Durva napok jönnek az allergiásokra

Publikálás dátuma
2018.03.09 11:10
Illusztrációk: AFP
Fotó: /
A hét végére ígért felmelegedés jó hír a tavaszt váróknak, ám az allergiások öröme nem felhőtlen, ők ugyanis hirtelen erős tünetekre számíthatnak - mondta dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A múlt heti sarkvidéki hideghez képest több tízfokos felmelegedést ígérnek az előrejelzések hétvégére. A február végi erős lehűlést követő hirtelen jött tavasz miatt több allergén növény is egyszerre kezdi ontani a polleneket, ami nagy megterhelést jelent az allergiás betegeknek. Ilyen esetben rendszerint még azok is erős tünetekkel küzdenek, akik máskor enyhe panaszokkal átvészelik ezt az időszakot. 

Mi és milyen tüneteket okoz?
Márciusban a nyár-, éger-, szil-, juhar- és fűzfára allergiásoknál jelentkezhet szénanátha, de már a ciprus- és fenyőfélékre érzékenyeknek is lehetnek tüneteik. A pollenallergia szemviszketést, könnyezést, orrfolyás, orrdugulást is okozhat, gyakori tüsszögés, viszkető érzés a torokban is kísérheti. Szteroid orrspray, antihisztamin hatóanyagú gyógyszerek segítenek átvészelni az allergén növény virágzásának időszakát

Miért fontos az orvosi kezelés?
Kezeletlen allergiás betegnél gyakori az újabb allergiák megjelenése, az elhanyagolt betegség szövődményeként pedig akár asztma is kialakulhat – figyelmeztet dr. Balogh Katalin. Sokan tévesen érzik úgy, hogy a pár hétig tartó tüsszögés, orrfolyás miatt felesleges orvoshoz fordulni, inkább a patikában beszerezhető allergia elleni gyógyszerrel maguk kúrálják a betegségüket. Sokan pedig azért nem fordítanak kellő figyelmet az allergiájukra, mert nem akarnak naponta többször, akár hosszasan gyógyszert szedni. Erre az immunterápia lehet megoldás, ahol ugyan szintén szedni kell egy, az allergén tisztított kivonatát tartalmazó tablettát, illetve spray-t vagy cseppet kell a nyelv alá helyezni de csak naponta egyszer és sikeres kezelés esetén – három év után - akár 10-12 év tünetmentességet is el lehet érni. Ráadásul már az első évben jelentősen csökkennek a panaszok, gyakran el is lehet hagyni a tüneti gyógyszereket. Ehhez azonban fontos, hogy az allergén növény virágzása előtt legalább két hónappal meg kell kezdeni a kezelést, így a fűfélékre allergiások még márciusban, a parlagfű-allergiások pedig májusig elkezdhetik.

Szerző
Témák
allergia
2018.03.09 11:10

Mindenkit megvisel a durva változás: nyárból hirtelen késő őszbe érkezünk

Publikálás dátuma
2018.09.21 12:15

Fotó: Shutterstock/
Drasztikus lesz a hidegbetörés. Két hidegfront is közelít: péntek éjjel és hétfőn érik el az országot. Hatásukra orkánerejű szél, eső várható és jelentősen visszaesik a hőmérséklet. A hirtelen érkező, nagy változás még azok szervezetét is megviseli, akik nem érzékenyek az időjárás változásaira.
Nagyon drasztikus lesz a változás, ami ráadásul két hullámban érkezik – figyelmeztetett Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. Péntek késő estétől északnyugatról jön az első front, ami éjszaka és szombaton vonul át az ország felett. Ez véget vet a hosszúra nyúlt nyári időnek. A másik, erősebb hidegbetörés hétfőn éri el a térségünket; csapadékkal, viharos, orkánerejű széllel.
Az átvészelést ugyan némileg segítheti, hogy a múlt hét nyugodt időjárása miatt a szervezetünk feltöltődhetett, viszont az, hogy az augusztusi időjárás ilyen sokáig kitartott, azt eredményezi, hogy rendkívüli gyorsasággal, normális átmenet nélkül váltunk évszakot, ráadásul azonnal az ősz végébe érkezünk: kifejezetten novemberi időjárási körülményekkel kell szembesülnünk. Ez szélsőségesen gyors változásra kényszeríti a szervezetünket, amit mindenki megérez, az erre érzékenyek különösen megszenvedhetik – mondta a meteogyógyász a Népszavának
Pintér Ferenc felhívta a figyelmet, hogy különösen fontos odafigyelnünk az érzékenyebbekre és a veszélyeztetettekre: az idős, egyedül élő, beteg emberekre. Az epilepsziásokra kifejezetten, mert ilyenkor többszörösére nő a rohamaik kialakulásának esélye, ahogy nagy lesz a stroke és az infarktus veszélye is.
"Ezekben az esetekben pedig különösen fontos, hogy hamar érkezzen a segítség, mert perceken múlhat az élet."
Az úton lévőknek is észnél kell lenniük, ilyenkor fokozott a balesetveszély, de a koraszülések száma is megugrik.
Az időjárás változásaira változatos, egyénenként eltérő tünetekkel reagálunk, amelyeket egyébként kivizsgálás alapján egyénileg is lehet kezelni
– emelte ki Pintér Ferenc.
Biztos, hogy rengeteg ember fog tapasztalni a hidegfronttal, illetve a nagy változásokkal járó tüneteket. Ezek a fejfájástól kezdve az ízületi és emésztési panaszokon át az alvásproblémákig igen változatosak lehetnek. Számítani kell görcsös panaszok megjelenésére is.
Banálisnak tűnhet, de az is gondot okoz, hogy hirtelen másképp kell öltözködni: a nyári ruhákat viharos sebességgel kell télire cserélni. Szombattól hétfőig nagyjából 15 fokos lesz a hőmérséklet-csökkenés, de ezt jóval többnek: húsz fokot is meghaladónak fogjuk érezni, ami lényegében a november végi, majdnem téli időjárást idézi. 
Egy héten túlra nem nagyon lehet előrejelzést adni, de a szakember szerint az nagyon valószínű, hogy a ma még élvezhető magas hőmérséklet már nem tér vissza, végérvényesen megérkezik az ősz.
2018.09.21 12:15
Frissítve: 2018.09.21 13:14

