Előfizetés

Bogarak kihalásához vezet a fák eltűnése

Publikálás dátuma
2018.03.07. 11:10
Illusztráció: AFP
A kihalás szélére sodorja a korhadt fát fogyasztó bogarak egy részét a fák eltűnése szerte Európában - írja az MTI a  Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) figyelmeztetése alapján.

A kutatók az elhalt faanyagot fogyasztó - szaproxilofág - bogarak 700 faját vizsgálták Európában. Az eredményeik alapján a vizsgált fajok csaknem egyötödét - 18 százalékát - fenyegeti a kihalás az élőhelyeiket jelentő ősi fák eltűnése miatt - írja a BBC News. Ez azt jelenti, hogy a szaproxilofág bogarak Európa legfenyegetettebb rovarcsoportjai közé tartoznak. Ezek a bogarak kulcsszerepet játszanak az olyan természeti folyamatokban, mint a tápanyagok lebontása és újrahasznosítása, valamint fontos táplálékforrásként szolgálnak a madarak és emlősök számára, néhány fajuk a beporzásban is szerepet játszik. "Néhány bogárfajnak több száz éves fákra van szüksége, ezért olyan természetvédelmi erőfeszítésekre van szükség, amelyek hosszú távon garantálják az öreg fák védelmét Európa különböző tájain, biztosítva, hogy az a kulcsfontosságú szerepet, amelyet a bogarak töltenek be a természetben, zavaratlanul játszassák" - mondta Jane Smart, az IUCN globális fajprogramjának vezetője.

A jelentés szerint a fakitermelés és a fapusztulás mind hozzájárulnak a bogarak természetes élőhelyeinek eltűnéséhez. További fenyegetést jelent a városiasodás, a turizmus fellendülése és az erdőtüzek megszaporodása a mediterrán térségben.
A természetvédelemnek az erdők, legelők, gyümölcsös kertek és városi területek öreg, valamint elhalt fáinak hosszú távú megóvására kell fókuszálniuk. A jelentés szerint minden európai országban leltárt kellene készíteni az ősi, valamint nagy kulturális és természetvédelmi értékkel bíró "veterán" fákról, azok védelmének biztosítása érdekében. Emellett különböző korú, valamint elhalt fákra, kidőlt fatörzsekre és fatönkökre lenne szükség az egyes tájakon. Európában a bogarak 58 családja él, nagyjából 29 ezer fajjal. Ezen belül körülbelül négyezer faj kötődik élete legalább egy részében elhalt, rothadó fákhoz. Az ezekre a fajokra vonatkozó adatok azonban hiányosak, amit a szakemberek szerint sürgősen orvosolni kell.

Felfegyverzik az amerikai tanárokat

Varga Péter
Publikálás dátuma
2018.03.07. 06:40
Fotók: AFP/Jim Young
Órákig tartó szenvedélyes vita után a floridai szenátus elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szerint egyes iskolai tanárok és a személyzet bizonyos tagjai fegyvert viselhetnek az osztályokban.

Hiába tüntetnek az amerikai diákok, a szenátorok magukévá tették Donald Trump elnök sokat bírált ötletét arról, hogy fegyverezzék fel a tanárokat. Ezentúl háromnapos várakozási idővel kell számolniuk a fegyvervásárlóknak és az eddig 18 évvel szemben legalább 21 évesnek kell lenniük.

Mindez azután történt, hogy az Egyesült Államok déli részén fekvő államban egy iskolai vérengzéseben 17 embert lőtt agyon egy fegyveres fiatal.

A szenátus javításokat, korlátozásokat vezetett be abba a törvényjavaslatba, amely azt szabályozza, kik vehetnek részt az önkéntes fegyverviselési képzésben. A tanárok közül azok, akik csak osztálytermekben tanítanak, nem kaphatnának fegyvert, olyanok azonban igen, akik más tevékenységet is végeznek, például edzősködnek is, azok igen. Más iskolai alkalmazottak is részt vehetnének a felkészítő programban. További kivételek vonatkoznának azokra, akik fegyveres testületek vagy a hadsereg tagjai voltak, illetve jelenleg is azok.

A törvényjavaslattal egyúttal 400 millió dollárt különítenének el a helyi iskolák számára, amely összeg teljes egészét a diákok mentális egészségügyi problémáinak kezelésére fordítanák.

A törvényt arról az Aaron Feis futballedzőről neveznék el, aki meghalt, miután saját testével védte a gyerekeket a golyóktól.

A törvény most a képviselőház elé kerül, ahol már vár egy hasonló javaslat elfogadásra.

Az áldozatok szülei arra kérték a törvényhozókat, olyan intézkedéseket hozzanak, amely szerintük növeli az iskolák biztonságát. Ryan Petty, aki tizennégy éves lányát vesztette el a gyilkosságsorozatban, arra kérte a képviselőket, támogassák Rick Scott floridai kormányzó javaslatait, azaz legyenek fegyveres őrök az iskolákban, ne kaphassanak fegyvert mentálisan sérült személyek, és fejlesszék a mentális kihívásokkal küszködő tinédzserekkel foglalkozó egészségi programokat. A kormányzó egyébként ellene van a tanárok felfegyverzésének.

A demokraták szintén nem szimpatizálnak a javaslattal, amely eredeti formájához képest felhígult. Lauren Book demokrata szenátor szerint az intézkedések nem elegendőek, mint mondta: ő betiltotta volna a sorozatlövő fegyvereket. Ugyanakkor a republikánusok közül többen a fegyvervásárlási szigorításokkal nem értenek egyet.

Cinikus
Végtelenül cinikus és felületes megnyilatkozásnak tartja Gyurkó Szilvia Donald Trump felvetését, ami évtizedekkel repít vissza az időben az iskolai agresszió kezelését illetően - nyilatkozta korábban lapunknak, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója. Szerinte eddig sem az volt a probléma, hogy túl kevés lett volna a fegyver az amerikai iskolákban, éppen ellenkezőleg: azok a fiatalok is játszi könnyedséggel fegyverhez juthatnak, akik még alkoholt sem fogyaszthatnak.

Korea-közi csúcstalálkozó lesz

Publikálás dátuma
2018.03.07. 06:35
Fotó: AFP/Ed Jones

Csúcstalálkozót tart Szöul és Phenjan Észak- és Dél-Korea határán áprilisban - jelentette be a szöuli elnöki hivatal, miután visszatért Észak-Koreából Mun Dzse In dél-koreai elnök küldöttsége. Több mint egy évtizede nem volt már legfelsőbb szintű tanácskozás Dél-Korea és Észak-Korea között. Csung Ej Jong, a dél-koreai küldöttség vezetője úgy nyilatkozott, hogy Észak-Korea nem tartja szükségesnek nukleáris fegyverzete megtartását, ha nem érzi magát katonailag fenyegetve, és a rezsim biztonsága garantált. Csung szerint Phenjan Washingtonnal is hajlandó tárgyalni a nukleáris leszerelésről és a kapcsolatok normalizálásáról.