Május előtt nemigen lesz kormánya Itáliának

Rég volt ennyire bizonytalan a választási helyzet Olaszországban: a Silvio Berlusconi vezette jobbközép fogja kapni a legtöbb szavazatot, de az Öt Csillag Mozgalom (M5S) lesz a legnagyobb párt, mégis úgy tűnik hónapokat kell majd várni a kormányalakításra - jelentette ki Stefano Polli, az ANSA olasz hírügynökség igazgató-helyettese az MTI-nek.

Adatai szerint senki nem tudja majd megszerezni a parlamenti többséghez, tehát a kormányzáshoz szükséges legalább 40 százalékos támogatottságot. Kérdés, mennyit tud elérni a Matteo Renzi vezette balközép Demokrata Párt (PD), amely sokat gyengült - mondta. 

Hangsúlyozta, hogy a helyzetért az új olasz választási rendszer a felelős, amely felaprózza a már egyébként is három szembenálló pólusra tagolódott itáliai politikát. Hozzátette: a jelenlegi olasz vegyes választási rendszer, egy kétharmadban arányos és egyharmadban többségi választási rendszer, amelyet az olasz választók többsége se ért.

Számos elemzőhöz hasonlóan Polli is úgy látja, a választások másnapján - hacsak nem történik meglepetés - messze nem lesz világos, ki alakíthat kormányt. A megoldás Sergio Mattarella államfőre vár, aki a pártokkal tartott konzultációkon méri fel, ki lesz képes többségi támogatással bíró kormányt alakítani.

Stefano Polli szerint először meg kell várni, hogy március végén beiktassák az új római parlamentet. Azután meg kell választani a képviselőház és a szenátus elnökét. Mattarella csak ezután szólítja a pártokat konzultációra az elnöki palotába: a pártokkal való egyeztetés körülbelül a választások után egy hónappal kezdődhet el, tehát március végén, április elején indulnak csak el a kormányalakítási tárgyalások - fejtette ki az ANSA vezetője.

Megjegyezte, hogy a politikai bizonytalanság ellenére Olaszország gazdasága ha lassan is, de kezd talpra állni. Pozitív jelzés, hogy az olasz GDP növekedését 2018-ban 1,4 százalékosra becsülik, a munkanélküliségi ráta azonban még mindig magas. "Az olaszoknak reményre van szüksége, jövőképre, e szerint fognak szavazni vasárnap az urnáknál" - mondta Stefano Polli.

Szerző
2018.03.03 10:09

Pompeo: Az USA kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával

Publikálás dátuma
2018.09.19 22:01
Mike Pompeo
Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba.
Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakítása érdekében – jelentette be szerdai közleményben Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója. Az MTI összefoglalója szerint a külügyminiszter közölte: találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején. Pompeo tudatta, hogy az Egyesült Államok meghívta Észak-Korea képviselőit Bécsbe egy találkozóra az amerikai kormány különmegbízottjával, Stephen Biegunnal. A miniszter ugyanakkor leszögezte: az Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről folyó tárgyalásokat 2021-ig lezárják. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a jövő héten Észak-Koreáról rendezendő vitáját Mike Pompeo elnökli majd.

„Fantasztikus előrehaladásról” beszélt Trump

Donald Trump amerikai elnök szerda délelőtt, mielőtt Észak-Karolinába indult a katasztrófa sújtotta vidékeket meglátogatni, újságíróknak dicsérte Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóját. Hangoztatta, hogy szerinte „fantasztikus az előrehaladás” az Észak-Koreával folytatott megbeszéléseken. Délután Twitter-bejegyzésekben reagált arra, hogy a két Korea közös nyilatkozatot írt alá. „Nagyon izgalmasnak” nevezte, hogy a két Korea közösen nyújt be pályázatot a 2032-es olimpiai játékok megrendezéséért. A mikroblog-bejegyzésben megismételte, hogy a koreai háborúban elesett amerikai katonáknak Észak-Koreában lévő földi maradványai vissza fognak térni az Egyesült Államokba.
2018.09.19 22:01
Frissítve: 2018.09.19 22:01

Kiutasíthatják a beregszászi magyar konzult egy rejtett kamerás felvétel miatt

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:48
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter
Fotó: AFP/ Sina Schuldt / dpa
„Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán külügyminiszter.
Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a Youtube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva, Pavlo Klimkin a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, „jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá” – tette hozzá. „Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közüli választás a magyar kollégák kezében van.
Szerző
2018.09.19 21:48
Frissítve: 2018.09.19 22:08