Újra őrizetbe vették Czeglédy Csabát

Publikálás dátuma
2018.03.02 23:17
Czeglédy Csaba nyilatkozik miután elhagyta a Szegedi Fegyház és Börtönt 2018. március 1-jén. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: /

Alig ért haza Szombathelyre Czeglédy Csaba a lakásán péntek késő este megjelentek a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) nyomozói - tudtuk meg a politikushoz közeli forrásból. Czeglédy egy baráti összejövetelen vett részt és ott kapott telefont arról, hogy a lakásán várják a nyomozók. Úgy tudjuk, hogy a hatóságok már őrizetbe is vették Czeglédy Csabát.

Mint arról beszámoltunk,  Czeglédyt még csütörtökön engedték ki az előzetes letartóztatásból azok után, hogy a Vas megyei 1-es számú választókerületi választási bizottság nyilvántartásba vette jelöltként, vagyis a baloldali politikust ezután védi a mentelmi jog. 

A Csongrád Megyei Főügyészség ezért Czeglédy Csaba képviselőjelöltként történt jogerős nyilvántartásba vételét követően a nyomozást felfüggesztette, és Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását megszüntette. Hozzátették: az országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja az NVB elnökénél, Polt Péter ezt pénteken megtette. A mentelmi jog felfüggesztése esetén a büntetőeljárás folytatható.

Azonban Polt Péter legfőbb ügyész pénteken indítványt tett a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökénél Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére és ezt a Patyi András vezette testület 4:2 arányban megszavazta. Czeglédy ezt követően szabadlábon távozhatott a fővárosból, mivel ilyen esetben az előzetes letartóztatást az ügyészség kérelmére a nyomozási bíró rendelheti el.

Czeglédy ugyanakkor az NVI-döntés után a sajtónak azt nyilatkozta, hogy szerinte a büntetőeljárási szabályok alapján ugyanazért a bűncselekményért nem vehetik még egyszer őrizetbe. Így is történt: a pénteken a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága egy korábbi gyanúsításával összefüggő, ám új bűnüggyel kapcsolatban döntött Czeglédy előzetes letartóztatása mellett.

Korábban Czeglédyt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt tartották 8 és fél hónapon keresztül előzetesben. A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságának pénteken kiállított újabb határozatában már különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás szerepel. A hatóság most azzal gyanúsította meg Czeglédyt, hogy az általa vezetett Human Operator Zrt. csalárd módon nem tett eleget egy jogerős bírósági ítéletben eldöntött fizetési kötelezettségének.

A NAV ebben az ügyben is arra hivatkozik, hogy "fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye." Az előzetes letartóztatás 72 óráig tarthat. 

2018.03.02 23:17
Frissítve: 2018.03.03 09:09

Tartósan vízhiányos időszakot hirdetett a belügyminiszter

Publikálás dátuma
2018.08.16 14:21

Fotó: Shutterstock/
Pintér Sándor augusztus 15-ével hirdette ki az úgynevezett tartósan vízhiányos időszakot - speciális szabályok léptek érvénybe a vízkészletjárulékkal kapcsolatosan.
A vonatkozó előírások alapján a vízhasználónak nem kell vízkészletjárulékot fizetnie tartósan vízhiányos időszakban az öntözés, a halgazdálkodás és a rizstermelés során használt víz mennyisége után - adta hírül csütörtökön a Fővárosi katasztrófavédelmi Igazgatóság.
A járulék kiszámításáról szóló kormányrendelet alapján a tartósan vízhiányos időszak kezdete előtti tizennégy napban, jelen esetben az augusztus 1. és 14. között kivett víz után járó vízkészletjárulék összege húsz százalékkal csökkentendő. A kedvezmények érvényesítésekor fontos eljárási szabály, hogy a vízkészletjárulék-kedvezmény ideje alatt és a tartósan vízhiányos időszak kezdő- és végnapja között mért, vagy számított felhasznált vízmennyiséget fel kell tüntetni a vízkészletjárulékkal kapcsolatos adatszolgáltatásban.
Témák
vízhiány
2018.08.16 14:21

Vágott virágnak hazudták a csirkemellet, lecsapott a NAV

Publikálás dátuma
2018.08.16 12:15

Fotó: AFP/Sputnik/ Said Tsarnaev
Húszmillió forintos bírságra számíthat a vállalkozás.
Száz tonna étolajat és 48 tonna kristálycukrot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert egy élelmiszer-kereskedő cég úgy próbálta kijátszani az uniós áfaszabályokat, hogy hamis adatokkal rögzítette a szállítmányt – közölte a NAV az MTI-vel. A közleményben azt írták, a mintegy félmilliárd forint értékű árut forgalmazó cég hamis adattartalmú bejelentéseket tett az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerben (EKÁER), hogy ne kelljen biztosítékot fizetnie. Például a ténylegesen szállított csirkemell helyett vágott virágot, vagy csak a valós mennyiség töredékét jelentette be. A közleményben azt írják, a NAV munkatársai korábban figyeltek fel a vagyonkezelő cégre, amely hatvanmilliós árukészletet hozott be az Európai Unióból, de az első negyedévben nem adott be bevallást, nem fizetett áfát. Ez 16 millió forint kárt jelentett az államnak. A pénzügyőrök és végrehajtók már várták a kamionokat, amikor a szállítmányok megérkeztek. A jogsértések alapján várható húszmillió forintos bírság előzetes biztosítására azokat lefoglalták. Az akcióval egy időben 35 ezer eurót zároltak a vállalkozás számláiról – tették hozzá. 
Szerző
Témák
NAV
2018.08.16 12:15
Frissítve: 2018.08.16 12:54