Berlusconi pártja az esélyes a mai választáson

Publikálás dátuma
2018.03.04 09:13
FOTÓ: ANDREAS SOLARO / AFP
Fotó: /
Olaszország ma választ. A legesélyesebb tömörülés Silvio Berlusconi jobbközép koalíciója lehet. Kérdés azonban, hogy kivel lépnek majd koalícióra.

Matteo Renzinek 2016-ban kellett lemondania az ország vezetéséről. Most pártja gazdasági sikereit és nyitott migrációs politikáját dícsérte - írja az atv.hu. Büszkék vagyunk arra, hogy több százezer ember életét mentettük meg és nem használtuk ki mások félelmeit” – mondta a Demokrata Párt vezetője, amely esélyeit 20% körülire becsülik.

A legnagyobb egyedüli párt azonban az Öt Csillag nevű mozgalom lehet. Az euroszkeptikus, populista pártnak a szavazatok 30%-át jósolják. „Látják, nagyon mosolygok, semmit sem mondhatok a felmérésekről, de épp most láttam egyet és annyit mondhatok: egy lépésre vagyunk a győzelemtől” – mondta a párt vezetője.

A választások győztese az előrejelzések szerint a Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció lesz, de várhatóan nem érik majd el a kormányalakításhoz szükséges 40%-ot. A négy nagy és több kisebb pártból álló koalíció fő ígérete az adócsökkentés és a migrációs helyzet rendezése. Kiutasítanák például az illegális migránsokat és megerősítenék a határvédelmet. Az ország korábbi miniszterelnöke azonban egyelőre nem lehet miniszterelnök, mivel bírósági végzés szól ellene. Ezért Antonio Tajanit kérte fel a tisztségre, aki jelenleg az Európai Parlament elnöke.

Szerző
2018.03.04 09:13

Pompeo: Az USA kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával

Publikálás dátuma
2018.09.19 22:01
Mike Pompeo
Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba.
Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakítása érdekében – jelentette be szerdai közleményben Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója. Az MTI összefoglalója szerint a külügyminiszter közölte: találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején. Pompeo tudatta, hogy az Egyesült Államok meghívta Észak-Korea képviselőit Bécsbe egy találkozóra az amerikai kormány különmegbízottjával, Stephen Biegunnal. A miniszter ugyanakkor leszögezte: az Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről folyó tárgyalásokat 2021-ig lezárják. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a jövő héten Észak-Koreáról rendezendő vitáját Mike Pompeo elnökli majd.

„Fantasztikus előrehaladásról” beszélt Trump

Donald Trump amerikai elnök szerda délelőtt, mielőtt Észak-Karolinába indult a katasztrófa sújtotta vidékeket meglátogatni, újságíróknak dicsérte Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóját. Hangoztatta, hogy szerinte „fantasztikus az előrehaladás” az Észak-Koreával folytatott megbeszéléseken. Délután Twitter-bejegyzésekben reagált arra, hogy a két Korea közös nyilatkozatot írt alá. „Nagyon izgalmasnak” nevezte, hogy a két Korea közösen nyújt be pályázatot a 2032-es olimpiai játékok megrendezéséért. A mikroblog-bejegyzésben megismételte, hogy a koreai háborúban elesett amerikai katonáknak Észak-Koreában lévő földi maradványai vissza fognak térni az Egyesült Államokba.
2018.09.19 22:01
Frissítve: 2018.09.19 22:01

Kiutasíthatják a beregszászi magyar konzult egy rejtett kamerás felvétel miatt

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:48
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter
Fotó: AFP/ Sina Schuldt / dpa
„Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán külügyminiszter.
Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a Youtube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva, Pavlo Klimkin a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, „jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá” – tette hozzá. „Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közüli választás a magyar kollégák kezében van.
Szerző
2018.09.19 21:48
Frissítve: 2018.09.19 22:08