Nincs pardon: Tarlós nagyon akar egy OLAF-jelentést Varga Mihálytól

Publikálás dátuma
2018.03.08 15:53
Fotó: MTI/Soós Lajos
Fotó: /
Hiába tiltaná a nyilvánosságra hozatalát a fővárosi közgyűlés fideszes frakciója, ha Tarlós István megkapja a Budapest Szíve program visszásságait taglaló jelentést, akkor közzé is teszi.


Írásban kérte ki a Budapest Szíve uniós finanszírozású városfejlesztési programról készített OLAF-jelentést Tarlós István Varga Mihálytól - a főpolgármester ezt lapunknak a Budapestinfón jelentette be. Ám egyelőre nem olvashatja a dokumentumot, ugyanis nemzetgazdasági miniszter nem reagált az "iratigénylésre". (A Népszava írásban kérdezte a minisztériumot, amint megkapjuk választ, frissítjük cikkünket.)

Az már korábban felröppent, hogy a Budapest Szíve Program helyzete némiképp az Elios-ügyre emlékezetet: míg a magyar nyomozó hatóságok nem állapítottak meg törvénysértést, addig az OLAF súlyos szabálytalanságokról beszél, csakhogy a kormány nem akarja kiadni az erről szóló jelentést. Legutóbb a HírTV rukkolt elő olyan információkkal, miszerint a 15 milliárdos költségvetésű program kiírói eleve olyan feltételeket szabtak, amelyeknek csak a későbbi győztes felelhetett meg.ú, illetve az olcsóbb ajánlatot többször is kizárták mondvacsinált okokkal.

A Budapest Szíve Program OLAF-iratainak a nyilvánosságra hozatalát a főváros szocialista frakciójából Szaniszló Sándor kezdeményezte, a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülése részben támogatta a javaslatot. A "részben" kifejezés azt jelenti, hogy a közgyűlés arra ugyan felhatalmazta a főpolgármestert, hogy kikérhesse az OLAF-papírokat, a fideszes többség azt viszont már nem szavazta meg, hogy a dokumentumokat nyilvánosságra is hozza a főváros. (Szaniszló Sándor akkor úgy vélte: a fideszes többség nem merte bevállalni - vélhetően az akkor kirobbant Elios-botrány okozta zavarban -, hogy teljesen visszautasítsa a Budapest Szívéről szóló javaslatukat.)

Tarlós Istvánt viszont nem érdeklik a "fideszes korlátozások", szerinte a jogi helyzet egyértelmű: amennyiben megkapja a Budapest Szívéről szóló OLAF-jelentést, az közérdekű adatnak minősül és mint ilyen nyilvános. Tarlós utalt rá: nincs takargatnivalójuk, a 2010 utána városvezetés „intakt az ügyben”.

A kikérést kezdeményező Mszp-frakció vezetője Horváth Csaba nem túl optimista: „furcsa belső érzése” azt súgja neki, hogy az NGM valamilyen jogi indokkal elhúzza az OLAF-irat nyilvánosságra hozatalát, hogy ne kelljen a választások előtt közzétennie.

Szerző
2018.03.08 15:53

Nem tudni, betartja-e Orbán Viktor az ígéretét

Publikálás dátuma
2018.12.10 21:20

Fotó: AFP/ CHRISTOF STACHE
A miniszterelnök korábban azt mondta, sajtótájékoztatót tart decemberben.
Nem tudni, megtartja-e Orbán Viktor azt a nagyszabású sajtótájékoztatót decemberben, amit korábban ő maga ígért meg az újságíróknak: az RTL Klub híradója megkereste a miniszterelnök sajtófőnökét, de a csatorna egyelőre nem kapott választ azzal kapcsolatban, megtartják-e ezt, és ha igen, mikor. A miniszterelnök korábban azzal hárította el az újságírói kérdéseket, hogy decemberben tart majd egy sajtótájékoztatót. Orbán eddigi utolsó magyarországi sajtótájékoztatóját a választások másnapján, április 9-én tartotta.
2018.12.10 21:20
Frissítve: 2018.12.10 21:20

Eltűnt egy tízéves kisfiú egy józsefvárosi gyermekotthonból

Publikálás dátuma
2018.12.10 20:37

Fotó: Police.hu/
A rendőrség az állampolgárok segítségét kéri Borbély Zoltán felkutatásához.
A fiú 2018. december 10-én egy VIII. kerületi gyermekotthonból ismeretlen helyre távozott, azóta életjelet nem adott magáról, a felkutatására tett rendőri intézkedések eddig nem vezettek eredményre - közölte honlapján a rendőrség. Borbély Zoltán körülbelül 160 centiméter magas, rövid, szőke hajú. Eltűnésekor fekete cipőt, világos farmernadrágot és sötétkék kabátot viselt.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki Borbély Zoltánt felismeri, tartózkodási helyéről vagy eltűnésének körülményéről információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, a 107 vagy 112 központi segélyhívó számok valamelyikén.
2018.12.10 20:37
Frissítve: 2018.12.10 21:58