Ujhelyi: a nőnap a Fidesz szégyene

Publikálás dátuma
2018.03.08. 14:22

A legjobb lesz, ha a kormánypárti politikusok és a fideszes európai parlamenti képviselők a mai napon csak szemlesütve járnak. A nemzetközi nőnap alkalmából leginkább csak bocsánatot kérni lenne módjuk mindazért, amit az elmúlt időszakban tettek, pontosabban nem tettek meg a hölgyek, a kiszolgáltatott és veszélyben lévő nők jogaiért – írta közleményében Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő.

Magyarország négy évvel ezelőtt írta alá az Európai Tanács isztambuli egyezményét, amely elsősorban a családon belüli erőszaktól óvja meg a nőket. A fideszes képviselők ellenkezése miatt a mai napig nem sikerült ratifikálni az egyezményt és ahogyan ezt ki is nyilvánították már: ha rajtuk múlik, nem is fogják. Szégyen. 

Az Európai Parlamentben csak az elmúlt időszakban legalább öt olyan, a nők helyzetét vizsgáló jelentés volt, amelyek elfogadásánál a fideszes képviselők tartózkodtak, sőt némelyikük ellene is voksolt. Miközben otthon a családanyák, a nők jogainak állítólagos támogatójaként lépnek fel, aközben minden létező fórumon - szépen sumákban - ellene szavaznak. Tartózkodtak annál az Arena-jelentésnél, amely a nők szegénységének és társadalmi kirekesztettségének problémáival foglalkozott. Tartózkodtak annál a Kuneva-jelentésnél, amely a súlyosan kiszolgáltatott női háztartási alkalmazottak ügyével foglalkozott. Tartózkodtak annál a Honeyball-jelentésnél, amely a menedékkérő nők speciális helyzetén javított volna.

Tartózkodtak annál a Tanácsi határozatnál is, amely sürgette a nők elleni erőszakkal szembeni tagországi fellépést. És a legfrissebb: nem egészen egy hete az ENSZ nőjogi jelentésével kapcsolatos parlamenti szavazáson a fideszes EP-képviselők ismét csak tartózkodtak, pedig tehettek volna a nemek közötti bérszakadék csökkentéséért, illetve a vidéken élő nők infrastrukturális, ellátórendszeri és gyermekgondozási hátrányainak csökkentéséért. Nem tették, most sem - zárul a közlemény. 

Szerző

Komjáthi: felvétel van közmunkások választási csalásra kényszerítéséről

Publikálás dátuma
2018.03.08. 13:18
Illusztráció. Fotó: Tóth Gergő

Nem fogadta el Lázár János bocsánatkérését a Közmunkás Szakszervezete, nyilatkozta Komjáthi Imre társelnök a HírTV műsorában.

A felemás bocsánatkérés Lázár János egy keddi kampányvideójában hangzott el, melyről Komjáthi így nyilatkozott: "megalázott, megtaposott embereket, ezt nem lehet ennyivel lerendezni". Mint mondta, elvárják, hogy az, aki ilyen kijelentéseket tesz, az vonuljon vissza a közéletből. "Tűnjön el, húzzon el valamelyik puccos kastélyába, és élvezze azt a kevés hátralévő időt, amit szabadon tölthet" - fogalmazott.

Lázár még január végén, egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon beszélt úgy a közmunkás programról, hogy azt sokan úgy értettek: a közmunkásokat letolvajozta, akik csak azért nem lopnak, mert dolgoztatják őket. Ezért Komjáthi feljelentést tett a miniszter ellen, közösség elleni uszítás miatt.

Pozitív változásokat is elindított az eset, hangsúlyozta Komjáthi. Mint mondta, egyre több közmunkásról tudnak, akik felállnak az őket érő igazságtalanságok ellen: közülük volt, aki olyan hangfelvételt juttatott el a Közmunkás Szakszervezethez, melyen az hallható, amint egy vidéki polgármester fenyegetéssel és lefizetéssel igyekszik választási csalásra kényszeríteni közmunkásokat.

Szerző

A kormánybarát civilek szerint most a Facebook bántja a Fideszt

Publikálás dátuma
2018.03.08. 13:17

A politikai korrektség túlhajszolásában merül ki a Facebook semlegessége – mondta a Magyar Időknek Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

Szánthó korábban (a 444 beszámolója szerint) azt nyilatkozta az RTL Klubnak az Alapjogokért Központ finanszírozásával kapcsolatban, hogy a pénzüket olyanoktól kapják, mint a „a Polgári Magyarországért Alapítvány, ez a Fidesznek a pártalapítványa, illetve többek között jegybanki alapítvány is, és én személy szerint nagyon büszke vagyok rá, hogy akár Balog Zoltán, akár Kövér László, akár Matolcsy György támogatásra érdemesnek tart minket.”

Szánthó szerint "a probléma ott van, mint a posztmodern populáris kultúra legtöbb termékénél, hogy a Facebook, bár trendinek, semlegesnek, függetlennek tételezi magát, valójában a kortárs liberális kánon egyik legfőbb zászlóvivője."

Zuckerbergék nem egyenlő mércével mérik ugyanis az FB-n megjelenő tartalmakat: a szólásszabadság és egyes csoportok érzékenységének ütközésénél szélsőséges módon az utóbbit veszik figyelembe - írta a Magyar Idők, ami főleg azt sérelmezte, hogy Lázár János bécsi videója eltűnt a közösségi portálról.

A napilap szerint a Facebook „semlegessége” valójában a politikai korrektség túlhajszolásában merül ki, és ez vezet például a bevándorlással szemben kritikus posztok eltávolításához is. Bár alapelvként az egyenlőséget hirdetik, de kettős mércét alkalmaznak: a migrációt támogató szervezetek posztjait – mint tárgyilagos beszámolókat – nyilvánvalóan nem cenzúrázzák, míg az azzal szemben kritikus véleményeket „fake newsként” igen - állítja a napilap. Kár, hogy a Fidesz-közeli civil szervezet hivatkozta liberális "kánont" még nem látta senki.

Szerző
Témák
Facebook