Nem hagyja aludni a derékfájás? Itt a segítség

Publikálás dátuma
2018.03.06 20:19
Illusztrációk: AFP
Fotó: /
A derék nemcsak napközben fájhat, akár az alvást is zavarhatja. A rossz alvási pozíció pedig tovább ronthat az állapoton. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos ismertetett néhány megoldási lehetőségeket.

A rossz minőségű matrac és párna, illetve a helytelen alvási testhelyzetek azért fokozhatják a derékfájdalmat, mert szükségtelen nyomást terhelhetnek a nyakra, a csípőre, a hátra. A legfontosabb, hogy próbáljuk fenntartani a gerinc természetes görbületét. Biztosítani kell a testrészek megfelelő szögben való illeszkedését és a hát megtámasztását, amire az egyik legmegfelelőbb megoldás a háton alvás. Ez azonban nem mindenki számára kényelmes és a horkolást is elősegítheti.

  • Háton alvás térd támasszal 

A hát szempontjából ez a legegészségesebb pozíció, mivel egyenletesen oszlik el a súly a test felszínén és egyik testrészt sem éri nagyobb nyomás. Ha egy nem túl magas, esetleg anatómiai párnával megtámasztjuk a nyakunkat és a fejünket, és teszünk egy kicsit a térdünk alá is, fenntarthatjuk a gerinc természetes görbületét.

  • Oldalt alvás térdek közti párnával 

Sokan szeretnek az oldalukon aludni, de úgy nagyobb teher hárulhat a derékra. Ha azonban egy vékony párnát helyezünk a térdeink közé, az megemeli a csípőt és a lábszárak felső részét, visszaállítja a helyes tartást. 

  • Magzatpozíció 

Porckorongsérv esetén sokaknak az összegömbölyödés a legkényelmesebb, hiszen az oldalfekvésben felhúzott térdek csökkentik a gerinc hajlását és segítenek az ízületek nyitásában. 

  • Hason fekvés párnával a has alatt 

Általában nem tesz jót a gerincnek a hason fekvés, de ha valaki csak így tud aludni, érdemes egy vékony párnát tennie a hasa alá, hogy megemelje a csípőt. Az is megterhelheti a nyakat, a vállat, a hátat, ha hason fekve oldalt fordítjuk a fejünket, ezért próbáljunk arccal lefelé feküdni. Ehhez tegyünk egy keményebb párnát vagy összecsavart törölközőt a homlokunk alá, így levegőt is kapunk. 

  • Háton alvás megemelt támlával 

A kifejezetten magasan megtámasztott háton alvás előnyös lehet a spondylolisthesis (csigolyacsuszamlás) miatt derékfájdalommal élő pácienseknek.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a derékfájás nem múlik, esetleg súlyosbodik, nem tud tőle aludni, vagy zsibbadást érzékel a lábában. A fájdalom leggyorsabban helyi, célzott injekcióval csökkenthető, amelynek szteroidtartalma enyhíti a gyulladást. A gyors segítség után lehet olyan, a természetes módszereket alkalmazni, amelyek a szervezet öngyógyító folyamatainak felhasználásával fejtik ki a hatásukat. Ilyen lehet az orvosi kollagénterápia, amellyel a gyulladás csökkentése mellette meg lehet erősíteni a szöveteket is, ami hosszútávú fájdalomcsökkenést eredményez. Különösen fontos a törzs tartóizmainak, a hát- és a hasizomnak az erősítése – ebben hatalmas segítséget jelenthet a szakorvosi diagnózisra épülő, gyógytornász által felépített mozgásprogram.

Szerző
2018.03.06 20:19

Szlovák újságíró-gyilkosság: áttörést hozhat egy kőműves vallomása

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:44

Fotó: AFP/ Beata Zawrze
A rendőrség közzétett egy fantomképet egy férfiról, aki fontos tanú lehet a Kuciak-gyilkosság ügyében, és jelentkezett valki, aki felismerte őt.
Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát februárban agyonlőtték: a fiatal férfi halála előtt egy cikken dolgozott, amiben maffia-közeli olasz üzletembereknek a szlovák kormányhivatalig érő kapcsolati hálóját mutatta volna be. A kettős gyilkosság ügye Jan Ficó lemondásával járó belpolitikai válságot eredményezett.
A Speciális Ügyészség fantomképet tett közzé: a keresett férfiról azt mondta, információval rendelkezhet a gyilkosságról, és esetlegesen a személyekről, akik hozzájárultak annak elkövetéséhez - írja a Bumm.sk.
Néhány nappal a fantomkép közzététele után tanúvallomást tett egy nagymácsédi (Veľká Mača) férfi, aki felismerte a képet. A kihallgatása után a cas.sk portálnak nyilatkozó férfi szerint a volt kollégájáról van szó. A tanú a nyár folyamán ismerkedett meg a keresett férfival munkája során: augusztusig mindketten kőművesként dolgoztak, és a gyilkosság idején mindketten Nagymácsédon laktak, ahol az újságíró is élt.
A keresett férfi korábbi szomszédai azt nyilatkozták, utoljára két hete látták őt. Feltehetően Csehországba utazott.
2018.09.22 18:44

Több tízezer lengyel közalkalmazott tüntetett magasabb bérekért

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:17

Fotó: AFP PHOTO / AFP/ Wojtek RADWANSKI
A varsói megmozduláson 26 ezren vettek részt a hatóságok szerint.
Több ezren vettek részt szombaton a lengyel fővárosban, Varsóban tartott tüntetésen - írja a Reuters. A demonstrációt - melynek célja a magasabb fietések kiharcolása a közszférában - több jelentős szakszervezet szervezésével és részvételével zajlott
"Nem lehet fizetéstől fizetésig élni. Éheznek a gyerekeink"
- nyilatkozta Jan Guz, a félmilliós tagságú OPZZ vezetője. A 700 ezres tagságú NSZZ Solidarnosc szakszervezet pedig arra hívta fel a figyelmet: utoljára 2010-ben igazították az inflációhoz a béreket, így legalább 12 százalékos emelésre van szükség.
Bár rengeteg jóléti intézkedésre tett ígéretet megválasztása előtt a Jog és Igazság (PiS), ezek megvalósításában nem ér fel az elvárásokhoz a párt, mióta kormányra került. Pedig a régió egyik legnagyobb gazdasági növekedését mutatja Lengyelország. És ugyan a PiS megemelte már a pályakezdő tanárok, orvosok és rendőrök minimálbérét is,
így is 26 ezren vonultak az utcára
a négy héttel az önkormányzati választások előtt megrendezett demonstráción.
2018.09.22 18:17