Fagyhalál: a kormány mossa kezeit

Publikálás dátuma
2018.03.07. 13:55
Illusztráció. Fotó: Németh András Péter
Több száz hajléktalan és magányos idős ember életét menthette meg tíz nap alatt az extrém hideg időjárás miatt bevezetett vörös kód riasztás, állítja a szociális államtitkár.

A kedden visszavont vörös kód idején több mint 3100 riasztás érkezett a regionális diszpécserközpontokhoz, és a leghidegebb éjszakán is csupán 94 százalékos volt az ellátórendszer telítettsége – jelentette be a szociális ügyekért is felelős államtitkár az MTI tudósítása szerint. Czibere Károly úgy véli, ez azt jelenti, senki nem kényszerült arra, hogy a szabadban, a kihűlés kockázatával éjszakázzon.

Czibere Károly ezzel lényegében folytatja azt a gondolatmenetet, mely szerint azok, akik az utcán alszanak, önszántukból teszik – hiszen a statisztikák szerint nem kényszerülnének rá, valamelyik menedékhelyen lenne nekik hely. Arról már nem beszélnek, hogy az a néhány üres férőhely konkrétan mennyire elérhető, megközelíthető egy-egy ember számára. Ráadásul sokan nem is az utcán, hanem saját fűtetlen lakásukban fagynak meg. Emlékezetes: a kancelláriaminiszter múlt heti kormányinfóján beszélt arról, az államnak nincs felelőssége a kihűléses halálesetekben, hiszen „az állam által működtetett hajléktalanszállókon, szociális intézményekben fagyhalál nem következett be”.

„Lázár János kijelentése arra enged következtetni, hogy az állam csak magáért vállal felelősséget, az országért nem. Az állam nem tartozik felelősséggel azért, ha fizetésképtelenségük miatt elveszik az emberek feje fölül egyetlen fedelüket, és az utcára lökik őket, hajléktalanná válnak, és megfagynak. Nem tartozik felelősséggel azokért, akik saját fűtetlen lakásukban kihűlnek, mert nincs mivel fűteniük. Sem azokért, akiknek telente arról kell dönteniük, hogy egyenek-e, vagy fűtsenek, mert a kettőre nem futja a jövedelmükből” – írta a tárcavezető kijelentésére reagálva a Magyar Szociális Fórum (MSZF).

Miközben a szociális államtitkár arról beszél, hogy a vörös kód több száz ember életét „menthette” meg, arról már hallgat, összesen mennyien fagytak meg az elmúlt években. Az MSZF jelentései szerint az áldozatok száma több ezerre tehető, amit a Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztanak: a KSH szerint 2006 és 2016 között majdnem 2500, tehát egy nagyobb falunyi ember halt meg a hideg miatt Magyarországon a téli hónapokban. Sokan saját otthonukban halnak meg, mert nincs pénzük fizetni energiaszámláikat (az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2016-ban 9,2 százalék volt azok aránya, akiket "energiaszegénység" sújt, vagyis anyagi okból nem tudták megfelelően melegen tartani otthonukat). Az MSZF legutóbb arról adott tájékoztatást, az idei télen a fagyhalál magyarországi áldozatainak száma február végére elérte a 185-öt.

Szerző

Elios - Orbán továbbra is hallgat

Publikálás dátuma
2018.03.07. 13:18
Fotó: Molnár Ádám
Harangozó szerint a vizsgálóbizottságukkal csak lehetőséget akartak adni Orbánnak, hogy tisztázza, hogy személyesen döntött-e az Elios-pályázatról, mivel a választási kampányt eldöntheti az Elios-ügy.

Nemcsak vitázni, magyarázkodni sem hajlandó Orbán: egyetlen meghívott fideszes, így a miniszterelnök, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint csalási üggyel illetett veje, Tiborcz István illetve az érintett cégvezetők, városvezetők sem mentek el az Elios-ügyben összehívott ellenzéki alternatív bizottság ülésére.

A bizottság soros elnöke, Harangozó Tamás (MSZP) elmondta: a gyanú szerint az Elios-csalás 13 milliárdos kárt okozhatott a költségvetésnek és településeknek. Azonban igazán nagy botrányt az okoz, hogy a gyanú szerint egy bűnszervezetben elkövetett csalással állunk szemben, melynek szereplői a kormány tagjai, és személyesen Orbán Viktor és közvetlen családtagjai az érintettek.

„Orbánnak nemcsak azért szerettünk volna lehetőséget adni, mivel az országgyűlési törvény értelmében ez kötelessége is, hanem mert meggyőződésünk, hogy a választás kimenetelét eldönti az Elios-ügy” - hangsúlyozta Harangozó Tamás, aki szerint kérdés, hogy Orbán hozta-e meg a döntést a pályázatról. Korábbi nyilatkozata alapján ez joggal feltételezhető – mondta Harangozó.