Divat- vagy csodaétel a chia mag?

Publikálás dátuma
2018.09.20 14:14
Illusztráció: Pixabay
Fotó: Pixabay/
Szuperételnek, sokan az egyik legegészségesebb tápláléknak is tartják a divatos chia, azaz azték zsálya magot.
A Dél-Amerikában őshonos növény a mentafélék családjába tartozik. Azték vagy spanyol zsálya néven is ismerik, amely arra is utal, hogy már a spanyol hódítás előtt az indiánok fontos élelmiszere volt. Az apró barna, fekete, szürke és fehér színű magok jellegzetessége, hogy a saját súlyuk tizenkétszeresét is képesek felvenni a folyadékból. A chia magból készült étel ezért sokáig jóllakottság érzést ad. Úgynevezett szuperételnek tartják, mert gazdag antioxidánsokban. Ráadásul magas a proteintartalma: 20 százaléknyi fehérjét tartalmaz. Az energiatartalma nem túl magas, 100 grammban nagyjából 450 kcal van, ehhez képest rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz - derül ki a Wikipédiából.

Ősi energiaital

Az azték uralkodók évi négyezer tonna chia mag – adó - beszolgáltatását követelték meg az alattvalóiktól. Magjának mágikus erőt tulajdonítottak, soha nem indultak úgy csatába, hogy ne ettek volna belőle. Úgy használták, mint ma az energiaitalokat: felfedezték ugyanis, hogy hatására kitartóbbak lettek harc közben, és hosszabb távokat tudtak futni - írja a Vitalitás Magazin
A chia mag gazdag kalciumban, foszforban és mangánban - ezek jót tesznek a csontok egészségének. A rostjai kiegyensúlyozottabbá teszik az emésztést és megelőzik a vércukorszint hirtelen megugrását. Nagyon gazdag omega-zsírsavakban, főleg az igen egészséges omega-3-ban, rostokban, magnéziumban, cinkben és B-vitaminokban és a chia mag csökkenti a vérnyomást és kiegyensúlyozottabbá teszi a koleszterinszintet, azaz lejjebb viszi a "rossz", és emeli a "jó" koleszterin szintjét - tudható meg a HáziPatika cikkéből.

Sok mindenre jó

Káliumtartalma támogatja a keringési rendszert, ezért fogyasztása magas vérnyomás esetén kifejezetten ajánlott. Mivel glikémiás indexe alacsony, a chia magot cukorbetegek is fogyaszthatják. Segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait: a gyomorban a víz hatására zseléssé váló magokba ugyanis valósággal beleragadnak a salakanyagok és a toxinok, amelyek aztán könnyedén kiürülnek a szervezetből. Ráadásul a zselés állaga, a béltisztító rostokhoz hasonlóan, óvja az érzékeny beleket, megszünteti a székrekedést, ezáltal csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. Gyulladásos bélbetegségek esetén is ajánlott a fogyasztása, ugyanis a pektin jelentős gyulladáscsökkentő hatással bír. A chia mag antioxidáns hatóanyagai lassítják az öregedés folyamatát, segítenek megelőzni a korosodással járó betegségek – elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a szürkehályog – megjelenését, valamint egyensúlyban tartják a trigliceridszintet. Mivel ötször több kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej, jó szolgálatot tehet terhesség, illetve menopauza idején: segít megelőzni a csontritkulást, valamint enyhíti a tüneteit

Hogyan fogyasszuk?

Legalább negyedórára, de akár egész éjszakára áztassuk folyadékba, hogy zselés állagúvá dagadjon. A chia magnak dióra emlékeztető íze van, keverhetjük joghurtba, kefirbe, szórhatjuk salátára, süthetjük süteménybe vagy kenyérbe, adhatjuk turmixokhoz vagy kásákhoz, és pudingot, sőt levest is sűríthetünk vele. 

Jóból is megárt a sok

A Nébih figyelmeztetése szerint a túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat idézhet elő, ezért napi 15 grammnál többet nem javasolt enni belőle. Sőt az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) azt sem tartja kizártnak, hogy allergizáló hatása van. Néhány esetben a szezámmagra illetve a mustárra érzékenyeknél ugyanis lépett már fel keresztallergiás reakció.
2018.09.20 14:14
Frissítve: 2018.09.20 14:14