Információs kampányt indít a DK

A Demokratikus Koalíció (DK) információs kampányt indít, amelyben arra kérik a választókat, hogy listán csak a bejutásra esélyes demokrata pártokra szavazzanak, egyéniben pedig a legesélyesebb demokratikus ellenzéki jelöltet támogassák - jelentette be Arató Gergely.

A DK politikusa budapesti sajtótájékoztatóján - az MTI híradása szerint - kijelentette: a Fidesz azért hozta létre az egyfordulós választási rendszert, hogy akkor is nyerhessen, ha kevesebb szavazatot kap, mint az ellenzék. A hódmezővásárhelyi polgármester-választás óta a kormánypárt látja, hogy ez nem fog működni, ezért elővettek egy régi trükköt - fogalmazott. Már 2014-ben is látszott, hogy gomba módra szaporodtak a létező pártokra hasonlító nevű új kis pártocskák, amelyek jóval kevesebb szavazatot kaptak, mint ahány ajánlást leadtak - tette hozzá a képviselőjelölt.

Most is sorban kerülnek elő sosem látott pártok jelöltjei vagy politikai múlt nélküli függetlennek. Ezeknek a jelölteknek egy jó része csak azért indul el a választásokon, hogy megossza az ellenzéket és akadályozza a legesélyesebb ellenzéki induló győzelmét - mondta Arató Gergely. Arra a kérdésre, hogy konkrétan kikre gondol, azt felelte, nem szeretné megnevezni ezeket a pártokat, a választókerületekben úgyis látható lesz, hogy melyek ezek.

Az LMP egyelőre nem válaszolt a DK egyéni választókerületi koordinációról szóló javaslatára, de az utolsó pillanatig "nyitva tartjuk ezt az ajtót" - válaszolta egy újabb kérdésre. Hozzátette, hogy a Jobbikkal viszont nem tárgyalnak, mert velük nem tudják elképzelni a formális együttműködést.

Szerző

Szerződést szegett a Gazprom, Ukrajna kártérítést követel

Publikálás dátuma
2018.03.05. 14:57
A Gazprom orosz állami vállalat központja, Moszkva. Fotó: Nikita Shvetsov / ANADOLU AGENCY
Ukrajna követeli, hogy Oroszország térítse meg azt a 34 százalékos árkülönbözetet, amivel a Gazprom orosz állami vállalat szerződésszegése miatt drágábban, sürgősséggel kellett földgázt vásárolnia európai uniós országoktól - közölte Jurij Vitrenko, a Naftohaz ukrán gázvállalat kereskedelmi igazgatója, írja az MTI.

Az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint az orosz vállalat beleegyezett abba, hogy márciusban félmilliárd köbméter gázt szállít Ukrajnának, a stockholmi bíróság által meghatározott, ezer köbméterenkénti 238,55 dolláros áron. A szállítmányt az ukrán fél előre ki is fizette.

A Gazprom a szerződésben meghatározott időpontban, március 1-jén nem kezdte meg a szállítást, ráadásul kritikus mértékben, mintegy 20 százalékkal csökkentette a nyomást az ukrajnai vezetékekben, amelyen keresztül uniós országoknak szállít gázt Oroszország. Emiatt Ukrajna arra kényszerült a mellesleg rendkívül hideg időben, hogy saját szükségletei fedezése és az EU-ba irányuló teljes tranzitszállítmányok eljuttatása érdekében sürgősséggel magasabb áron vásároljon földgázt uniós államoktól. Ez pedig - Petro Porosenko államfő tájékoztatás alapján - ezer köbméterenként 250-300 dollárba került Ukrajnának, sőt némely szállítmány ára elérte az 500 dollárt is.

Ukrajna már több mint két éve nem vásárolt földgázt Oroszországtól. A két ország közötti éveken át folyó gázárvitában tavaly decemberben a stockholmi döntőbíróságon megszületett - Ukrajnának kedvező - végső döntés nyomán határozott Kijev úgy, hogy ismét kész Oroszországtól importálni, amennyiben Moszkva az EU-s szállítókénál olcsóbb áron kínál neki gázt megvételre.

Szerző

Elios - Írásbeli kérdéssel fordul Pintérhez az MSZP

Publikálás dátuma
2018.03.05. 14:52
Fotó: Tóth Gergő
Az MSZP azt firtatja, tudott-e a belügyminiszter arról, milyen összefonódások vannak az Elios Zrt.-hez köthető, az önkormányzatoknak kiírt közvilágítás-korszerűsítési pályázatoknál - tudósít az MTI.

Szakács László, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten, a Belügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez azt kérdezve tőle, tudott-e arról, hogy a pályázatok előkészítésében, végrehajtásában, ellenőrzésében résztvevő cégek között összefonódások, kereszttulajdonlás van. Emlékeztetett arra, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szervezett bűnözésről beszél a pályázatoknál. 

"Begyűrűzik-e a Belügyminisztériumba is a szervezett bűnözésnek ez a szála?" - kérdezte.

A 2015-ös komlói közvilágítás-korszerűsítés kapcsán azt firtatta, miért kellett az önkormányzatnak a minisztériumtól támogató nyilatkozatot kérnie a pályázat benyújtásához. Megjegyezte, ez a nyilatkozat előtte és utána sem volt feltétele a pályázatoknak.

Szakács László kitért arra, Komlón a helyi sajátosságok miatt nem tudott nyerni az Elios. Az egyik legjobb pályázatot nyújtotta be - folytatta - , de a helyi közbeszerzési pályázat kizárta, ezért ott "a B csapat", a U Light nyert, amelyről hétfőn derült ki: közös cége van az Elios Zrt.-vel Szlovákiában.

Szerző