Pécs még harcol Sorossal

Publikálás dátuma
2018.03.03 06:04
Tüntetés Pécsen a civilek mellett. Népszava fotó
Fotó: /

Nem tarthat rendezvényt a pécsi Művészetek Házában az Emberség Erejével Alapítvány (EEA), mivel az épületet hasznosító Zsolnay Örökségkezelő Kft. ügyvezetője, Vincze Balázs Harangozó-díjas táncművész nem kívánja a civil szervezetnek bérbe adni a kft. ingatlanját.

Korábban megírtuk: a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány idén 130 millió forinttal támogatja a dél-dunántúli civil szervezeteket, s a pénz elosztását a pécsi Emberség Erejével Alapítvány koordinálja. A megyeszékhely kormánypárti többségű közgyűlése erről értesülve decemberben határozatban szólította fel a város polgárait és vállalkozásait, hogy ne adják bérbe ingatlanjukat a Soros által támogatott szervezeteknek. A pécsi fideszes vezetők azt sulykolták (noha erre semmilyen bizonyítékuk nem volt), hogy a nem kívánatosnak minősített szervezetek valószínűleg migránsokat akarnak betelepíteni a térségbe. A határozat után az a cég, amelyik addig bérbe adta ingatlanját az EEA-nak, felmondta az alapítvánnyal a szerződést, ezért a szervezet kénytelen volt új helyet keresni magának.

Vincze Balázs a közgyűlési határozattal indokolta elzárkózását, s azzal, hogy a Művészetek Háza is önkormányzati intézmény. Megkérdeztük tőle, hogy saját elhatározásból döntött-e a bérbeadás megtagadásáról, amire azt felelte, hogy nem kapott utasítást a város vezetőitől.

Amúgy az EEA-hoz 111 Baranya, Somogy és Tolna megyei alapítvány pályázott támogatásért, február közepén hatvanan kaptak kisebb-nagyobb összeget, s mint azt az alapítvány szóvivője, Mester Zoltán elmondta, a nyertesek szociális, kulturális, egészségügyi és közösségfejlesztő munkát végeznek. A díjazottak közül egyik sem foglalkozik menekültekkel. (A Művészetek Házába tervezett rendezvényen egyébként a nyertes szervezetekkel találkozott volna az EEA.)

A történethez tartozik, hogy az EEA pert indított az alapítvány hátrányos megkülönböztetése miatt Pécs önkormányzata ellen. Az általunk megkérdezett jogászok szerint csaknem biztos, hogy a pert az alapítvány megnyeri, hisz a pécsi várostyák – helyben sokak ellenérzését kiváltó - határozata vitathatatlanul diszkriminatív. Az egyik jogász felvetette, hogy a városvezetés megengedhetné, hogy eltekint a szerencsétlen határozattól, ehhez nem kellene más, mint nyitottság és jóízlés. Az ötletet felvető ügyvéd azonban hozzátette: a rendelet elfogadása azt mutatja, hogy a városvezetésből mindkettő hiányzik, így nem számíthatunk arra, hogy Pécs felfüggeszti határozatát a jogerős verdiktig.

