani a dohányzás céljára fenntartott termeket. A kezdeményezés a szabadságpárttól származik, amely az „új világ” jegyében azon is fáradozik, hogy az autópályákon emeljék fel maximális sebességet 130-ról 140-re. A néppárt paktumhűségre hivatkozva kiállt a dohányzási tilalom lazításáért, de magán a párton belül is erős az ellenállás.

A don’t smoke elnevezésű akció keretében grazi orvosok közzé tették kutatásukat, amely szerint az éttermekben érvényes teljes dohányzási tilalom évente mintegy 1500 kórházi tartózkodást tesz feleslegessé a 14 éven aluliak körében. A passzív dohányzás, s ez érvényes a kiskorúakra, 18,5 százalékkal növeli a tüdőgyulladások, s ugyanennyivel a hörgőgyulladások számát.

Az FPÖ viszont drasztikus lépésre készül, mert szerinte pártpolitikai okokból gyűjtenek aláírásokat a lazítás ellen. Gyorsított eljárásban akarják a parlament elé vinni a javaslatot, anélkül, hogy azt szakértők véleményezhetnék. Ez esetben a képviselők már április 17-én voksolhatnának róla.

2018.03.02 06:34

Pompeo: Az USA kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával

Publikálás dátuma
2018.09.19 22:01
Mike Pompeo
Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba.
Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakítása érdekében – jelentette be szerdai közleményben Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója. Az MTI összefoglalója szerint a külügyminiszter közölte: találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején. Pompeo tudatta, hogy az Egyesült Államok meghívta Észak-Korea képviselőit Bécsbe egy találkozóra az amerikai kormány különmegbízottjával, Stephen Biegunnal. A miniszter ugyanakkor leszögezte: az Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről folyó tárgyalásokat 2021-ig lezárják. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a jövő héten Észak-Koreáról rendezendő vitáját Mike Pompeo elnökli majd.

„Fantasztikus előrehaladásról” beszélt Trump

Donald Trump amerikai elnök szerda délelőtt, mielőtt Észak-Karolinába indult a katasztrófa sújtotta vidékeket meglátogatni, újságíróknak dicsérte Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóját. Hangoztatta, hogy szerinte „fantasztikus az előrehaladás” az Észak-Koreával folytatott megbeszéléseken. Délután Twitter-bejegyzésekben reagált arra, hogy a két Korea közös nyilatkozatot írt alá. „Nagyon izgalmasnak” nevezte, hogy a két Korea közösen nyújt be pályázatot a 2032-es olimpiai játékok megrendezéséért. A mikroblog-bejegyzésben megismételte, hogy a koreai háborúban elesett amerikai katonáknak Észak-Koreában lévő földi maradványai vissza fognak térni az Egyesült Államokba.
2018.09.19 22:01
Frissítve: 2018.09.19 22:01

Kiutasíthatják a beregszászi magyar konzult egy rejtett kamerás felvétel miatt

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:48
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter
Fotó: AFP/ Sina Schuldt / dpa
„Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán külügyminiszter.
Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a Youtube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva, Pavlo Klimkin a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, „jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá” – tette hozzá. „Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közüli választás a magyar kollégák kezében van.
Szerző
2018.09.19 21:48
Frissítve: 2018.09.19 22:08