Előfizetés

Kósa Lajos, vér és tej Debrecenben (videó)

Publikálás dátuma
2018.03.05. 17:37
Kósa Lajos Debrecenben kampányol. Forrás: Facebook / Kósa Lajos
Kósa Lajos eszik, lehetne a címe a debreceni polgármester hétfőn Facebook-oldalán közzétett kampányfilmjének: az öt perces videó fele legalább ételekről szól. Ez persze nem jelenti, hogy nem egy figyelemreméltó alkotásról van szó - a kampányfilm vetekszik az Orbán Viktor egri utazásáról készült munkával.

Egy percet se kell várni, hogy az ember úgy érezze, megérte elindítani a lejátszást. Ekkor tudhatjuk meg Kósától, hogy egy "cimborája" szerint "két olyan élelmiszer van, amit hogyha csak azt eszel, akkor nagyon sokáig úgy tudsz élni, hogy nincsen semmilyen hiánybetegséged. Az egyik a tej. És a másik mi? A vér."

A továbbiakban olyan jeleneteknek lehetünk szemtanúi, mint például amikor a Fideszes képviselő arra biztatja egy idős szavazóját, nyugodtan tagadjon le egy tízest életkorából, az ajánlóíven.

Ezt követően horoszkópjából is levezeti Kósa a vezetésre való alkalmasságát: a halak, mint mondja magáról szerényen, "az összes konfliktust képes nem erőből, hanem valami konszenzuskereséssel megoldani". Mindezt az után hallhatjuk, hogy a politikus részvétét fejezi ki egy nőnek, terhessége kapcsán. Mert hogy oroszlán lesz a gyerek.

Végül Kósa egy hajléktalant is kioktat: "butaság", hogy nincs hely a hajléktalanszállón, mert van.

Megkezdődött Carlos, "a Sakál" legutolsó pere Párizsban

Publikálás dátuma
2018.03.05. 17:00
Ilich Ramírez Sánchez, vagyis "Carlos" - AFP fotó
Megkezdődött hétfőn a párizsi különleges, terrorcselekményekkel foglalkozó törvényszék előtt a Carlos, a Sakál néven ismertté vált elítélt terrorista, a venezuelai Ilich Ramírez Sánchez legutolsó pere.

A terroristát 2017. március 18-án életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték egy 1974-ben elkövetett kézigránátos támadásért, amelyben két ember meghalt, és 34-en megsebesültek. Az elsőfokú ítélet ellen a Sakál fellebbezett. "Profi forradalmár vagyok, a forradalom a foglalkozásom. Állampolgárságom venezuelai és palesztin" - mondta a bíró kérdésére Ilich Ramírez Sánchez. 

A 68 éves Carlos pere várhatóan két hétig tart a különleges törvényszék előtt, amelynek tagjai terrorizmussal foglalkozó vizsgálóbírók.  A terrorista ügyvédje és 2001 óta felesége, Isabelle Coutant-Peyre a per elhalasztását kérte addig, amíg a terrorista átnézheti a peranyagot a számítógépén. A védelem szerint ahhoz ugyanis Carlos nem férhetett hozzá, amióta a Párizshoz közeli Fresnes fegyházából átszállították a Poissy-börtönbe a per idejére.

"Nem csinálhatok végig egy pert, ha nem tudok védekezni. A legkevesebb, hogy láthatom a peranyagot" - mondta Carlos. A kérdésről a bíróságnak a héten kell döntenie, mielőtt a per tartalmi részéről megkezdődik a vita.

A párizsi Drugstore Publicis bevásárlóközpontban, amely a boulevard Saint-Germain és a rue de Rennes sarkán működött, 1974. szeptember 15-én végrehajtott merényletben ketten meghaltak és 34-en megsérültek. Ez a legrégebbi terrortámadás, amiért az 1970-es és 80-as évek elsőszámú közellenességének felelnie kell.

