Ilyen még nem volt az egészségügyben

Publikálás dátuma
2018.03.01 19:46

Fotó: /

Előkészítő programot indítanak a potenciális betegeknek - ez az egyik fő újdonsága az OTP Egészségpénztár és a Budai Egészségközpont (BEK) között csütörtökön aláírt megállapodásnak.

Ebben a gyógyító központ azt vállalja, hogy olyan csomagokat állít össze, ami segít megelőzni a gerincbetegségeket. Illetve, ha mégis bekövetkezik baj, már annyira kitanítja a pácienseket, hogy azok tisztába legyenek az állapotukkal, és tudják azt is, hogy mikor kell orvoshoz fordulni. Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont alapító főigazgatója elmondta: intézménye jó ideje biztosít a piacon vállalat-egészségügyi szolgáltatásokat. Csak e szegmensből évente 2,6 milliárdos bevétele van a BEK-nek, az egészségpénztári forgalom azonban még nem érte el a 100 millió forintot. Mindez azt mutatja, hogy óriási terük, lehetőségeik vannak az egészségpénztári piacon. Ezért a BEK tavaly már elkezdte tudatosan átalakítani a foglalkozásegészségügyi szerződéseit, hogy azoknak része legyen a komplex megelőző és életminőség javító program is.

A tavalyi év sok szempontból trendforduló volt az egészségpénztár életében:míg a munkáltatóktól érkező befizetések csökkentek, az egyéni tagoktól érkező összeg nőtt. S míg a szolgáltatásvásárlásoknál a gyógyszerre és gyógyászati segédeszközre csaknem ugyanannyit költöttek az emberek, addig az egészségügyi szolgáltatásokra 10-12 százalékkal fordítottak többet, mint korábban - mondta Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az adatok egyértelműen mutatják, hogy felértékelődött az egészségmegőrzés az egyes emberek életében. Az OTP Egészségpénztár, alkalmazkodva az új trendhez, részben több, akár okostelefonon is használható alkalmazást vezetett be - megkönnyítve az egyéni számlák feltöltését, a szolgáltatások kifizetését. Hamarosan új szolgáltatást is indítanak, a szűrési naptárt. A termék - okostelefonra letölthető alkalmazás - akár korcsoportoként jelzi majd a pénztártagoknak, hogy mikor, milyen szűrésre van szükségük.

- Mindezzel a tagok saját kezükbe vehetik az egészségüket, a programban szereplő vizsgálatok a BEK szolgáltatásaiként megvásárolhatók -  tette hozzá Varga Péter Pál.

Szerző
2018.03.01 19:46

Hídlezárás, menetelés, majd könnygázfürdő a Kossuth téren

Mintegy 5-6 ezer tüntető vonult a belvárosban, a jó hangulatú és békés demonstráció résztvevői visszatértek a Kossuth térre, ahol a hangulat már korántsem volt olyan békés.

Szerző

Megosztás
2018.12.13 21:54
Frissítve: 2018.12.13 22:31

Pintér Sándor: a rendőrség gátat fog szabni az erőszaknak

Publikálás dátuma
2018.12.13 19:52

Fotó: / Tóth Gergő
A belügyminiszter a szerdai tüntetés kapcsán azt mondta: a rendőrség továbbra is biztosítja a békés gyülekezési jogot, de „a fokozatosság, a szükségesség és az arányosság figyelembe vételével gátat fog szabni az erőszaknak”.
Ráerősített a kormány a szerdai tüntetést gyalázó kommunikációjára. Csütörtökön először Gulyás Gergely nyilatkozott úgy, hogy a rabszolgatörvény elfogadása miatti demonstráció törvénytelen volt, a résztvevők bűncselekményt követtek el, és egyébként is keresztényellenes, erőszakos Soros-kitartottak tüntettek a Kossuth téren. A hvg.hu cikke szerint aztán Pintér Sándor belügyminiszter a rendőrséget védve azt mondta, a közelmúltban ilyen mértékű és intenzitású támadás nem ért magyar rendőrt, mint szerdán a Parlament előtt. A miniszter hangsúlyozta, a demokráciát rendbontók zavarták meg, azok, akik arcukat elfedve összetévesztették a demokráciát a törvénytelenséggel, a szabad véleménynyilvánítás jogát az erőszakkal.  
Pintér szerint  
a szerda esti tüntetés nem lehet a demokrácia része, mivel a résztvevők durván megsértették a törvényeket, és a demonstráció biztosítása során kilenc rendőr szenvedett sérülést.
A belügyminiszter elmondta, a rendőrség továbbra is biztosítja a békés gyülekezési jogot, de „a fokozatosság, a szükségesség és az arányosság figyelembe vételével gátat fog szabni az erőszaknak”.
A szerdai tüntetésen késő este a Kossuth téren a demonstrálók egy része megdobálta a rendőröket sörösdobozokkal, tojással, valamint a Parlament előtt felállított karácsonyfa körüli szánkókkal. Válaszul a rendőrség - előzetes figyelmeztetés nélkül - többször könnygázzal fújta le a tüntetőket. A rendőrök többeket kiemeltek a tömegből, a Parlament lépcsőin dulakodás is folyt. 
police.hu-n Semmi se szent címmel jelent meg közlemény arról, hogy "több tüntető megkísérelte felgyújtani az ország karácsonyfáját, arra petárdákat és pirotechnikai eszközöket dobáltak". Megemlítik, hogy a szánkók közül többet elloptak. A rendőrség - amely a honlapján a csütörtöki vonulós demonstráció résztvevőit kifejezetten lekezelően említi - elfogta az elkövetőket, akik ellen lopás miatt indított büntetőeljárást. (A hatóság honlapján megjelent közleménnyel kapcsolatos írásunkat itt olvashatja.)
Ugyanakkor a rendőrség sem tett mindent azért, hogy szakszerűen és arányosan lépjen fel - legalábbis a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint. A jogvédő szervezet úgy látja, a rendőröknek valóban közbe kellett avatkozniuk, mer erőszakossá vált a tüntetők fellépése, de a hatóságok egyáltalán nem kommunikáltak a tüntetőkkel, nem figyelmeztették őket a jogsértő magatartásuk következményeire, a rendőrség tehát nem azon volt, hogy elkerülje az erőszak bekövetkezését és alkalmazását. A TASZ szerint érthetetlen, miért nem oszlatta fel hivatalosan is a tömeget, amikor az erőszakos cselekményeket tapasztalta, felszólítva a résztvevőket a távozásra, mielőtt a tömegoszlatásba kezdett.
A szerdai tüntetés után Gulyás Gergely közlése szerint 34 személy ellen indult eljárás, közülük 20 ellen garázdaság, a többek ellen pedig a gyülekezési jog megsértése és lopás gyanújával.
2018.12.13 19:52
Frissítve: 2018.12.13 20:25