Megvédik a magyar munkavállalókat

Publikálás dátuma
2018.03.02 15:13
"De cuki ez a Borisz..." - A brit külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart meg
Fotó: /
Nagy-Britannia megvédi a magyar munkavállalók jogait a Brexit után is, ígérte Boris Johnson brit külügyminiszter Budapesten.

Megvédi a magyar munkavállalók jogait Nagy-Britannia a Brexit után is. Ezt a Reuters híradása szerint Boris Johnson brit külügyminiszter jelentette ki pénteken Budapesten, miután Szijjártó Péter külügyminiszterrel találkozott. Hozzátette: reméli, hogy a Magyarországon élő britek is jól járnak majd. Az Európai Unióban élő brit állampolgárok és a Nagy-Britanniában élő EU-s állampolgárok jogai fontos témák azokon a tárgyalásokon, amelyeken Nagy-Britannia EU-tól való elszakadásáról van szó. “Létfontosságú nyomotékosítani, hogy Nagy-Britannia elkötelezett közép-európai barátaink védelme és biztonsága iránt” - mondta London volt főpolgármestere, és hozzátette: “Lényeges, hogy megvédjük a jogaikat, biztassuk és megnyugtassuk őket.”

Szerdán a brit kormány bejelentette, hogy azok az EU-s polgárok, akik a Brexit után érkeznek Nagy-Britanniába, kérelmezhetnek határozatlan idejű tartózkodási engedélyt, de nem az EU-s, hanem a brit jogszabályok vonatkoznak majd rájuk.

Az EU gazdaságilag elmaradottabb, közép- és kelet-európai államaiból rengetegen vándoroltak Nagy-Britanniába munkát vállalni és a bevándorlók nagy száma volt az egyik fő oka, hogy 2016-ban a britek az EU-ból való kilépésre szavaztak. Nagy-Britanniában rengeteg lengyel, román és magyar dolgozik, Londont sokszor a második legnagyobb magyar városnak is nevezik.

A Brexit-tárgyalások egyébként elég lassan haladnak. Az Európai Bizottság jogi tervezetét a brit kilépésre már ismertették a brit kormánnyal, de Theresa May miniszterelnök elfogadhatatlannak tartotta azt. Kimondottan az Ír Köztársaság és Észak-Írország közti határellenőrzésre tett javaslattal volt problémája, ugyanis szerinte ez aláásná az Egyesült Királyság integritását.

Tony Blair volt miniszterelnök eközben a Euronews-nak azt nyilatkozta, hogy vagy egyértelműen szakítani kell az EU-val, viszont akkor Nagy-Britannia sok piacot veszít, vagy mégis kapcsolódni kell Európához és tiszteletben kell tartani a szabályokat. Szerinte a kormány nehezen fogja megszavaztatni a parlamenttel a Brexit bármilyen formáját. Úgy véli, új népszavazást nem a kilépésről kell ismét kiírni, hanem a végső megállapodás kell kikérni a britek véleményét.

Szerző
2018.03.02 15:13

Független jelölt nyert a bihartordai és a kelevízi időközin

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:51
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Bihartordán Serdült János Csabát választották, Kelevíz polgármestere pedig ismét Balatincz Krisztina lett.
Három független jelölt közül Serdült János Csabát választották Bihartorda polgármesterévé a vasárnapi időközi voksoláson – közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel. Tóth Jánosné tájékoztatása szerint a Hajdú-Bihar megyei település 758 választásra jogosult polgára közül 409 adta le szavazatát, minden voks érvényes volt. A három jelölt közül Serdült János Csaba 325, Németi Ferenc 56, Guth Zoltán 28 szavazatot kapott. A Hajdú-Bihar megyei Bihartordán azért kellett polgármester-választást tartani, mert a települést vezető Módos Imre (Fidesz-KDNP) elhunyt. Ugyancsak vasárnap ismét Vargáné Balatincz Krisztinát (független) választották polgármesterré a somogyi Kelevíz községben, ahol a képviselő-testület tagjait is megválasztották a vasárnapi időközi voksoláson. Hajdu Szabina, a Mesztegnyői Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője elmondta: a polgármester-választás győztese 118, míg szintén független vetélytársa, Vida János 64 érvényes szavazatot kapott. A tizenegy független képviselőjelöltből négyen szereztek mandátumot. A jegyző beszámolt arról is, hogy a Marcalihoz közeli, 339 lakosú Kelevíz 271 választópolgárából 182 járult az urna elé. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a képviselő-testület idén június végén feloszlatta magát. A döntéshez a polgármester és a képviselők között kialakult feszültség, illetve az vezetett, hogy nem sikerült elfogadni Kelevíz zárszámadását.
2018.09.23 20:51
Frissítve: 2018.09.23 21:01

Eltemették a harmadik köztársaságot Nagy Imre szobránál

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Beszélgetést és politikai performanszot szervezett az Eleven Emlékmű csoport Nagy Imre szobrának tervezett áthelyezése miatt vasárnap délután. A demonstráción folyadékot öntöttek a szobor előtti medencébe, amelynek ettől elfeketedett a vize. Ezután elhelyezték a "harmadik köztársaság koporsóját". A perfomanszt azzal zárták, hogy felhúztak egy molinót Nagy Imre szobra mögé, amely a Műcsarnokot ábrázolta fekete oszlopokkal. Az épület 1989-ben az egykori miniszterelnök újratemetésén is így volt látható és ezzel a háttérrel mondta el Orbán Viktor kormányfő is 29 évvel ezelőtti beszédét. A performansz alatt a szervezők egy olyan hangmontázst játszottak be, amelyben Orbán 1989. június 16-i beszédét illetve Beethoven Egmont-nyitányát keverték össze, visszafelé. A „hatodik koporsóban a mi következő húsz évünk fekszik…” mondat többször is hallatszott. A politikai performansz előtt beszélgetésen Donáth Anna, Hegedűs István, Eörsi László, Rainer M. János, ifj. Rajk László és Ungváry Rudolf azt elemezték: mi az üzenete Nagy Imre szobrának áthelyezésének, 29 évvel a volt miniszterelnök újratemetése után. Az eseményen részt vevő körülbelül 50 ember között Gréczy Zsolt, Ara-Kovács Attila és Vágó István a DK, valamint Kunhalmi Ágnes az MSZP politikusa is feltűnt.
Szerző
Témák
Nagy Imre
2018.09.23 20:01