Török puccskísérlet - Újabb 176 elfogatóparancs

Publikálás dátuma
2018.03.09. 11:20
Recep Tayyip Erdogan török államfő elnöki palotájában. Fotó: KAYHAN OZER / ANADOLU AGENCY
"Gülenizmus" vádjával újabb 176 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot pénteken Törökország-szerte -  írja az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Az érintettek közül 92-en korábban tanárként dolgoztak, amíg a hatalomátvételi incidens után bevezetett, és azóta is tartó rendkívüli állapot keretében el nem veszítették munkahelyüket. A kormány az eltelt időszakban legkevesebb ezer magániskolát bezáratott, a puccskísérletre hivatkozva.

További 84 gyanúsítottat - az Anadolu megfogalmazása szerint - azért keresnek, mert a "gülenista mozgalom nevében tevékenykedett". A pénteki rendőrségi művelet több mint a fél országra kiterjed.

A török vezetés a 2016-os hatalomátvételi kísérletért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok teszi felelőssé. Gülen tagadja az összeesküvés vádját.

Törökországban az elmúlt csaknem 20 hónap alatt több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret - köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, üzletembereket, újságírókat és tanárokat - pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet az állítólagos Gülen-tervhez, és azon keresztül az összeesküvéshez. Továbi, közel 111 ezer embert menesztettek, illetve 38 ezret felfüggesztettek állásából. A rendszeres tisztogatások nem csak a puccsistákat sújtják, hanem sokkal inkább Erdogan kritikusait.

Szerző

Trump találkozik az észak-koreai diktátorral

Publikálás dátuma
2018.03.09. 10:24
FOTÓ: AFP

Donald Trump amerikai elnök májusban találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel - jelentette be Csung Jui-jong, a dél-koreai elnök, Mun Dzse In nemzetbiztonsági tanácsadója Washingtonban.

Csung Jui-jong Közölte: Észak-Korea kész feladni nukleáris programját, Kim Dzsong Un elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett, és a jövőben tartózkodni fog a további nukleáris és rakétakísérletektől.

A dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó - aki pár nappal ezelőtt a Phenjanban tárgyaló dél-koreai küldöttség vezetőjeként találkozott Kim Dzsong Unnal - azt is elmondta: az észak-koreai vezető a lehető leggyorsabban szeretne találkozni az amerikai elnökkel, tárgyalási készségéről levelet küldött Donald Trumpnak, aki elfogadta a csúcstalálkozóra szóló meghívást. A levelet a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó továbbította a Fehér Háznak.

Trump Twitter-bejegyzésben reagált a Csung Jui-jong által elmondottakra.

Az elnök pontosított: Kim Dzsong Un nem egyszerűen csak felfüggeszti, befagyasztja a nukleáris és rakétakísérleteket, hanem atomfegyver-mentesítésről beszélt a dél-koreai küldöttségnek.

A csúcstalálkozóig Phenjan nem hajt végre rakétakísérletet - közölte az amerikai elnök.

A kínai külügyminisztérium szóvivője üdvözölte, pozitív üzenetnek minősítette az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti közvetlen, csúcsszintű párbeszédről szóló bejelentést.

Gabriel nem lesz külügyminiszter

Publikálás dátuma
2018.03.09. 06:36
Fotó: AFP/Kay Nietfelds

Nem lesz az új német kormány tagja Sigmar Gabriel. A szociáldemokraták volt elnöke Facebook oldalán közölte, nem marad az új kabinetben a diplomácia vezetője. Mint írta, a döntést Andrea Nahles frakcióvezető és az SPD-t ideiglenesen irányító Olaf Scholz közölte vele. A politikusban megrendült a bizalom: miután úgy látszott, Martin Schulz volt pártelnök lesz a külügyminiszter, Gabriel a nyilvánosság előtt kelt ki a szociáldemokrata vezetés ellen. Az SPD ma teszi közzé, kiket delegál Angela Merkel negyedik kormányába. Gabrielt várhatóan Heiko Maas igazságügyi miniszter váltja a külügyek élén. 

Szerző