Parragh ismét kiállt az oktatás lebutítása mellett

Publikálás dátuma
2018.03.06 13:15
Parragh László, az MKIK elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: /

Gazdasági évnyitót tartott szerdán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), amelyen Parragh László, az MKIK elnöke elmondta, a hideg rázza a béremeléstől, ami "nem piaci", és az alapjövedelemtől, olvasható az Indexen. Ezek mellett Parragh nem csak arra tért még ki, hogy fontos felkészülni az "ipar 4.0-ra", akkor is, ha nem tudni, mi az, mert egyszer majd eljön. De kifejtette, az oktatásnak továbbra is pillanatnyi igényekkel kell foglalkoznia.

Az MTA Közoktatási Elnöki Bizottsága (KEB) éppen ezt a hozzáállást kritizálta múltheti közleményében: persze fontos, írták, hogy piacképes tudást adjon az oktatás, de mint fogalmaznak, ez "semmiféleképpen nem jelentheti azt, hogy a közoktatás feladata lenne a gazdaság aktuális szereplői számára azonnal »hadra fogható« munkavállalók kiképzése". Ez ugyanis csak a szélesebb látókör, a problémamegoldó készségek fejlesztésének elhanyagolása, vagyis a teljes életpályához szükséges tudás háttérbe szorítása révén lehetséges. A felgyorsult változások miatt a korábbinál jóval fontosabb, hogy az oktatás képessé tegyen az alkalmazkodásra a világ jövőbeli változásaihoz.

Az Iparkamara elnöke az ilyen jellegű kritikákról azt mondta: a szakképzés lebutításának ellenzői azt szeretnék megtanítani egy szakmunkásnak, hogy mit kell tudnia 20 év múlva. Ez nyilvánvalóan lehetetlen; csak azt lehet megtanítani, hogy mi lesz értékes tudás a következő 3-5 évben. Aztán ha majd elavul az adott szakember tudása, akkor felnőttképzés keretében tovább kell képezni. Mint látható, Parragh a készségfejlesztést, az önálló és alkalmazkodóképes munkaerőt nem sokra tartja.

Az évnyitón, ahol Orbán Viktor, Matolcsy György és Varga Mihály is felszólaltak, Parragh László azt kérte: kapjon még több beleszólást a felnőttképzés átalakításába és a felsőoktatási gyakorlati képzőhelyek szervezésébe ő, illetve az Iparkamara.

Szerző
2018.03.06 13:15

Nem változtatott a jegybank az alapkamaton

Publikálás dátuma
2018.09.18 14:44
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a monetáris tanács keddi ülésén - közölte honlapján a Monetáris Tanács döntését a Magyar Nemzeti Bank (MNB).  A kamatfolyosó sem változott, az egynapos jegybanki fedezett hitel és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamata 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt. A jegybanki alapkamat 2016. május 25-e óta áll ezen a szinten. A kamattartással nem okozott meglepetést az elemzőknek az MNB, mondhatni, az megfelel a várakozásoknak. A kamatdöntést követő, 15 órakor nyilvánosságra kerülő magyarázat adhat választ arra, hogy visszalép-e valamennyit  a monetáris testület az eddigi folytatott "extrém laza" monetáris politikából. Nem kamatcsökkentésre kell gondolni elsősorban, hanem mint a Portfolio által idézett elemzők felvetik, kérdés, hogy mi lesz a monetáris politikai célú kamatcsere-ügyletek (MIRS), illetve a jelzáloglevél-vásárlási program sorsa, valamint milyen ütemezés mellett tervezi leépíteni a jegybank a bankrendszer számára forintlikviditást biztosító 1989 milliárd forintos devizaswap-állományát.  A lehetséges válaszokról is megoszlanak a vélemények, ugyanis bár a havi infláció enyhén gyorsul, a gyorsan változó áru termékeket nem tartalmazó maginfláció viszont csökkenő tendenciába váltott. Kedd délután néhány fontos inflációs mutató is napvilágot lát. A jegybank a kamatdöntés délutánján külön háttérbeszélgetést tart az elemzőknek, újságíróknak, ahol döntésnek hátterét ismerteti, és vélhetően valamit elárul tervezett lépéseiről is. Miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-től kezdve, a környező országokon át a monetáris politikáért felelős intézmények már emeltek irányadó kamatukon, valamint az Európai Központi Bankkal is jelezte, szigorítani fog, a jegybank is előbb-utóbb rákényszerül hasonló lépésre. 
2018.09.18 14:44