2018.03.03 06:04

Ez történt ma: a pulpitusfoglalástól a hídlezárásig

Publikálás dátuma
2018.12.12 19:12

Fotó: / Molnár Ádám
Váratlan módszerrel próbálta megbénítani a T. Ház munkáját az ellenzék, de épp csak lelassították a fideszes törvénygyárat. Emiatt tüntetések szerveződtek Budapesten.
– Miniszterelnök úr, mi a véleménye a rabszolgatörvényről? – kérdezte az ellenzéki képviselő – Elvégzem a képviselői munkámat. Szívesen adok interjút önnek, de most törvényt kell alkotnunk – felelte a kormányfő. A rövid, különös diskurzust még furcsábbá tették a körülmények: mindez a Parlament üléstermében történt, és a párbeszédes Tordai Bence telefonos online közvetítésének köszönhetően több ezren követhették nyomon, amint az erőltetetten mosolygó, irataiba temetkező Orbán Viktort próbálja kérdezni Szabó Tímea.
A rendkívül szokatlan jelenet persze nem volt előzmény nélküli. Szerda reggel ugyanis az ellenzék elkeseredett akcióra szánta el magát, hogy megpróbálja megakadályozni a rabszolgatörvény és sok más, nagy jelentőségű, sokat bírált jogszabály elfogadását. Az ülés kezdete előtt szocialista, dk-s párbeszédes és független képviselők körbevették a házelnöki pulpitust. Így akarták elérni, hogy az ülésnap levezető elnöke, Latorcai János ne foglalhassa el a helyét, és ne nyithassa meg az ülést. A blokádot kezdetben zavarodottan figyelték a fideszes politikusok, időközben még Orbán testőrei is megjelentek az ülésteremben, de meglepően gyorsan találtak megoldást. 
Kövér László házelnök trükkjének – meg egy gyorsan előkerülő mikrofonnak – köszönhetően, Latorcai példátlan módon a képviselői padsorokból kezdte el levezényelni az ülést. Az ellenzékiek mindent megtettek, hogy ne legyen könnyű dolga. Síppal, szirénával tiltakoztak, hogy létrehozza a kormánypárt a „fideszes bíróságokat”, emelje a túlórakeretet, továbbá visszaélésekre lehetőséget adva, módosítsa a földtörvényt. Az ülést bővelkedett abszurd jelenetekben. A fideszes Kósa Lajos például telefonja villogó fényével próbálta megzavarni egy ellenzéki képviselő online közvetítését. 
Kocsis Máté fideszes frakcióvezető pedig Tordai Bencét azzal próbálta távozásra bírni: „Büdös a szád, menj már arrébb!” Amikor Tordai arról érdeklődött Rogán Antal propagandaminiszternél, hogy a letelepedési kötvényekből leesett-e neki 1-2 milliárd, amelyből futja helikopterezésre, a fideszes politikus csak annyit tudott mondani: „Látom, nem bírod, amikor kritizálnak, csak azt bírod, ha te kritizálsz, ráadásul egymillió munkanélkülit csináltatok.” Tordai felvilágosította Rogánt, hogy a Párbeszéd sosem kormányzott, de a propagandaminiszter hajthatatlan maradt. 
Közben persze zavartalanul pörgött a törvénygyár. Igaz, az már az ülésteremben nagy vitát váltott ki, hogy a szavazógépek a képviselői kártya nélkül is működtek, többen kétségbe vonták, legitim-e a voksolás. Miután a legelutasítottabb törvény is átment, a végszavazás napja épp olyan szürreális módon ért véget a T. Házban, mint ahogyan elkezdődött: az ellenzék a Himnuszt énekelte el, a kormánypártok pedig a Kossuth-nótát. Alighogy véget ért az ülés, a Facebook-on többen is tüntetést hirdettek meg a Kossuth-térre. Késő délután néhány százan tiltakoztak a Parlament előtt. A tüntetők aztán több csoportra oszlottak. Többen, főleg jobbikosok a Lánchídon át – az átkelőt egy ideig lezárva – a Sándor-palotába mentek, hogy petíciót vigyenek az államfőnek. Közben egy másik csoport a Margit-hidat zárta le egy ideig, majd az Oktogonra vonultak. Az estére egy-két ezresre duzzadó tömeg a Fidesz-székházhoz indult. Ott többen a átmásztak a kerítésen, és volt, aki egy zászlót lengetett a pártszékház egyik erkélyéről.

81,4 százalék tüntetne

A megkérdezettek túlnyomó többsége, 81,4 százaléka egyetért a rabszolgatörvény miatt kirobbant tiltakozásokkal – derül ki a Pulzus tegnap készített friss felméréséből. A 18-60 éves korosztályban reprezentatív kutatásból világossá vált az is: a kérdezettek 64 százaléka szerint szükség lenne más, erőszakmentes tiltakozásra, például sztrájkra. A magyarok tüntetési hajlandóságáról készült kutatásról részletesen olvashatnak a Népszava szombaton megjelenő új, Visszhang című mellékletében, amelyet a Vasárnapi Hírek szerzői készítenek.

2018.12.12 19:12

TEK-es páncélosok védik a karácsonyi vásárokat

Publikálás dátuma
2018.12.12 19:06
A TEK páncélosai voltak már bevetésen
Fotó: AFP/
A strasbourgi terrorcselekmény miatt a kormány nemzetbiztonsági kabinetje úgy döntött, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a rendőrség megerősíti a karácsonyi vásárok védelmét.
Ezt a Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte az MTI-vel. Azt írták: egész Európában nőtt a terrorveszély. A rendőrség fokozza a járőrszolgálatot, a TEK pedig az utcára vezényelte járműveit.
A franciaországi Strasbourgban kedd este egy karácsonyi vásár közelében egy 29 éves, strasbourgi születésű férfi, Cherif Chekatt tüzet nyitott az emberekre. A lövöldözésben ketten meghaltak, tizenketten megsebesültek, közülük hatan válságos állapotban vannak. A szökésben lévő támadó ismert volt a rendőrség számára, már korábban bűncselekményeket követett el Németországban és Franciaországban.
Szerző
2018.12.12 19:06