Aktuális Jókai

Dr. Vaderna Gábor, az ELTE adjunktusa szerint, mint azt a Népszavában kifejtette, „minden klasszikus csak addig tud klasszikus maradni, ameddig aktuális is”. Ezt olvasva felnyúltam a polcra, és levettem Jókaitól a Rab Rábyt. – Mintha ma írta volna! – kiáltottam fel. Mert ami könyvében a XVIII. századi Magyarországot jellemezte, az a hazafias lózunggal leöntött tömény korrupció. Hasonlóan döbbenetes, ahogy az Ocskay brigadérosról szóló regényben a Rákóczi szabadságharcról ír. Hogy messziről nézve milyen felemelő, hogy egy nemzet felkel a szabadságért. Közelről pedig kicsinyes intrikák a nagyok, elégedetlenség, zúgolódás a kicsik között. A probléma a nyelvvel van: az unokáim már nemcsak a latint, de a régies szavakat sem értik. Egyikük nálam töltött egy hétvégét, és hozta a kötelező olvasmányt, egy Jókait. Egy asszimilálódni igyekvő szlovák nagybirtokosról volt szó. Én hülyére röhögtem magam, a gyerek el se mosolyodott. – Melyik szót nem érted? – kérdeztem. Kiderült, hogy az egész, úgy ahogy van, akár kínaiul lehetett volna. És nem is érdekelte, hogy mit jelent. Nem tudom, mi a megoldás. De valószínűleg az angol gyerekek se falják Dickenst…

2018.03.07 07:34

Járvány tombol Heves megyében, fertőzött lehet a csapvíz

Publikálás dátuma
2018.09.22 09:52
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Tömegesen lettek rosszul két hevesi településen, Domoszlón és Kisnánán. Mindenki hányásra, hasmenésre, lázra panaszkodik. Azt gyanítják, az ivóvízzel lehet baj.
Gyerekek, felnőttek, idősek vártak a sorukra egész héten a domoszlói és a kisnánai háziorvosi rendelőben - írja a Bors. Utóbbi településen csupán két nap alatt majdnem háromszázan lettek rosszul.
Nem kizárt, hogy az ivóvízzel van baj: a két településnek közös forráskútja van, és a legtöbb beteg ivott belőle. Az okokat az illetékes kormányhivatal és a gyöngyösi vízmű szakemberei is keresik, az eredményre azonban még várni kell. Ha a vízbázisban történt a szennyeződés, akkor a katasztrófavédelem is vizsgálatot indít.
A kormányhivatal, amely a két faluban összesen 142 betegről tud, egyelőre azt kéri a lakóktól: a csapvizet csak öt perc forralás után, visszahűtve igyák, illetve használják fogmosásra, ételkészítésre, babafürdetésre, mosogatásra. Emellett a megszokottnál is alaposabban és gyakrabban mossanak kezet szappannal, meleg folyóvízben.
2018.09.22 09:52

310 millió forintot küld libanoni keresztényeknek a kormány

Publikálás dátuma
2018.09.22 09:37

Fotó: Shutterstock/
4 milliárdból újítják fel a szolnoki színházat és százmilliókat kapnak Magyarországtól libanoni keresztények - derül ki a Magyar Közlöny pénteki számából.
A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent határozat szerint közel 4 milliárd forintot ad kormány a szolnoki Szigligeti Színház épületének felújítására - szúrta ki a 444.hu. Március végén az Emmi kultúráért felelős államtitkársága már közölte: a Balázs Péter vezette intézmány felújításának előkészületei megtörténtek, "a kormány biztosította 250 millió forintból az engedélyezési és kiviteli tervek elkészültek".
A Közlönyből kiderült még, hogy 310 millió forintot kap a libanoni Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyház a kormánytól.
2018.09.22 09:37