Közgyűlésen vitatnák meg a problémákat Fucsovicsék

Publikálás dátuma
2018.09.18 14:24

Fotó: AFP/ CHRISTOPHE SIMON
„A korábban felvetett és érzékelt ellentmondások száma nem csökkent, sőt, újabb ügyek kerültek elő” – közölték.
Közgyűlés összehívását szorgalmazza Temesvári Andrea, Markovits László, Sávolt Attila, a Fucsovics Team és Babos Csaba, hogy ne a médián keresztül üzenjenek egymásnak a teniszszövetségi vitában érintett felek. Az MTI-hez kedden eljuttatott levelükben úgy fogalmaznak: a közelmúlt történései után ez a fórum lenne a tökéletes arra, hogy nyíltan beszéljenek a konkrét problémákról. Ehelyett – amint arra emlékeztetnek – csak egy rendkívüli közgyűlés összehívására került sor, amely „kizárólag a jelenlegi struktúra megszilárdítását kívánja szolgálni”, mivel azon egyetlen napirendi pontként csupán a közelmúltban lemondott három elnökségi tag pótlása történne meg. Az aláírók a levelüket a tágabb értelemben vett teniszcsaládnak, a magyar tenisz valamennyi szereplőjének szánják, mert – mint jelzik – nincs lehetőségük mindenkihez közvetlenül, személyesen eljutni. „Az elmúlt időszakban közzétett megnyilvánulásaink kapcsán voltak, akik felvetették, hogy némelyik kevés konkrétumot tartalmaz, az egész felháborodás anyagi természetű, illetve a közvélemény bevonása nem a legmegfelelőbb fórum a problémák megoldására. Az észrevételeket tiszteletben tartjuk, de a helyzetünkből és a birtokunkban lévő konkrét információinkból adódóan továbbra is felelősségünknek érezzük, hogy hangot adjunk elégedetlenségünknek, építő jellegű javaslatainknak” – áll a levélben.
Emlékeztetnek arra, hogy a Kiemelt Sportágfejlesztési Program keretében „a kormány nagyon komoly mértékben támogatja a sportágat, gyakorlatilag minden lehetőség adott, így a teniszcsalád közös feladata és felelőssége, hogy olyan felnőtt és utánpótlás szakmai programokat fogadtassunk el, amelyek megfelelő helyzetet teremtenek a kluboknak és játékosoknak, valamint csökkentik a sportág valamennyi szereplőjének terheit”.
„A fejlesztésre és versenyrendezésre szánt állami forrásokat a hazai tenisz fejlődését leginkább szolgáló módon kell felhasználni, a pénzügyi gazdálkodást érthetőbbé, átláthatóbbá kell tenni és nem utolsósorban a szövetségnek szolgáltató szervezetként és nem klubként kell működnie”
–emelték ki.
A nyílt levél megfogalmazói szerint
„a korábban felvetett és érzékelt ellentmondások száma nem csökkent, sőt, újabb ügyek kerültek elő”.
Példaként említették, hogy évről évre több száz millió forint megy el ideiglenes teniszpályák építésére, továbbá, hogy az Állami Számvevőszék szabálytalanságokat állapított meg a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont beruházás-előkészítésének ellenőrzése során. Megemlítették azt is, hogy miközben a szövetség azt állította, hogy a csehek elleni, illetve a korábbi Davis Kupa-meccseket azért kellett ideiglenes helyszínen megrendezni, mert a nemzetközi szövetség ragaszkodott a 4000 férőhelyes lelátóhoz, addig a svájciak a hétvégén egy 2600 férőhelyes csarnokban fogadták a svédeket. Utaltak rá, hogy további információkkal és konkrétumokkal is rendelkeznek, de ezeket nem a nyilvánosság és a média bevonásával kívánják megvitatni, hanem azt szeretnék, hogy a tenisztársadalom valamennyi szereplője csatlakozzon a kezdeményezésünkhöz.

Szakítottak a szövetséggel

A sportág két hazai éljátékosa, Babos Tímea és Fucsovics Márton a hónap elején jelentette be, hogy nem kíván együttműködni a továbbiakban a szövetséggel, amíg annak működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való viszonyán és a jelenlegi szakmai koncepcióján. Fucsovics korábban a közösségi oldalán írta: nem biztos a szereplése a válogatott szeptemberi Davis Kupa-találkozóján, mivel a szövetség nem biztosítja a szükséges feltételeket, és nem megfelelő a légkör a további sikeres szerepléshez. A világranglistán 41. teniszező jelezte, hogy próbált kiállni társaiért, egyeztetni a szövetséggel, ám nem járt sikerrel, az MTSZ választ sem adott kérdéseire. Hosszú bejegyzésében a Davis Kupa-kapitányt is bírálta, mint ahogy azt is, hogy három héttel a csehek elleni mérkőzés előtt meg sem keresték őt a mérkőzéssel kapcsolatban. Az MTSZ egy hosszabb közleményben reagált, olyan adatokat hozott nyilvánosságra, mint például Sávolt Attila, Fucsovics edzőjének állítólagos fizetése. Fucsovics és a páros világranglistát vezető Babos, majd később maga Sávolt Attila is cáfolta ezeket, és bírálta a szövetséget. A Magyar Tenisz Szövetség az Országos Mediációs Egyesület segítségét kérte annak érdekében, hogy rendezze a vitát. Az előzményekről itt írunk bővebben.
2018.09.18 14:24
Frissítve: 2018.09.18 14:24