Mint azt lapunk megírta, a Tiborcz-tendereknél a Nemzeti Fejlesztési Tárca (NFM) mint irányító bizottság sorozatban hozott olyan döntéseket, amelyekkel a Tiborcz-érdekeltséget hozták helyzetbe. Az Egyesült Államok korábbi budapesti nagykövete, Eleni Kounalakis könyvében az akkori nemzeti fejlesztési miniszterre hivatkozva leírta: Orbán hetente egyeztetett a nagyprojektek ügyében a tárcával. Ergo a csak 2013-ban 9,6 milliárdos közvilágítási tender nem kerülhette el a miniszterelnök figyelmét.

Orbán ekkor a sajtónak úgy reagált a nagykövet állításaira: „ez ma is így van, csak a miniszter személye más. Évek óta a kabinet hozza meg a döntéseket.„

Harangozó Tamás hansúlyozta: a választóknak joga van tudni, hogy a miniszterelnök döntött-e a projektről.

Pontosan emiatt hívná meg a bizottság Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert. „Tudni szeretnénk, hogy ki adott utasítást arra, hogy három nappal a határozat előtt átírják a pályázati feltételeket. Volt-e vizsgálati az ügyben?”

A szocialista politikus elmondta: a jövő heti ülésen a bizottság a Nemzetgazdasági Minisztériumba és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba (NFM) is kiszállna, hogy beletekintsen a pályázat minisztériumi papírjaiba, illetve meghívnák Polt Péter legfőbb ügyészt is.

Szilágyi György (Jobbik) úgy fogalmazott: ez nem Elios-ügy, hanem Orbán-ügy. A kormányfő volt az, aki irányította a pénzek kiosztását, felhasználva a fideszes önkormányzatokat akik közrejátszottak a fideszes vezetéssel abban, hogy súlyos milliárdokkal megkárosítsák a magyar embereket.

Hadházy Ákos (LMP) szerint akár egy szóval, vagy egy mondattal is elmondható, hogy mi történt. Hódmezővásárhelyen úgy írták ki a tendert, hogy csak az Elios indulhatott, utána a többi helyszínen pedig úgy, hogy csak az indulhatott, aki korábban egy Hódmezővásárhely méretű várost ellátott.

Egészen elképesztő, a legmagasabb szintig felnyúló bűnszövetségről van szó. Azt látjuk, hogy a kormányt mindent megtesz, hogy ezeket a részleteket eltitkolják.

Úgy tűnik, hogy az ügyészség, rendőrség inkább azzal foglalkozik, hogy eltüntesse a nyomokat. A Nemzeti Nyomozó Iroda ugyanis sorra lefoglalja az érintett önkormányzatokban az Elios-ügy iratait, így az érintett önkormányzatok arra hivatkoznak, hogy a folyamatban lévő nyomozás miatt nem engedik az ellenzéknek, hogy belenézzenek az iratokba.  

Ezt tenné velünk Kósa Lajos vér és tej diétája

Publikálás dátuma
2018.03.07. 13:17
Kósa Lajos Debrecenben kampányol. Forrás: Facebook / Kósa Lajos
Kósa Lajos cimborájának állításával szemben, nem igaz, hogy kizárólag tej és vér fogyasztásával hosszú ideig nem alakulnak ki hiánybetegségek. Sőt, ez az étrend rendkívül egysíkú és kockázatos, nem érdemes kipróbálni - nyilatkozták táplálkozás-szakértők a 24.hu számára.

Kósa Lajos egy kampányvideójában mondja el, egy "cimborája" szerint "két olyan élelmiszer van, amit hogyha csak azt eszel, akkor nagyon sokáig úgy tudsz élni, hogy nincsen semmilyen hiánybetegséged. Az egyik a tej. És a másik mi? A vér." Mint kiderült, a "nagyon sokáig" legfeljebb néhány hetet jelent.

Ugyan a tehéntej kiváló és értékes táplálék, megtalálható benne fehérje, zsír és szénhidrát is, a vitaminok közül a zsírban oldódók, vagyis az A-, E-,D-, K- és B-vitaminok érdemelnek említést, ásványi anyagokból pedig főleg a kalcium és a foszfor. De, pusztán tejivással hosszú távon nem lehet kielégíteni szervezetünk energiaigényét, és hiányoznak belőle az egészségünk szempontjából nagyon fontos rostok. Továbbá, nincs meg benne számos elengedhetetlen vitamin és ásványi anyag sem. A tej szénhidráttartalma sem olyan, mint amilyenhez például gabonákból jutunk, nem fedezi a szükségleteinket. Egy másik fontos dolog, hogy az emberiség egy jó része laktózintoleranciával él, nem is tudja megemészteni a tejcukrot.

Az eredmény rövid távon fáradtság, ingerlékenység. Ha az ember csak és kizárólag tejet iszik, ha életben is marad, de egyéni alkattól, feltöltöttségtől függően, néhány héten belül megjelennek a hiánybetegségekre utaló apró jelek. Ezek egyre súlyosabbak lesznek, idővel pedig mind komolyabb hiánybetegségek alakulhatnak ki.

Hasonló a helyzet a vérrel, ami még esetleg tejjel kombinálva is borzasztóan káros, egysíkú táplálkozást eredményez.

A teljes cikk itt olvasható.

Szerző