Rosszul indult a reggel? Változtasson a rutinon!

Publikálás dátuma
2018.03.02 16:15
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /

Nagyon nem mindegy, hogyan indul a reggel, jelentősen befolyásolja ugyanis a nap további részét, ha nem túl sikeres, könnyen lehet, hogy minden szétesős lesz – mondta Bogdán-Molnár Virág jóga- és életmódoktató a Népszavának. Van néhány praktika, amelyekkel fokozhatjuk a testi funkcióink egészséges működését. Nem kell azonnal mindet azonnal beerőltetni a sokszor kapkodós reggeli rutinba, már pár, könnyebben megvalósíthatót kiválasztva is sokat tehetünk a harmonikusabb napindításért. Később aztán akár fokozatosan mindet beépíthetjük, így kevesebb elrontott reggelt és napot kell átvészelnünk.

Az életmódoktató elsőként azt javasolta, állítsuk kicsit, öt perccel előbbre az ébresztőórát, hogy ne kelljen azonnal kipattanni az ágyból. Maradjunk fekve, adjunk időt magunknak a felkelésre. Ahogy elalvás előtt célszerű relaxációval zárni a napot, indítani is ellazulással érdemes. Vegyünk mély lélegzetet és a figyelmünkkel lassan menjünk végig a testünkön. Már ettől elindul az energiaáramlás.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Felkelés után nyújtózkodjunk egy hatalmasat, tanuljunk a macskáktól, még a fülcimpánkat is nyújtsuk meg. Ha van idő, ehhez társuljon egy kis arcmasszázs is. Sokszor akaratlanul dörzsölgetjük a szemünket, ami jó serkentő és stresszoldó technika, de ha tudatosan masszírozzuk az arcunkat, még jobban elindul a vérkeringés és az agyműködés. Meg lehet nyomkodni az állkapcsot, a halántékot, a szemgödröket, a fejbőrt, a tarkót, a füleket is – ahogy a legjobban esik.

Ha sietni kell, ezután már lehet menni a fürdőszobába, az aktívabbak viszont megcsinálhatják azt a nagyon hatásos jóga ászanát, a Marjarit, vagyis macskapózt, ami nagyon jól harmonizálja a gerincet és felébreszti a belső szerveket. 

Illusztráció: Shutterstock

Illusztráció: Shutterstock

Marjari
Négykézlábra ereszkedve kilégzéskor domborítsunk, belégzéskor pedig homorítsunk.Pár kar- és fejkörzés után mehetünk is zuhanyozni. Ha előtte sprőd kesztyűvel vagy érdes törölközővel végig dörzsöljük a testünket, nemcsak beindítjuk a nyirokkeringést, de le is radírozzuk az elhalt hámsejteke, így széppé tesszük a bőrt. A zuhanyzást, ha bírjuk, fejezzük be hideg vízzel.

Ha van időnk és jó levegőjű helyen ébredtünk, jót tesz, ha kimegyünk a szabadba és veszünk tíz mély lélegzetet. Ha van lehetőségünk, tapossunk harmatot: egy-két percig sétálgassunk a füvön, majd álljunk meg egy helyben és várjuk meg, amíg a jéghidegből forróvá alakuló érzés a lábunkból elindul fölfelé.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Fontos, hogy a reggeli rutin része legyen, hogy még a kávé és a könnyű reggeli előtt igyunk meg egy nagy pohár vizet; üresen, citrommal vagy almaecettel. Minden lépés duplán hat, ha tudatosítjuk magunkban: jót tesz a szervezetünknek. De persze nem kell elhinni, ha kipróbáljuk, érezni fogjuk – mondta Bogdán-Molnár Virág.

2018.03.02 16:15

Azonosítatlan gép miatt riasztották a Gripeneket

Publikálás dátuma
2018.09.21 13:51
Képünk illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Egy francia repülő miatt riasztották a Gripen vadászgépeket pénteken - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.
Közleményük szerint az F2TH típusú repülőgép nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással, amikor belépett a magyar légterébe, ezért riasztották a honvédség készenléti szolgálatában lévő Gripenjeit.
A Franciaországból Románia felé tartó repülőgép a repülési tervtől nem tért el, a Gripen-pár elfogta, azonosította, majd az országhatárig kísérte a repülőgépet.
Szerző
Témák
Gripen
2018.09.21 13:51

Beérett az „igazgatómutyi”: 12 tanár mondott fel egy budafoki gimnáziumban

Publikálás dátuma
2018.09.21 13:41
A Budai Nagy Antal Gimnázium egy korábbi képen.
Fotó: / Kállai Márton
Mostanáig tudtak dolgozni a korábbi fideszes köznevelési államtitkár erőből igazgatóvá tett barátnőjének vezetése alatt.
Barátnőjét ültette a Budai Nagy Antal Gimnázium igazgatói székébe Czunyiné Bertalan Judit korábbi fideszes köznevelési államtitkár 2015-ben - írta meg a Népszava is a szülők által akkor "igazgatómutyiként" jellemzett eseményt. Akkor már a tanév első hónapjában legalább száz óra elmaradt, nem volt munkaterv, az igazgató alig kommunikált a tantestülettel, és az önkormányzat mindebben semmi kivetnivalót nem talált. Később a szülők fel is jelentették Erdőközit, minthogy kinevezését követően átláthatatlanná tette az iskola alapítványának pénzügyeit
Idén aztán a jogbiztonság követelményét, illetve a tanulói és szülői jogok érvényesülését egyaránt sértő, tartósan fennálló visszásságokat tárt fel a gimnázium működése kapcsán az alapvető jogok biztosa is.
Legújabb fejleményként pedig tizenkét pedagógus, vagyis a tanári kar negyede mondott fel a gimnáziumban
– számol be az Eduline. Van osztály, ami osztályfőnökét veszítette el, elment több német- és angoltanár, matematika-, testnevelés- és informatikatanár, ráadásul a felmondást választó tanárok között van két mesterpedagógus is.
A portálnak egy szülő szólt a felmondási hullámról, amit egy neve elhallgatását kérő tanár is megerősített. Elsősorban az igazgatót teszik felelőssé a kialakult helyzetért a portálnak nyilatkozó szülők, minthogy a tanárok eddig is nehezen tudtak együtt dolgozni Manolovitsné Erdőközi Orsolyával.
Erdőközi nem reagált a portál megkeresésére.
2018.09.21 13:41
Frissítve: 2018.09.21 13:47