Bejelenthető a politikai pedofília: kifogás-mintát adott közre az EKINT

Publikálás dátuma
2018.03.05. 10:46
Kormánypárti utcaavató térdeplő gyerekekkel Csepregen Forrás: Facebook/Trió TV Dunántúl
Egy bárki számára használható, a választási bizottsághoz benyújtható kifogás-mintát készített a "politikai pedofília" bejelentésére az Eötvös Károly Intézet (EKINT). A politikusok díszletként használják a gyerekeket saját maguk és pártjuk népszerűségének növelésére, írja közleményében az EKINT: kampányidőszakban egyre gyakrabban látogatnak el iskolákba, óvodákba és képeket, videókat tesznek erről közzé közösségi oldalaikon, vagy jelenik meg a sajtóban róluk ilyen jellegű hír.

A beadvány - ami ide kattintva letölthető - az egyik legtipikusabb esetre alkalmazható változtatás nélkül: arra, amikor politikus óvodai, iskolai felügyeleti idő alatt találkozik gyerekekkel és a látogatásról képeket oszt meg közösségi oldalán, úgy, hogy a szülők nem adtak ehhez hozzájárulást, illetve hozzájárulásuk nem volt önkéntes és tájékozott.

Az ugyanis, hogy egy politikus ellátogat az iskolába, óvodába, illetve felügyeleti időben találkozik gyerekekkel, és erről képet hoz nyilvánosságra, nem része közfeladata ellátásának. A gyerekekről készült képmás készítéséhez és felhasználáshoz szükség lenne szülői hozzájárulásra, aminek az önkéntes megadása az óvodában és iskolában szinte kizárt. Ráadásul, a köznevelési törvény tiltja a pártpolitizálást az oktatási intézményben. E tilalmat is megsérti a politikus, amikor felügyeleti időben találkozik gyerekekkel.

Ha érintett szülő vagy bárki más ilyen esetet tapasztal a kampányidőszakban, akkor kifogást nyújthat be a választási bizottsághoz. Hogy pontosan mikor, hogyan élhet valaki kifogással, arról az EKINT egy segédletet is közzétett.

Arról, hogy a jogvédők figyelmeztetései ellenére, a Fidesz hogyan használja önfényezésre a gyerekeket, itt írtunk bővebben.

Szerző

Czeglédy előzetes letartóztatását kérte az ügyészség

Publikálás dátuma
2018.03.05. 10:04
Korábbi felvétel. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Ismét indítványozta az ügyészség a pénteken este őrizetbe vett Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t. 

Szanka Ferenc közölte, a főügyészség indítványa szerint a képviselőjelöltként szerzett mentelmi jog, amely miatt az előzetes letartóztatást meg kellett szüntetni, nem eredményezett változást azokban a körülményekben, amelyek az előzetes letartóztatást indokolják.

Így továbbra is fennáll Czeglédy Csabával szemben a több mint 6 milliárdos bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja, valamint a szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélye.

A Csongrád Megyei Főügyészség január 26-án újabb nyomozásra jelölte ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád Megyei Vizsgálati Osztályát. Az eljárásban újabb elemként az öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett gazdasági csalás bűntettének megalapozott gyanúja merült fel. A mentelmi jog felfüggesztését és a gyanúsított őrizetbe vételét követően ezen újabb bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt vonta felelősségre Czeglédy Csabát a NAV.

Az adócsalás miatt már korábban jogerősen elítélt Czeglédy Csaba előzetes letartóztatásának ügyében a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója hétfőn dönt - tudatta a csoportvezető ügyész.

Szerző

Szigetszentmiklósi gyilkosság - Előzetesben a gyanúsított - Videó

Publikálás dátuma
2018.03.05. 06:14
FOTÓ: police.hu
Egy 31 éves férfit vettek őrizetbe a Pest megyei rendőrök, aki a gyanú szerint március 1-jén este Szigetszentmiklóson bántalmazott egy nőt, aki ennek következtében életét vesztette - írja a police.hu.

A nyomozás adatai szerint F. Zs. Lóránd budapesti lakos egy Szigetszentmiklóson lévő szálláshelyen bántalmazta az egyik alkalmazottat. A férfit a helyszínre érkező járőrök fogták el, majd állították elő. A férfit emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására, amelyet az illetékes bíróság 2018. március 4-én elrendelt.

Szerző