Nincs pardon: Tarlós nagyon akar egy OLAF-jelentést Varga Mihálytól

Publikálás dátuma
2018.03.08 15:53
Fotó: MTI/Soós Lajos
Hiába tiltaná a nyilvánosságra hozatalát a fővárosi közgyűlés fideszes frakciója, ha Tarlós István megkapja a Budapest Szíve program visszásságait taglaló jelentést, akkor közzé is teszi.


Írásban kérte ki a Budapest Szíve uniós finanszírozású városfejlesztési programról készített OLAF-jelentést Tarlós István Varga Mihálytól - a főpolgármester ezt lapunknak a Budapestinfón jelentette be. Ám egyelőre nem olvashatja a dokumentumot, ugyanis nemzetgazdasági miniszter nem reagált az "iratigénylésre". (A Népszava írásban kérdezte a minisztériumot, amint megkapjuk választ, frissítjük cikkünket.)

Az már korábban felröppent, hogy a Budapest Szíve Program helyzete némiképp az Elios-ügyre emlékezetet: míg a magyar nyomozó hatóságok nem állapítottak meg törvénysértést, addig az OLAF súlyos szabálytalanságokról beszél, csakhogy a kormány nem akarja kiadni az erről szóló jelentést. Legutóbb a HírTV rukkolt elő olyan információkkal, miszerint a 15 milliárdos költségvetésű program kiírói eleve olyan feltételeket szabtak, amelyeknek csak a későbbi győztes felelhetett meg.ú, illetve az olcsóbb ajánlatot többször is kizárták mondvacsinált okokkal.

A Budapest Szíve Program OLAF-iratainak a nyilvánosságra hozatalát a főváros szocialista frakciójából Szaniszló Sándor kezdeményezte, a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülése részben támogatta a javaslatot. A "részben" kifejezés azt jelenti, hogy a közgyűlés arra ugyan felhatalmazta a főpolgármestert, hogy kikérhesse az OLAF-papírokat, a fideszes többség azt viszont már nem szavazta meg, hogy a dokumentumokat nyilvánosságra is hozza a főváros. (Szaniszló Sándor akkor úgy vélte: a fideszes többség nem merte bevállalni - vélhetően az akkor kirobbant Elios-botrány okozta zavarban -, hogy teljesen visszautasítsa a Budapest Szívéről szóló javaslatukat.)

Tarlós Istvánt viszont nem érdeklik a "fideszes korlátozások", szerinte a jogi helyzet egyértelmű: amennyiben megkapja a Budapest Szívéről szóló OLAF-jelentést, az közérdekű adatnak minősül és mint ilyen nyilvános. Tarlós utalt rá: nincs takargatnivalójuk, a 2010 utána városvezetés „intakt az ügyben”.

A kikérést kezdeményező Mszp-frakció vezetője Horváth Csaba nem túl optimista: „furcsa belső érzése” azt súgja neki, hogy az NGM valamilyen jogi indokkal elhúzza az OLAF-irat nyilvánosságra hozatalát, hogy ne kelljen a választások előtt közzétennie.

Szerző

Készítse a postaládát: brüsszelező levelet fog küldeni a kormány

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:20

Hegedűs Márta
A legújabb, Soros és Juncker ellen hergelő kormányzati kampány tartalmával mindenit megkeres a kormány Gulyás Gergely szerint.
Ismét kéretlen levelekkel tölti meg a magyar postaládákat a kormány, mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön, újságírói kérdésre válaszul. A téma az Európa-szerte botrányt kavaró friss plakátkampány, amivel a kormány gyakorlatilag a Fidesznek kampányol az EP-választásra.
A brüsszeli "tervekről" szóló, Soros Györggyel és menekültekkel riogató, Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét lejáratni hivatott kormányzati plakátkampány "minden elemében tartható, pontos és igaz állításokat tartalmaz" - jelentette ki Gulyás. A miniszter szerint az európai közéletnek, az Európai Bizottságnak és az Európai Néppártnak is képesnek kell lennie az önkritikára.
A kampányt Juncker hazugságnak nevezte. Rendkívüli frakcióülést kezdeményezett az Európai Néppártban (EPP) Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa a plakátok miatt, értesült a Népszava. A következő rendes frakcióülésen is téma lesz az Orbán-kormány új „tájékoztatási kampánya”, ezt valószínűleg március 6-án tartják majd Brüsszelben.
Gulyás ezzel kapcsolatban azt fejtegette a Kormányinfón: a Fidesz felé senki sem jelzett semmilyen kritikát. A Néppártból szerinte úgysem zárják ki a "legsikeresebb" pártot az Európai Parlamenti választás előtt, és különben is, a Fidesz a "legdemokratikusabb" az egész pártcsaládból.

Közvélemény-kutatóra akadt ki és ultimátumot adott Puzsér

Publikálás dátuma
2019.02.21 11:37

Lakos Gábor
Előválasztás után, előválasztás előtt?” címmel tartott konferenciát szerdán a Republikon Intézet, melynek második felében a Závecz Research ügyvezető igazgatója, Závecz Tibor beszélt a voksolásról. Szerinte a belengetett, de még azóta sem biztos második fordulóban sem Puzsér Róbert LMP-által támogatott független jelöltnek, sem a liberális Sermer Ádámnak nincs esélye Karácsony Gergellyel, az első kör győztesével szemben. A Puzsér-problémát ugyanakkor Závecz szerint kezelni kell.
„Ha elindul a publicista, akkor Karácsony nem biztos győzelmét Tarlós ellen biztos vereséggé fogja formálni”
– jelentette ki.
Most Puzsér Róbert a Facebook-oldalán tett közzé egy erős hangvételű bejegyzést, melyben „ultimátumot” adott, azt írta:
„Jelzem Závecz Tibornak, hogy ha még egyszer meghallom, hogy megpróbál egy demokratikus választást befolyásolni, akkor nem veszek részt semmiféle előválasztáson.”
Szerinte még el sem kezdődött a kampánya, még be sem mutatta a programját, még egyetlen vita sem zajlott Karácsony Gergely és közte „és Závecz Tibor máris az alávaló hazugságaira hivatkozva zsarolja a közvéleményt”. „Javaslom Závecz Tibornak, hogy takarodjon el a halál f@szára, és ott kutakodjon, aztán ha a budapestiek már ismerik a programomat, majd akkor ismertesse, mit kutatott ki! Karácsony Gergelyt jól ismerik a budapestiek, és láthatóan nem akarják – megtapasztalták, hogy minden szava hazugság. Nyilvánvaló, hogy velem szemben is van bennük szkepszis, mert félnek az ismeretlentől. Karácsony alkalmatlanságán nem lehet változtatni, a velem szemben táplált fenntartásokon azonban igen. Már ha Závecz Tibor meg a hozzá hasonló közvéleménybefolyásolók ezt engedik. Ha pedig nem, akkor nem lesz előválasztás. Na, ez az ultimátum hogy tetszik?” – tette fel a kérdést.