A vád szerint a merénylet összefüggésben állt a hágai francia nagykövetségen 1974-ben végrehajtott túszejtéssel. A Japán Vörös Hadsereg nevű felkelőcsoport egyik kommandója, amely a Népi Front Palesztina Felszabadításért nevű szervezethez tartozott, a túszok elengedéséért cserébe egyik tagjuk szabadon engedését követelte a francia hatóságoktól. Az ügyészség azt állította, hogy Carlos, aki ekkoriban a népi front különleges osztagának volt a tagja, azért hajtotta végre a kézigránátos támadást, hogy a francia kormányra nyomást gyakoroljon. Sikerrel is járt, miután a francia hatóságok el is engedték japán foglyukat.

A venezuelai állampolgárságú Carlos azonban már több mint húsz éve ül börtönben Franciaországban. Szudánban 1994-ben fogta el a francia titkosszolgálat, s 1997 végén életfogytig tartó börtönre ítélték egy 1975-ben Párizsban elkövetett hármas rendőrgyilkosságért. Elvileg 2012-ben kérhette volna, hogy feltételesen szabadlábra helyezzék, de 2011 decemberében az 1982-83-ban elkövetett merényletekért újabb életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a héttagú terrorizmusellenes bíróság. Ez utóbbi ítéletet 2013-ban megerősítette a fellebbviteli bíróság. Carlos 35 évvel ezelőtt Franciaországban négy robbantásos merényletet követett el, amelyben 11-en vesztették életüket és mintegy 150-en megsebesültek.

A kétszeres életfogytiglani börtönnel sújtott Carlos helyzetén az újabb eljárás lényegében nem változtat. A per célja az, hogy elégtételt adjon az áldozatok hozzátartozóinak, és rekonstruálja a terrorista franciaországi merényleteinek történetét. A védelem ismét Carlos felmentését fogja kérni, az ellentmondásos tanúvallomásokra hivatkozva. Az áldozatok hozzátartozói és a túlélők szerint "az első pernek volt értelme, mert tanúskodhattak" - mondta Guillaume Denoix de Saint-Marc, a terrorizmus áldozatai francia szövetségének elnöke, aki azt reméli, hogy a bíróság jóváhagyja a tavalyi ítéletet.

Tisztelt Deutsch kolléga! Hazudtatok, és lebuktatok - Ujhelyi István üzent

Publikálás dátuma
2018.03.05. 16:14
Népszava fotó
Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a közösségi portálon tette nyílt levéllé az üzenetet:  

Tisztelt Deutsch Tamás kolléga!

Olvasom a legutóbbi sajtótájékoztatódon elmondottakat laktanyákról, betelepítésre váró menekültekről és a hazaáruló ellenzékről. Tamás, te is pontosan tudod, hogy bődületes hazugságokat írtak fel neked arra a papírra. Hazudtatok és lebuktatok: miközben közpénzből kampányoltok, a néhányatoknak jól tejelő letelepedési kötvényekkel sokezerszám hozzátok be a gazdasági menekülteket. Hazudtatok és lebuktatok: míg Te is menekültellenes szólamokon lovagolsz, aközben szép suttyomban befogadtatok 1300 menekültet. Hazudtatok és ismét csak lebuktatok, amikor az Európai Bizottság elnökét magyarellenes “Soros katonának” neveztétek, de kiderült, hogy nemrég még Te is mellette kampányoltál a Hősök terén. És a legújabb hazugságotok, hogy Karácsony Gergely laktanyákat újítana fel a betelepített “migráns tömegeknek”. Megint csak lebuktatok, hiszen erről szó sincs, ezt több mint két évvel ezelőtt javasolta a Párbeszéd a menekültkrízis csúcsán, az akkor kétszáz százalékos kapacitáson működő menekülttáborok túlterheltségének átmeneti enyhítésére.

Ráadásul épp Ti valósítottátok ezt meg: a Fidesz-kormány szóvivője, Kovács Zoltán jelentette be nem sokkal később, hogy a kiskunhalasi tüzérlaktanyát átalakítjátok menekülttábornak. Paff, megint hazudtatok és megint lebuktatok. Tamás, nektek ezek szerint örömöt okoz, ha hazudtok és beleégtek? Nehéz mást elképzelni. És akkor Tiborczról még nem is szóltunk... Hogy is szoktad mondani? “Ennyi”...